Νοε
02

ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Επόμενο βήμα η δημιουργία μιας… «Τεχνόπολης»
Εκτύπωση

Έκταση για τη δημιουργία εγκαταστάσεων για τοπικές επιχειρήσεις πληροφορικής, αναζητά η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών – Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του έργου του οδικού άξονα Ζωτικό – Μπεστιά

 

Θετικές είναι οι εξελίξεις που διαγράφονται για δυο ακόμη σημαντικά ζητήματα που ενδιαφέρουν την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως προέκυψε από συναντήσεις που είχε ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης με κυβερνητικά στελέχη.

Εκτός λοιπόν, από το Κλειστό Γυμναστήριο του Ελληνικού, από την Περιφέρεια ανακοινώθηκε πως υπάρχουν θετικές εξελίξεις για το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας, την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της πρώην Γεωργικής Σχολής Κατσικά Ιωαννίνων, την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του οδικού έργου Ζωτικό - Μπεστιά και την επιδιωκόμενη ίδρυση και λειτουργία ενός χώρου σας την «Τεχνόπολη», στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα η Περιφέρεια, σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών, αναζητά μια έκταση περίπου 9.000 τ.μ., για την πιθανότητα δημιουργίας εγκαταστάσεων σε χώρο όχι μακριά από τα Γιάννενα αλλά σίγουρα όχι στο κέντρο.

Στην εγκατάσταση αυτή φιλοδοξία των τοπικών φορέων, κατόπιν της συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας, πληροφορικής και καινοτομίας που έχουν εγκατασταθεί στα Γιάννενα, είναι να δημιουργηθεί μία υποδομή φιλοξενίας επιχειρήσεων τεχνολογίας, στα πρότυπα μίας «Τεχνόπολης».

Το μεγάλο κίνητρο είναι η πρόθεση των εταιρειών, ενδεχομένως και άλλων που θα ακολουθήσουν, να προχωρήσουν σε προσλήψεις εκατοντάδων ατόμων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Περιφερειάρχη, είναι μεγάλη υπόθεση εάν τελικά ο χώρος αυτός βρεθεί και δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια η απαιτούμενη υποδομή. Ήδη πάντως όπως ανέφερε έχει ενημερώσει σχετικά και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τον υπουργό Ανάπτυξης, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

«Ο κ. Πρωθυπουργός θα στηρίξει την προσπάθεια που θα είναι κοινή με το Δήμο Ιωαννιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο άξονας Ζωτικό - Μπεστιά

Από την άλλη, χθες υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του έργου του οδικού άξονα Ζωτικό – Μπεστιά με την Περιφέρεια Ηπείρου να ετοιμάζει την μελέτη του επόμενου τμήματος μέχρι τη γέφυρα Μπακόλα.

Ένα έργο που αποτελεί βασική προτεραιότητα της περιφερειακής αρχής που σε πρώτη φάση θα άρει το συγκοινωνιακό αδιέξοδο της Λάκκας Σουλίου και δευτερευόντως θα δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές με την προβλεπόμενη σύνδεση με την Πρέβεζα.

Χαίρομαι γιατί ένα πολύ δύσκολο έργο - ίσως το πιο δύσκολο που έχουμε κάνει ως Περιφέρεια λόγω των εδαφών – παίρνει πλέον τον δρόμο του και βγαίνει η Λάκκα Σουλίου από την απομόνωση.

Αν δεν είχαμε το κουράγιο όλοι μαζί στις δυσκολίες που περάσαμε, το τμήμα Τύρια μέχρι Ζωτικό δεν θα είχε γίνει ποτέ. Σε συνδυασμό με το τμήμα Ζωτικό – περιοχή Σουλίου και το δρόμο από το Ελευθεροχώρι μέχρι την Εγνατία Οδό, θα δοθούν άλλες ευκαιρίες στην περιοχή του Σουλίου. Ο δρόμος αυτός για εμάς πρέπει να φτάσει στην περιοχή της Πρέβεζας. Τα δύσκολα πέρασαν. Τώρα είναι πολύ πιο εύκολα αυτά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από εδώ και πέρα».

• Το έργο Ζωτικό – Μπεστιά έχει προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ και ανάδοχος έχει αναδειχθεί η ΙΝΤΡΑΚΟΜ Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών.

ΕΣΠΑ και πρόγραμμα ανεργίας

Εν τω μεταξύ, η πορεία του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» ήταν το βασικό αντικείμενο της συζήτησης που είχε ο Περιφερειάρχης με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννη Τσακίρη, στην οποία παρευρίσκονταν επίσης ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης, Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση και η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, Εύη Παπανικολάου.

Ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν εκτενώς ήταν το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων νέων επιστημόνων σε επιχειρήσεις, το πρώτο σε επίπεδο περιφερειών που σχεδιάστηκε στην Ελλάδα.

Μέχρι και σήμερα εκκρεμεί από το Μάρτιο- όπως είπε ο Περιφερειάρχης- η έγκριση από την ΕΔΕΛ της μεθοδολογίας απλοποιημένου κόστους, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του τρέχοντος μηνός, ώστε να εκδοθεί η αντίστοιχη πρόσκληση του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020».

Το πρόγραμμα, θα καλύπτει πλήρη απασχόληση για 22 μήνες, εκ των οποίων οι 18 θα χρηματοδοτούνται από το Ε.Π. και οι τέσσερις από τις επιχειρήσεις.

Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, είχε συνάντηση επίσης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, κατά την οποία εξετάστηκε στο ζήτημα της εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, ο υπουργός ανέφερε πως δεν πρόκειται να γίνουν άλλες «χρονικές μετατοπίσεις» και θα προτείνει να γίνει μια προγραμματική σύμβαση, που όσον αφορά την Ήπειρο θα περιλαμβάνει τέσσερα σχέδια, ένα ανά Περιφερειακή Ενότητα.

«Εντός των ημερών θα καλέσει όλες τις Περιφέρειες για να τελειώνουμε, γιατί καίει το θέμα προχωρώντας η νέα ΚΑΠ, αλλά και γενικά θα έχει τεράστιο πρόβλημα η χώρα», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Καχριμάνης – και σε συνέχεια αλληλογραφίας που προηγήθηκε - ενημέρωσε αναλυτικά τον υπουργό για το αίτημα παραχώρησης στην Περιφέρεια Ηπείρου της έκτασης και των εγκαταστάσεων της πρώην Γεωργικής Σχολής Κατσικά, αναλύοντας το σχέδιο για την αξιοποίησή τους, που περιλαμβάνει την εγκατάσταση κέντρων καινοτομίας για τα αρωματικά φυτά και τις ντόπιες φυλές ζώων, την αγορά παραγωγών κ.α..

Ο κ. Βορίδης, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, δήλωσε πως είναι θετικός στην παραχώρηση της έκτασης και σύντομα πρόκειται να προχωρήσει τη σχετική διαδικασία, ώστε αυτός ο χώρος να περιέλθει στην Περιφέρεια.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος