Οκτ
09

Στο ζενίθ η αγωνία για τον φόρο στο τσίπουρο
Εκτύπωση

Εάν η Κομισιόν δεν δώσει νέα παράταση και εφαρμοστεί η σχετική απόφαση του φόρου στην εμπορία, τότε το τσίπουρο θα γίνει ακριβότερο… από το ουίσκι - Ανακοίνωση για τη φετινή λειτουργία μικρών αποσταγματοποιών, από την Περιφέρεια

 

Στο ζενίθ βρίσκεται η αγωνία των μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων που ασχολούνται με την εμπορία τσίπουρου, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα της φορολογίας από την Κομισιόν.

Το μόνο θετικό είναι πως η φετινή απόσταξη θα γίνει με την ισχύουσα νομοθεσία και διαδικασία, επομένως με τους ίδιους φορολογικούς συντελεστές των τελευταίων ετών, ίσως όμως αυτό να είναι για τελευταία φορά.

Οι ραγδαίες εξελίξεις με την απόρριψη της προσφυγής της Ελλάδας από την Κομισιόν, ώστε να μην υπερδιπλασιαστεί, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση, ο φόρος για την εμπορία του τσίπουρου, έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις που είναι βέβαιο, ότι θα συμπαρασύρουν τους αποσταγματοποιούς, μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις σε έναν κυκεώνα νέων δυσκολιών, που είναι μάλλον βέβαιο, ότι θα ανακόψουν την πορεία ανάκαμψης των τελευταίων ετών.

Ωστόσο, το περιθώριο που έχει δώσει η Κομισιόν προς την Ελλάδα για να συμμορφωθεί με την Κοινοτική Οδηγία, είναι μέχρι το τέλος του έτους, επομένως για την τρέχουσα περίοδο απόσταξης, η διαδικασία και οι οικονομικές επιβαρύνσεις θα είναι ίδιες με τις αντίστοιχες περσινές.

Η νέα αποστακτική περίοδος έχει διάρκεια από τις 14 Οκτωβρίου μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου και στο διάστημα αυτό οι αμπελοκαλλιεργητές και οινοπαραγωγοί οφείλουν να προσκομίσουν τα σχετικά παραστατικά στο Τελωνείο και τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να πάρουν την άδεια απόσταξης.

Σε δηλώσεις του στο Ioannina TV, ο πρόεδρος των τελωνειακών υπαλλήλων στην περιφέρεια της Ηπείρου, Πέτρος Λυκίδης, αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει, τόνισε, ότι εάν εφαρμοστεί η σχετική απόφαση της Κομισιόν, και δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα της παράτασης των δύο ετών, που έχει ζητήσει η χώρα, το τσίπουρο θα γίνει ακριβότερο από το ουίσκι.

«Εκτιμούμε, ότι ο φόρος θα φτάσει τα 5 ευρώ το λίτρο και αυτό είναι κάτι που θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μία σημαντική δυναμική ανάπτυξης και ανάκαμψης, με νέες θέσεις εργασίας, με εξαγωγές και σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά», σημείωσε ο κ. Λυκίδης.

Διαδικασία και πρόστιμα

Παράλληλα, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Ενόψει έναρξης της νέας αποστακτικής περιόδου για τη λειτουργία αμβύκων των μικρών αποσταγματοποιών (άρθρο 7 § Ε του ν. 2669/2001) σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η αποστακτικής περιόδου ορίζεται από 14 Οκτωβρίου έως 13 Δεκεμβρίου 2019.

Προκειμένου να εκδοθεί άδεια απόσταξης από το Τελωνείο Ιωαννίνων απαιτείται η προσκόμιση από τους αμπελοκαλλιεργητές βεβαίωσης από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου – ΠΕ Ιωαννίνων για την ιδιότητα του παραγωγού, των αμπελώνων (αμπέλια - κληματαριές) και την ποσότητα σταφυλιών που παρήχθησαν για όσες εκμεταλλεύσεις βρίσκονται καταχωρημένες στο Αμπελουργικό Μητρώο.

Η σχετική βεβαίωση θα εκδίδεται μέχρι το πέρας της καταλυτικής ημερομηνίας (13 Δεκεμβρίου 2019) από το γραφείο 114 στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου – Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων για όσους παραγωγούς βρίσκονται καταχωρημένοι στη βάση δεδομένων του Αμπελουργικού Μητρώου.

Για τα αμπελοτεμάχια μεγαλύτερα του 1,0 στρ., προκειμένου να εκδοθεί η σχετική βεβαίωση, απαιτείται υποχρεωτικά η ηλεκτρονική υποβολή από τους ίδιους τους παραγωγούς δήλωση συγκομιδής σταφυλιών για το 2019 μέσω της ιστοσελίδας http://e-services.minagric.gr του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων (γραφείο 114) ή στο τηλέφωνο: 2651087114.

Υπενθυμίζουμε πως υπεύθυνος για τη λειτουργία του άμβυκα, είναι ο υπογράφων ως αμβυκούχος και για το διάστημα του διμήνου της απόσταξης αλλά και για το διάστημα που ο άμβυκας θα παραμένει σφραγισμένος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τιμωρείται με πρόστιμο 500 ευρώ όποιος δε ζητήσει αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών τους, τη σφράγιση του άμβυκα, ενώ απόσταξη χωρίς άδεια τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών, επισύρει κατάσχεση του άμβυκα και των παραγόμενων προϊόντων και πρόστιμο 3000 ευρώ.

Τέλος, από την υποχρέωση έκδοσης λογιστικών στοιχείων εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα που παράγουν το προϊόν, μέχρι το ανώτατο όριο των 120 κιλών ανά αποστακτική περίοδο και ανά πρόσωπο, αποκλειστικά για κατανάλωση από τα ίδια, τα μέλη της οικογένειάς τους ή τους προσκεκλημένους τους, με απαγόρευση της εμπορίας.

Οι έλεγχοι

Τέλος, η εντατικοποίηση των ελέγχων και η αυστηροποίηση των ποινών, έχουν δημιουργήσει μία νέα εικόνα στην διαδικασία της απόσταξης, κυρίως όμως στην εμπορία και κατανάλωση του τσίπουρου.

Σύμφωνα με τον κ. Λυκίδη, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σημαντική μεταβολή στις συνήθειες των καταναλωτών, που σε αντίθεση με το παρελθόν, επιλέγουν το εμφιαλωμένο και όχι το χύμα τσίπουρο, έχοντας ενημερωθεί και έχοντας πειστεί, ότι το πρώτο είναι απόλυτα ασφαλές για την υγεία τους και με υψηλούς ποιοτικούς δείκτες.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος