Νοε
06

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - Αναγκαιότητα η ενημέρωση για νέες μετακινήσεις
Εκτύπωση

Ουσιαστική η συνάντηση των Δημάρχων Ιωαννίνων, Πωγωνίου, Κόνιτσας και Ζηρού για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ήπειρο - Προχωρά η εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού για την ισοκατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλους τους νομούς της χώρας

 

Αναλυτική συζήτηση για το προσφυγικό και την κατάσταση στην Ήπειρο πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της μηνιαίας συνάντησης όλων των εμπλεκομένων φορέων που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων, Πωγωνίου, Κόνιτσας και Ζηρού, των περιοχών δηλαδή όπου υπάρχουν δομές φιλοξενίας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γιάννης Αιβατίδης, η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ύπατης Αρμοστείας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και των ΜΚΟ.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενδελεχής ενημέρωση για την κατάσταση στην Ήπειρο, όπου σήμερα φιλοξενούνται 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες, σε οργανωμένα Κέντρα, σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε μισθωμένα διαμερίσματα ενώ παρουσιάστηκαν διεξοδικά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι.

Παράλληλα υπήρξε ενημέρωση για την λειτουργία και τον προγραμματισμό του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Ιωαννίνων όπως και ενημέρωση για την συγκρότηση των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών που συγκροτούν οι Δήμοι.

Στην συνάντηση επισημάνθηκε η ανάγκη για πληρέστερη ενημέρωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως και των τοπικών κοινωνιών τόσο για νέες μετακινήσεις προσφύγων όσο και για άλλες πρωτοβουλίες που μπορεί να δρομολογηθούν ώστε όλοι να είναι έτοιμοι για να συμβάλλουν προκειμένου να μην προκαλούνται προβλήματα.

Τόσο ο κ. Καψάλης όσο και ο κ. Εξάρχου ζήτησαν να μην αυξηθεί με άλλες αφίξεις προσφύγων - μεταναστών, ο αριθμός των ατόμων που φιλοξενούνται στις υπάρχουσες δομές στα Δολιανά και στην Κόνιτσα που μπορεί να φιλοξενήσει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων.

Έθεσαν επίσης θέμα εθνικοτήτων των προσφύγων ζητώντας να μην υπάρχει μίξη εθνικοτήτων γιατί δημιουργούνται προβλήματα και αυτά μεταφέρονται και εκτός των δομών.

Πέραν αυτών ενδιαφέρον είχε η ενημέρωση για την λειτουργία και τον προγραμματισμό του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Ιωαννίνων όπως και η ενημέρωση για την συγκρότηση των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών που συγκροτούν οι Δήμοι.

Ο αντιδήμαρχος κ. Αιβατίδης αλλά και η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου αναφέρθηκαν στην σημασία της άμεσης ενημέρωσης των αρχών ώστε αφενός να μπορούν να προετοιμαστούν και αφετέρου να μπορούν να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες για τις όποιες μετακινήσεις πληθυσμών.

Ερωτηθείς για την δέσμευση του υφυπουργού κ. Οικονόμου ότι «δεν θα αυξηθεί πολύ ο αριθμός των προσφύγων», οι συμμετέχοντες πήραν αποστάσεις καθώς όπως φαίνεται στην περιοχή μας αναμένεται να φτάσουν πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ισοκατανομή

αιτούντων άσυλο

Παράλληλα, στην εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού που αφορά την ισοκατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλους τους νομούς της χώρας παρά τις αντιδράσεις, προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών.

«Οι αιτούντες που μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα θα κατανεμηθούν σε όλους τους νομούς έτσι ώστε οι αιτούντες άσυλο να μην ξεπερνούν σε ποσοστό το 1% του γηγενούς πληθυσμού σε κάθε νομό», τονίζει ο ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παρά τις μεταφορές που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην ενδοχώρα, η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών παραμένει κρίσιμη.

Στη Μόρια, το ΚΥΤ της Λέσβου, βρίσκονται περίπου 15.000 άνθρωποι, ενώ η χωρητικότητα της δομής είναι 2.800 άτομα, στη ΒΙΑΛ στη Χίο, διαμένουν 5.000 άτομα (χωρητικότητα 1.000), στη Σάμο 6.200 (χωρητικότητα 650), στη Λέρο 2.270 (χωρητικότητα 860), στην Κω 3.755 (χωρητικότητα 816). Στη Χίο, κάτοικοι του χωριού Χαλκειός χθες, για μία ακόμη φορά, απέκλεισαν την πρόσβαση στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, ζητώντας να αποσυμφορηθεί άμεσα η δομή.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 4.000 ακόμα θέσεις σε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα με αιτούντες άσυλο που θα μετακινηθούν από τα νησιά. Παράλληλα, ο ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) έχει δημοσιοποιήσει μία ακόμη πρόσκληση ενδιαφέροντος για όσους επιθυμούν να νοικιάσουν τα ξενοδοχεία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνώνται οι δυνατότητες να χρησιμοποιηθούν κτίρια σε όλη την Ελλάδα για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις, πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνουν λόγο για περιορισμένες και υποκινούμενες κινητοποιήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες «είναι αναμενόμενες και δεν ανατρέπουν τον σχεδιασμό.

Αναφορικά με το γεγονός ότι οι τοπικοί άρχοντες δηλώνουν άγνοια για τον σχεδιασμό που έχει γίνει για μεταφορά αιτούντων άσυλο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι καμία κίνηση από την πλευρά του υπουργείου δεν γίνεται κρυφά.

«Σε διαφορετική περίπτωση, πώς γνωρίζουν όσοι αντιδρούν ότι θα έρθουν αιτούντες άσυλο στην περιοχή;» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες όσον αφορά τη μείωση των ροών από την Τουρκία, στην επιδείνωση των καιρικών συνθηκών τους επόμενους μήνες αλλά και στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για το άσυλο από την αρχή του νέου χρόνου.

«Είναι σημαντικό ότι όσοι σχεδιάζουν αυτό το ταξίδι θα καταλάβουν ότι είναι μάταιο να έρθουν αν δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Απλώς θα ξοδέψουν τα χρήματά τους και μετά θα επιστραφούν πίσω», τονίζει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος