Νοε
07

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ - Η εκμάθηση της πρωτογενούς παραγωγής στα καλύτερά της…
Εκτύπωση

Η έναρξη των μαθημάτων στη Σχολή δείχνει πως έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συνεχίζουν τις σπουδές τους στη Γαλακτοκομική – Ευκαιρία για τους σπουδαστές η ανάδειξη τοπικών προϊόντων και η διασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση

Στα καλύτερα της, μετά από ένα μικρό διάστημα με αρκετά προβλήματα, βρίσκεται πλέον η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, η οποία έχει μπει για τα καλά σε μια νέα «τροχιά» ανάπτυξης και ισχυροποίησής της.

Ήδη η Γαλακτοκομική Σχολή, έχει συμπληρώσει έναν αιώνα λειτουργίας από την ίδρυσή της και βαδίζει πλέον στο δεύτερο αιώνα λειτουργίας της, τη στιγμή που σήμερα είναι μια από τις ελάχιστες του είδους της σε όλη τη χώρα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω στοιχείων είναι να εξακολουθεί να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον νέων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, που θέλουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή.

Όπως μάλιστα ανέφερε χθες, λίγο μετά την καθιερωμένη τελετή του αγιασμού, η Διευθύντρια της Σχολής, Αλεξάνδρα Μέγα, η πλειονότητα των σπουδαστών διαχρονικά, προερχόταν από οικογένειες κτηνοτρόφων και τυροκόμων, κάτι που εξακολουθεί να παρατηρείται και σήμερα.

Παράλληλα όμως μία σημαντική διαφοροποίηση των τελευταίων ετών όπως προκύπτει από τις εγγραφές σπουδαστών είναι ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συνεχίζουν τις σπουδές τους στη Γαλακτοκομική.

Η κα. Μέγα σε δηλώσεις της και με αφορμή την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς, τόνισε πως επιβεβαιώνεται από τη λειτουργία της Γαλακτοκομικής η απόκτηση μίας ισχυρής κουλτούρας γύρω από την πρωτογενή παραγωγή και ειδικά στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και έμφαση στην ανάδειξη των ποιοτικών παραμέτρων τους.

«Τα παιδιά που έρχονται να σπουδάσουν στη Γαλακτοκομική διακρίνονται από την κουλτούρα και τη γνώση των προϊόντων της περιοχής τους και αντιλαμβάνονται την ευκαιρία που υπάρχει για την ανάδειξη των προϊόντων αυτών μέσα και από τον τουρισμό και από την ενίσχυση του αγροδιατροφικού ενδιαφέροντος.

Ένα φαινόμενο των τελευταίων ετών είναι οι πολλές εγγραφές αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σπουδαστές υψηλού επιπέδου που αντιλαμβάνονται και αυτοί την ευκαιρία που υπάρχει να αναδείξουν ένα τοπικό προϊόν και να αποκτήσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, με διασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην τελετή του αγιασμού χαιρετισμό απηύθυναν οι αντιδήμαρχοι Β. Βλέτσας και Ευαγ. Πήχας, ενώ πραγματοποιήθηκαν και απονομές βραβείων στους αριστούχους του προηγούμενου έτους αλλά και σε σπουδαστές για εργασίες που ετοίμασαν και παρουσίασαν.

Η χθεσινή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση τριών ΠΟΠ προϊόντων της χώρας. Του τυριού Σαν Μιχάλη από τη Σύρο, της γραβιέρας Νάξου και του Κασκαβάλι της Πίνδου που το επόμενο διάστημα θα κριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές της Ε.Ε. εάν πληροί τις προϋποθέσεις, για να χαρακτηριστεί και αυτό ως προϊόν ΠΟΠ.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος