Οκτ
11

ΓΕΦΥΡΑ ΠΛΑΚΑΣ - «Τρέχουν» οι εργασίες για την αναστήλωσή του
Εκτύπωση

Την εμπειρία να δουν από κοντά την κατασκευή ενός ιστορικού μνημείου, έζησαν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ιωαννίνων

 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας

 

Με πραγματικά ταχείς ρυθμούς προχωρούν τα έργα για την αναστήλωση του ιστορικού μνημείου της Γέφυρας Πλάκας, με τα συνεργεία να προχωρούν με μεθοδικότητα φτιάχνοντας τον μεταλλότυπο, το καλούπι, το υπόβαθρο και το χτίσιμο του κεντρικού τόξου του γεφυριού.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο της αποκατάστασης του γεφυριού πάνω από τον Άραχθο, στα Τζουμέρκα, αναμένεται να τελειώσει τον Φεβρουάριο του 2020.

Ωστόσο, η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, προσπαθεί να το ολοκληρώσει μέχρι τον Δεκέμβριο, ώστε να αποφευχθούν οι δυσκολίες που θα προκαλέσουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Ήδη, από τον Σεπτέμβριο ο μεταλλότυπος είναι έτοιμος, ενώ τα συνεργεία δουλεύουν και με τις πέτρες πάνω από το βάθρο. Με την ολοκλήρωση του κεντρικού τόξου, θα ακολουθήσουν οι συμπληρωματικές εργασίες για την αποκατάσταση του μνημείου και σημείου αναφοράς για την περιοχή των Τζουμέρκων και της Ηπείρου.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως τη διαδικασία της κατασκευής ενός ιστορικού μνημείου, μια διαδικασία που ίσως δεν έχει ξαναγίνει σε όλη την Ευρώπη, βλέπουν από κοντά και μαθητές σχολείων.

Την μοναδική αυτή εμπειρία, βιώνουν τις τελευταίες ημέρες και οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, που χάρη στον πάντα δραστήριο Διευθυντή Γιώργο Πλεύρη, επισκέπτονται σε γκρουπ, το Γεφύρι της Πλάκας, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους εκδρομών.

Οι μαθητές με τη συνοδεία του ίδιου του Διευθυντή, αλλά και καθηγητών του σχολείου, ενημερώνονται για την πορεία κατασκευής του γεφυριού και σε κάθε περίπτωση, φεύγουν από την περιοχή με τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι φωτογραφίες που σήμερα δημοσιεύουμε, ανήκουν σε μαθητές του 1ου Γυμνασίου, που χθες επισκέφθηκαν τη Γέφυρα Πλάκας.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος