Νοε
05

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΑΡΤΑΣ - Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση μνήμης
Εκτύπωση

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στον Καταρράκτη του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, τον Οκτώβριο του 1943.

 

Ο Καταρράκτης αναγνωρίστηκε ως μαρτυρικό χωριό την 1η Ιουλίου του 2017 με την υπογραφή του ΠΔ από τον Προκ. Παυλόπουλο, που αποδέχθηκε την πρόσκληση και τίμησε τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης.

Ο ΠΤΔ έφτασε στις 10.30 στον Καταρράκτη και αμέσως κατευθύνθηκε στην κεντρική εκκλησία όπου τελέστηκε Δοξολογία.

Στο Μνημείο των 18 εκτελεσθέντων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι και λίγο αργότερα ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Κεντρικών Τζουμέρκων, με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, την οποία ανέγνωσε ο πρόεδρός του και προανήγγειλε ο δήμαρχος Χρ. Χασιάκος.

Ο κ. Παυλόπουλος στην ομιλία του έκανε λόγο για ύψιστη προσωπική τιμή αλλά και για τον θεσμό τον οποίο εκπροσωπεί, χαρακτήρισε απαράβατο όρο της επιβίωσης κάθε έθνους την ιστορική μνήμη και τη διατήρησή της και πρόσθεσε, ότι τα θύματα του Καταρράκτη προστέθηκαν σε μία μακάβρια λίστα νεομαρτύρων του έθνους, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία, μία βιωματική και υπαρξιακή έννοια για τους Έλληνες.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Κεν. Τζουμέρκων κ. Χασιάκος υποδέχθηκε τον ΠΤΔ με έναν σύντομο χαιρετισμό, ενώ την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο καθηγητής Παιδιατρικής, με καταγωγή από τον Καταρράκτη, Κων. Τσουμάκας, παρουσιάζοντας το χρονικό της 26ης και της 27ης Οκτωβρίου του 1943.

Δύο από τους γεροντότερους του χωριού, που είδαν με τα μάτια τους τα γεγονότα εκείνων των ημερών, μίλησαν για τη φρίκη του πολέμου, αλλά και για την πληγή, που ποτέ δεν πρόκειται να κλείσει στις ψυχές των συγγενών των θυμάτων.

Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης επίσης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της εκπλήρωσης του ιστορικού χρέους των ελλήνων, να μην αφήσουν στη λήθη τα τραγικά γεγονότα του πολέμου.

Στον Καταρράκτη, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κων. Τσουβάλας, ενώ παρέστησαν ακόμη οι βουλευτές Άρτας, Γ. Στύλιος, Ολ. Γεροβασίλη, Χρ. Γκόκας, ο αντιπεριφερειάρχης Β. Ψαθάς, ο συντονιστής της ΑΔ Β. Μιχελάκης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των δήμων της ΠΕ Άρτας, ο Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ, Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας Κων. Σκούμας, η ηγεσία της Αστυνομίας στην Ήπειρο και στις Διευθύνσεις Άρτας και Ιωαννίνων αντίστοιχα, ο ταξίαρχος της 8ης Ταξιαρχίας Δημ. Μπολομύτης και πλήθος ακόμη εκπροσώπων φορέων.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος