Οκτ
18

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ - Ραγδαίες οι εξελίξεις στις επεμβατικές μεθόδους
Εκτύπωση

Σημαντικές ειδήσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, περιλαμβάνει το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο που γίνεται στα Γιάννενα – Ευοίωνο το μέλλον του συνεδριακού τουρισμού, που ανεβαίνει επίπεδο μέσα από μια διοργάνωση που φιλοξενεί πάνω από 2.500 συνέδρους

 

Διπλό είναι το όφελος για την ιατρική, αλλά και για την πόλη των Ιωαννίνων, από τη διεξαγωγή του Πανελληνίου Καρδιολογικού Συνεδρίου, που αποτελεί έναν καταξιωμένο θεσμό για την Ιατρική Κοινότητα και αναμφισβήτητα την κορυφαία επιστημονική συνάντηση για την Καρδιολογία στην Ελλάδα.

Εκατοντάδες διακεκριμένοι επιστήμονες ως ομιλητές και πάνω από 2.500 συνολικά σύνεδροι, ανταλλάσσουν απόψεις σε 7 παράλληλες αίθουσες, γεγονός πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Καρδιολόγοι από όλη την Ελλάδα καθώς και 30 διαπρεπείς Έλληνες της διασποράς, με πρωτογενή διεθνή βιβλιογραφία είναι μεταξύ αυτών που συμμετέχουν στις εργασίες.

Στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», Ιωάννης Κανακάκης, επισήμανε ότι οι εξελίξεις είναι πολλές και εντυπωσιακές ενώ όπως είπε η Καρδιολογία ανοίγει νέους επιστημονικούς δρόμους και ακολουθεί τις εξελίξεις. Εξελίξεις, που βελτιώνουν πολύ την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Οι επιστημονικές εξελίξεις αφορούν τόσο τις επεμβατικές μεθόδους όσο και τα φάρμακα που και εδώ έχουμε αλματώδη εξέλιξη.

«Οι εξελίξεις στον τομέα της επεμβατικής αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών παθήσεων, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακές. Αρχικά ως προς τη στεφανιαία νόσο, η άμεση επεμβατική αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου - η επικρατέστερη θεραπεία στον ανεπτυγμένο κόσμο και στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας - σε συνδυασμό με την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων από τον ασθενή και την ταχεία διακίνηση των ασθενών με την επείγουσα βοήθεια προς τις μονάδες περίθαλψης, μπορούν πλέον να αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα ως προς τη μείωση της θνητότητας. Η ΕΚΕ, μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη και ότι στη χώρα μας καταγράφονται 20.000 περίπου εμφράγματα του μυοκαρδίου ετησίως, θα ξεκινήσει άμεσα μια πανελλήνια καταγραφή για να εξετάσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αντιμετώπισης των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων», ανέφερε αρχικά.

Στην συνέχεια σημείωσε πως σε ότι αφορά την αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών, τα νέας γενιάς stents οδηγούν σε άριστη αποτελέσματα με ελάχιστες επιπλοκές κατά την παρακολούθηση και στη μικρότερη ανάγκη για λήψη μακροπρόθεσμης αντιθρομβωτικής αγωγής. Επιπλέον, για τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν αντιπηκτική θεραπεία, η διαδερμική σύγκλειση του ωτίου αριστερού κόλπου, (η περιοχή όπου δημιουργούνται οι θρόμβοι), αποτελεί σήμερα την ενδεδειγμένη λύση.

Με τη σειρά του, ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, Καθηγητής Καρδιολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Καρδιολόγος στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ, αναφέρθηκε στις μεγάλες επιστημονικές εξελίξεις σε όλους τους τομείς της Καρδιολογίας ενώ ερωτηθείς για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, υπογράμμισε ότι ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, στα δημόσια νοσοκομεία «γινόταν αυτά που έπρεπε να γίνονται» «χωρίς εκπτώσεις».

Ο κ. Τσιούφης αναφέρθηκε επίσης στις νέες δυνατότητες συνεργασίας με άλλες ειδικότητες ιατρικές ώστε να υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών και φυσικά να σώζονται ανθρώπινες ζωές που είναι άλλωστε και το ζητούμενο.

Εξίσου σημαντική η αναφορά στα φάρμακα που διαρκώς εξελίσσονται προσφέροντας μεγάλες δυνατότητες σε γιατρούς και φυσικά στους ασθενείς. «Ο τομέας των φαρμάκων εξελίσσεται διαρκώς και δίνει στους γιατρούς δυνατότητες να μειώσουν δείκτες και φυσικά να βελτιώσουν την καθημερινότητα των ασθενών» τόνισε ο κ. Τσιούφης.

Η εναρκτήρια εκδήλωση

Εν τω μεταξύ, σε δύο επίπεδα κινήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του μεγάλου τριήμερου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου που διεξάγεται στα Γιάννενα.

Η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο αφενός είχε τον χαρακτήρα της ευαισθητοποίησης των πολιτών για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και αφετέρου επικεντρώθηκε στην σπουδαιότητα που έχει για την πόλη η ίδια η διεξαγωγή του.

Άλλωστε, 3.000 περίπου σύνεδροι, μαζί με τους συνοδούς αποτελούν ένα κρίσιμο μέγεθος στο πλαίσιο διεξαγωγής του συνεδρίου, που δοκιμάζει όπως επισήμανε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ τις αντοχές της πόλης, για τη φιλοξενία ενός τόσο μεγάλου γεγονότος.

Από την άλλη όμως, όσο ενδιαφέρουσες κι αν ήταν οι εισηγήσεις κορυφαίων καρδιολόγων της χώρας με έμφαση στον τομέα της πρόληψης, η πλέον χαρακτηριστική εισήγηση της εκδήλωσης έγινε από τον Αντώνη Τσαπατάκη, κορυφαίο αθλητή με παγκόσμιες διακρίσεις που αναφέρθηκε μέσα από το δικό του παράδειγμα και την δοκιμασία που του επιφύλαξε η αναπηρία, στη δύναμη της θέλησης.

Στην εκδήλωση εισηγήσεις παρουσίασαν ακόμη ο Καθηγητής και πρόεδρος της Εληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Ι. Γουδέβενος, ο τέως πρόεδρος Στεφ. Φούσας, ενώ παρουσιάστηκαν θέματα που σχετίζονται με την κλινική εμπειρία και τη σχέση με τους ασθενείς, με την αξία της μεσογειακής διατροφής και πως η υγιεινή διατροφή βοηθά την καλή λειτουργία της καρδιάς, με την άσκηση και την υγιεινή ζωή, καθώς επίσης και με τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος.

Την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός Ζέτα Δούκα.

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος