Σεπ
19

ΙΩΑΝΝΙΝΑ - «Μπαράζ» αντιδράσεων για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού
Εκτύπωση

Ένα «μπαράζ» ανακοινώσεων και αντιδράσεων, ακολούθησε, ως είθισται, την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα.
«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στα Γιάννενα εξελίχθηκε, ως επί το πλείστον, σε επικοινωνιακή φιέστα, σαν εκείνες που πραγματοποιεί σε διάφορες πόλεις τη χώρας μας, χωρίς να αναλαμβάνει καμία δέσμευση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες».
Την άποψη αυτή εκφράζει αρχικά σε γραπτή του δήλωση ο πρώην βουλευτής, Γιάννης Στέφος. Μεταξύ άλλων επισημαίνει και τα εξής: «Ο κ. Μητσοτάκης στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων-που σημειωτέον λειτουργεί από πέρυσι τον Οκτώβριο- υπερτόνισε και διαφήμισε (γιατί άραγε;) τη συμμετοχή των ιδιωτών στην υλοποίηση του έργου, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι η συμβολή του δημοσίου υπήρξε απολύτως καθοριστική για την τελική του έκβαση. Και βέβαια κατά την επίσκεψή του στην Ιερά Μονή Βελλάς και τη στήριξη που παρείχε στην ίδρυση Γεωργικής Σχολής απέφυγε να εξηγήσει γιατί ανέστειλε ή μήπως κατήργησε (;) τη δωρεάν διετή επαγγελματική εκπαίδευση από τα Πανεπιστήμια μέσω των κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης σε μια εποχή που η ανάγκη γι’ αυτήν είναι αδιαμφισβήτητη. Και παρότι αναγνώρισε την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα στο νομό Ιωαννίνων δεν έκανε καμιά αναφορά στην εξαιρετικά χαμηλή τιμή του γάλακτος που εν πολλοίς είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Σαμαρά, πουλώντας τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», που κρατούσε τις τιμές του γάλακτος ψηλά. Δεν έκανε, επίσης, καμιά αναφορά στην αύξηση της τιμής του ρεύματος που ενέκρινε η κυβέρνησή του, επιβαρύνοντας δυσβάστακτα το κόστος παραγωγής των αγροτών. Θα περίμενε κανείς έστω μια μικρή αναφορά στην κρατική Γαλακτοκομική Σχολή στον Κατσικά Ιωαννίνων και την αναβάθμιση του εκεί Ινστιτούτου Γάλακτος, που έπαψε να είναι αυτόνομο εργαστήριο από το 2013».
Η παράταξη «Ήπειρος Όλον»
Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ήπειρος Όλον», αναφέρει αρχικά πως η περιοδεία του Πρωθυπουργού, περιελάμβανε γενικόλογες εξαγγελίες χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και απουσία δεσμεύσεων.
Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα εξής: «Εξοργίστηκε με τη μη λειτουργία εργοστασίων στερεών αποβλήτων στην υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως στην Κέρκυρα, χωρίς όμως να εξοργίζεται με τη μη ύπαρξη ΣΜΑ... στην 'Ήπειρο. Στα θετικά της επίσκεψης του, η προσπάθεια ανάδειξης των Ζαγορίων σε πολιτιστικό τοπίο της UNESCO αλλά σιωπή για τις εξορύξεις σε πολιτισμικές και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, την περιοχή δηλαδή που επιθυμεί να χαρακτηριστεί πολιτιστικό τοπίο. Μηδενική αναφορά στην σύνδεση της Ιόνιας οδού με την Κακαβιά και στην επιτακτική ανάγκη σύνδεσης του Ζαγορίου με τη Δυτική Μακεδονία που θα καταστήσει την περιοχή προσβασιμότερη και την επιχειρηματικότητα βιωσιμότερη. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θέλησε να ενημερωθεί για τα θέματα και τα προβλήματα της περιοχής από «αναρμόδιους». Καμία συνάντηση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, τα επιμελητήρια της Ηπείρου, το ΤΕΕ και τους εκπροσώπους της πραγματικής αγροτικής παραγωγής. Στην πραγματικότητα είχαμε ένα «κούφιο» πέρασμα από το Ν. Ιωαννίνων σε γαλάζιο ακροατήριο ενώ τα ουσιαστικά προβλήματα της Ηπείρου κρύφτηκαν πίσω από επικοινωνιακές πρακτικές και selfies».
Οι «Ορίζοντες Ηπείρου»
Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ήπειρο και τα αποτελέσματα που παρήχθησαν από αυτήν, οι Ορίζοντες Ηπείρου εκφράζουν, σε ανακοίνωσή τους, αρχικά την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις στα θέματα των σκουπιδιών και της Μονής Βελλά, ωστόσο, όπως σημειώνεται διατηρούν επιφυλάξεις.
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: «Ειδικότερα, για το θέμα των σκουπιδιών Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, αλλά σε πρώτη φάση είναι θετικό το γεγονός ότι αποφεύχθησαν δηλώσεις που να οδηγούν σε τετελεσμένο, ανατρέποντας ουσιαστικά τα σχέδια της Περιφέρειας σε συνεργασία με την εταιρεία. Ενώ παράλληλα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους άλλους περιφερειάρχες που τον συνόδευαν να φτιάξουν τα δικά τους εργοστάσια».
Ακόμη, όπως σημειώνεται, όσον αφορά στη Μονή Βελλά, ο Σπύρος Ριζόπουλος είχε ξεκαθαρίσει ότι Γεωργική σχολή δεν πρόκειται να γίνει.
Το Εργατικό Κέντρο
Τέλος, δεν έφτασε ποτέ στο δημαρχείο η πορεία διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και τα σωματεία την ώρα που στο δημαρχείο ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.
Ένα λεωφορείο της Αστυνομίας είχε αποκλείσει τον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης: Την οδό Αβέρωφ και έτσι κανείς δεν μπορούσε να προσεγγίσει ή να περάσει από το σημείο.
Βέβαια, και οι διοργανωτές της συγκέντρωσης δεν έμειναν με «σταυρωμένα τα χέρια» μιας και διασχίζοντας τους πεζοδρόμους κατάφεραν να φτάσουν στις 9.00 το βράδυ έξω από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου όπου και φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πολυνομοσχεδίου.
Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την στάση της Ελληνικής Αστυνομίας και τονίζει ότι «είναι απαράδεκτο να έχει μετατρέψει το κέντρο της πόλης σε περίκλειστο φρούριο επιδιώκοντας να απαγορεύσει την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου.
Συνεχίζοντας αναφέρουν: «Από νωρίς το απόγευμα διμοιρίες των ΜΑΤ αξιοποιώντας λεωφορεία της Ελληνικής Αστυνομίας απέκλεισαν την Αβέρωφ, κεντρική οδό της πόλης.
Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα ασφαλείας κινήθηκε προς το κέντρο της πόλης μέσα από τους πεζόδρομους επιδιώκοντας να ολοκληρώσει την κινητοποίηση των σωματείων. Αντί αυτού η Ελληνική Αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό, μετακινώντας πλήθος διμοιριών, απόκοψε την κυκλοφορία δρόμων και επιχείρησε να εμποδίσει την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου. Με τρία διαφορετικά μπλόκα στο κέντρο της πόλης (Αβέρωφ, Λόρδου Βύρωνος και Κάνιγγος, 28ης Οκτωβρίου και Φώτου Τζαβέλα), διμοιρίες των ΜΑΤ κατά συρροή στοχοποίησαν την κινητοποίηση του ΕΚΙ. Η στοχοποίηση της κινητοποίησης του Εργατικού Κέντρου από την Ελληνική Αστυνομία απέδειξε στην πράξη πώς το δόγμα «νόμος και τάξη» αντιμετωπίζει τον αγωνιζόμενο λαό ως εχθρό. Αποδείχτηκε πως η ανάπτυξή τους δεν μπορεί να ανεχθεί ούτε το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού μας να κινητοποιείται και να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων και των συνδικαλιστών, η κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία και στη συλλογική συνδικαλιστική δράση συνολικότερα, πάνε χέρι - χέρι με την απαγόρευση των διαδηλώσεων, επιδιώκουν σιγή νεκροταφείου.
Με την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΕΚΙ, Νίκος Έξαρχος. Κάλεσε τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση για την προετοιμασία της επιτυχίας της απεργίας στις 24 Σεπτεμβρίου. Αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία πέραν από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων έχουν πάρει τα σωματεία οικοδομών, εμποροϋπαλλήλων, φαρμακοϋπαλλήλων, επισιτισμού-τουρισμού, ιδιωτικής εκπαίδευσης, ιδιωτικής υγείας – πρόνοιας, συνταξιούχων ΙΚΑ του νομού Ιωαννίνων» καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΚΙ.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος