Οκτ
10

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ - Στο προσκήνιο η Α’ ζώνη απόλυτης προστασίας
Εκτύπωση

Στο προσκήνιο φέρνει ο Δήμος Δωδώνης τις δυνατότητες που υπάρχουν για χαλάρωση των περιορισμών, που ισχύουν στην Α’ ζώνη απόλυτης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, καθώς η Δημοτική Αρχή, αναμένει την συνάντηση με την ηγεσία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού.

 

Όπως έγινε γνωστό χθες, από τον Δήμαρχο Δωδώνης, όταν τον αρχαιολογικό χώρο επισκέφθηκε πριν λίγο καιρό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού, ο κ. Ντακαλέτσης είχε την ευκαιρία να συζητήσει τα θέματα που αφορούν τη ζώνη απόλυτης προστασίας με την κα. Μενδώνη.

Η συζήτηση όπως ανέφερε ο δήμαρχος κ. Ντακαλέτσης έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, με τον δήμο Δωδώνης να επιμένει στην εδώ και χρόνια πολιτική του θέση και στάση, ότι είναι ώριμες οι συνθήκες να υπάρξουν αλλαγές στη ζώνη απόλυτης προστασίας, που θα επιστρέφουν κατά κάποιον τρόπο στους κατοίκους και ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή, ένα μέρος των δικαιωμάτων και των ιδιοκτησιών τους.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, ότι η κα. Μενδώνη ως Γεν. Γραμματέας του υπ. Πολιτισμού κατά το παρελθόν ήταν κάθετα αρνητική σε οποιεσδήποτε αλλαγές στην Α’ ζώνη, ωστόσο το 2014 με τον Κ. Τασούλα στην ηγεσία του υπ. Πολιτισμού είχε αποφασιστεί η άρση ορισμένων περιορισμών, πλην όμως, η απόφαση αυτή δεν είχε φτάσει στο τελικό στάδιο της υπογραφής, αλλά είχε μείνει στη μέση…

Στο ίδιο σημείο εξακολουθεί να βρίσκεται και σήμερα, χωρίς την παραμικρή αλλαγή με τον δήμαρχο Δωδώνης κ. Ντακαλέτση να τονίζει πως εκτός της αναγκαιότητας για την άρση πολλών περιορισμών, ώστε να επιτραπούν συγκεκριμένες χρήσης που σήμερα απαγορεύονται, η κα. Μενδώνη έχει και την ευκαιρία και το κίνητρο να κινηθεί προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας.

«Εμείς θεωρούμε ότι το σύνολο των απαγορεύσεων εξακολουθεί να λειτουργεί ως βρόγχος για τους Δωδωναίους, που δεν τους επιτρέπονται οι περισσότερες χρήσεις πλην της καλλιέργειας. Ουσιαστικά μιλάμε για απαλλοτρίωση της περιουσίας τους και αυτό θα πρέπει να αλλάξει», σημείωσε ο δήμαρχος Δωδώνης.

Ακόμη, ο δήμος Δωδώνης κατέθεσε το αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού για την επαναλειτουργία του κυλικείου στον αρχαιολογικό χώρο, για την διάθεση και πώληση εκμαγείων από την Αρχαία Δωδώνη στο πωλητήριο, αλλά και την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου στον αρχαιολογικό χώρο.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος