Σεπ
06

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - Η Ήπειρος μπορεί να αποκτήσει ισχυρή τουριστική ταυτότητα
Εκτύπωση

Από τα Γιάννενα ξεκίνησε ο κύκλος επαφών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τις Περιφέρειες, με στόχο την σύσταση Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού – Χ. Θεοχάρης: «Η Ήπειρος έχει πολλαπλά πράγματα να προσφέρει στον φιλοξενούμενο»

 

Από τα Ιωάννινα άρχισε χθες ο κύκλος επαφών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού με τις Περιφέρειες όλης της χώρας, στο πλαίσιο των προγραμματικών εξαγγελιών του υπουργού για την σύσταση Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ήπειρο, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο της Περιφέρειας, με την παρουσία του Υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, του Υφυπουργού, Μάνου Κονσόλα, του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιου για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης Στράτου Ιωάννου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου για την προώθηση του τουρισμού, τις οποίες αναγνώρισαν τόσο ο Υπουργός, όσο και ο Υφυπουργός Τουρισμού στις δηλώσεις που ακολούθησαν.

Παράλληλα τέθηκαν και τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, με τον Υπουργό να δηλώνει πως αυτά θα συζητηθούν και θα εξεταστούν διεξοδικά στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Από τον Υπουργό και τον Υφυπουργό έγινε ενημέρωση για την προώθηση της συγκρότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, στο οποίο κλήθηκε να παρίσταται ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, ώστε να δρομολογείται η επίλυση προβλημάτων που εντοπίζονται.

Οι στόχοι

Ο υπουργός Τουρισμού, σε δηλώσεις του, μετά τις συναντήσεις ανέφερε αρχικά πως στους ανθρώπους του υπουργείου δίνεται η ευκαιρία να δουν από πολύ κοντά τα ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην περιφέρεια της Ηπείρου.

«Είναι μια Περιφέρεια στην οποία οι αρμόδιοι έχουν εργαστεί συστηματικά και εντατικά το προηγούμενο διάστημα και καταγράφονται θετικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα υπάρχουν προκλήσεις και πολλά ζητήματα που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη που είναι εντεταλμένος για τα ζητήματα τουρισμού», είπε ο κ. Θεοχάρης.

Στη συνέχεια ο υπουργός ανέφερε και τα εξής: «Διαπιστώνουμε ότι η Ήπειρος έχει πολλαπλά πράγματα να προσφέρει στον φιλοξενούμενο. Αυτές οι δυνατότητες δεν έχουν επικοινωνηθεί, δεν έχουν φτάσει στους ανθρώπους που θα θέλαμε ώστε να επιλέξουν να έρθουν να την επισκεφθούν. Όμως έχει γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά από τον περιφερειάρχη τα προηγούμενα χρόνια και με αναστηλώσεις και με έργα υποδομής και με προσπάθεια προβολής στο εξωτερικό. Κοινός στόχος και συμφωνία είναι το ότι εάν γίνει σοβαρή εστιασμένη και συστηματική δουλειά τα αποτελέσματα έρχονται πάρα πολύ γρήγορα. Πολλά ζητήματα μπήκαν στο τραπέζι. Είναι θέματα τα οποία θα τα δούμε αναλυτικά και διεξοδικά το επόμενο διάστημα. Είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τα σχέδιά μας για το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού και να προσκαλέσουμε τον Αντιπεριφερειάρχη να συμμετάσχει και να συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο του σκοπού λειτουργίας του Συμβουλίου».

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Τουρισμό ανέφερε και τα εξής: «Ο δικός μας στόχος είναι η πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη και η Ήπειρος εμπεριέχει αυτό το στόχο.

Διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν. Είμαστε στα Ιωάννινα για να σηματοδοτήσουμε την ιδέα της πολυκεντρικής τουριστικής ανάπτυξης, μέσα από πολιτικές όπως η μετεξέλιξη των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού σε μοχλούς ανάπτυξης και στήριξης επιχειρηματικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών. Στη νέα προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει, με εντολή του Πρωθυπουργού, έχουμε ήδη προχωρήσει στον σχεδιασμό για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Η Περιφέρεια Ηπείρου μπορεί να αποκτήσει ισχυρή τουριστική ταυτότητα με την επένδυση στην ποιότητα και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού».

Η Μ. Κεφάλα

Παράλληλα, αναλυτική ενημέρωση για θέματα της Ηπείρου, που αφορούν τον τουρισμό, έκανε προς τον υπουργό και τον υφυπουργό, η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Κεφάλα.

Η κα. Κεφάλα έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης του αεροδρομίου των Ιωαννίνων, το οποίο μετά την ολοκλήρωση των έργων μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και να αυξηθούν ακόμη πιο πολύ οι μετακινήσεις και φυσικά οι πτήσεις.

Η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας συνόδεψε την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού στις προγραμματισμένες επαφές για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου.

Μεταξύ των θεμάτων που η κα. Κεφάλα, είχε θέσει στην ηγεσία του υπουργείου, ήταν το μείζον ζήτημα της μείωσης των τελών στο Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο ώστε να είναι πιο ελκυστικό για τις αεροπορικές εταιρείες.

«Οι δυνατότητες του Αεροδρομίου της πόλης, ειδικά μετά την ολοκλήρωση των έργων, είναι πολλές και πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε να είναι «ελκυστικό» για τις εταιρίες όλο το χρόνο», είπε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, η βουλευτής κατέθεσε και προτάσεις για την περαιτέρω τόνωση της τοπικής οικονομίας για όλες τις εποχές του χρόνου μέσω δράσεων και στοχευμένων πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα, ενώ συζητήθηκαν και παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν υπό το νέο φορολογικό καθεστώς που θα δυναμώσουν σταδιακά και τις τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος