Νοε
08

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - «Παγώνει» η λειτουργία τριών νέων τμημάτων
Εκτύπωση

Το υπουργείο Παιδείας αναστέλλει τη λειτουργία 38 Τμημάτων Πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Σχολής Γεωπονίας με έδρα την Άρτα και Μετάφρασης και Διερμηνείας, με έδρα την Ηγουμενίτσα

«Φρένο» στη λειτουργία τριών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και 38 συνολικά Τμημάτων στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας, μπαίνει από το Υπουργείο Παιδείας.

Πρόκειται για Τμήματα που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα του επανασχεδιασμού στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ενοποίησης με τα ΤΕΙ.

Και τα τρία Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν ήταν σε λειτουργία όμως προβλεπόταν να λειτουργήσουν μέσα στην επόμενη διετία και να συμπληρώσουν τις Σχολές, όπως την Πολυτεχνική και την Γεωπονική.

Τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που αναστέλλονται είναι το Μηχανολόγων Μηχανικών που θα συμπλήρωνε την Πολυτεχνική Σχολή και προβλεπόταν να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, το Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Σχολής Γεωπονίας, με έδρα την Άρτα που προβλεπόταν να ξεκινήσει τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 και το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας με έδρα την Ηγουμενίτσα όπου προβλεπόταν να ξεκινήσει την λειτουργία του το 2021-22.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τα Τμήματα για τα οποία αναστέλλεται η λειτουργία τους δημιουργήθηκαν προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση.

«Στόχος είναι να επανεξεταστεί η ανάγκη δημιουργίας των τμημάτων από τη νέα ενισχυμένη ανεξάρτητη αρχή, στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Το ίδιο θα ισχύει και για οποιαδήποτε νέα τμήματα πρόκειται να ιδρυθούν στο μέλλον, αλλά και για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη εν συνόλω», διευκρινίζει το υπουργείο.

Όπως επισημαίνεται τα τμήματα αυτά που επρόκειτο να λειτουργήσουν για πρώτη φορά τα επόμενα χρόνια, θα επανεξεταστούν ώστε η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ’ ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο Υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης, σε κοινή τους δήλωση υπογραμμίζουν ότι «το εκπαιδευτικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό έχουν ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από πελατειακές λογικές και ευκαιριακές διευθετήσεις». Κατηγορούν την προηγούμενη κυβέρνηση πως «υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες» θεσμοθέτησε πριν μερικούς μήνες μια σειρά από τμήματα σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά, αναδιατάσσοντας τον ακαδημαϊκό χάρτη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν:

• χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια,

• χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας,

• χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό,

• χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις,

• ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, υποτιμώντας έτσι τα Ιδρύματά μας και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

«Όπως είναι φυσικό, ορισμένα από τα νέα αυτά τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των μελλοντικών φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Για όλους τους παραπάνω λόγους, αναστέλλουμε τη λειτουργία των 37 αυτών νέων τμημάτων με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή» σημειώνουν.

Ο Β. Γιόγιακας

Εξάλλου, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας, σε γραπτή του δήλωση αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για αναστολή λειτουργίας του νέου Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει και τα εξής: «Η απόφαση για τη συνολική επανεξέταση της ανάγκης δημιουργίας όλων των νέων Τμημάτων που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνει όλους όσοι από την πρώτη στιγμή είχαμε χαρακτηρίσει “λόγια του αέρα” το νέο Τμήμα στην Ηγουμενίτσα. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το σχετικό νόμο Γαβρόγλου το νέο Τμήμα στην Ηγουμενίτσα θα λειτουργούσε με 2 βασικά «αν»: αν αποφάσιζε η Σύγκλητος και αν υπήρχε ο κατάλληλος αριθμός διδασκόντων. Θυμίζουμε επίσης ότι πολύ νωρίς είχαμε επικρίνει τη διαδικασία με την οποία αποφασίστηκε το οριστικό κλείσιμο του σημερινού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα, παρά την παλαιότερη πρόταση της ΑΔΙΠ για αναβάθμιση.

Έτσι το σημερινό Τμήμα παραδόθηκε στον μαρασμό. Και, για να «χρυσώσει το χάπι», η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε μια υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα πετώντας το μπαλάκι αλλού και στο μέλλον. Όσο ανεύθυνα και υποκριτικά το έκανε και για άλλα θέματα.

Σε κάθε περίπτωση εμείς αναγνωρίζουμε την αρμοδιότητα της Ανώτατης Αρχής, η γνώμη της οποίας έπρεπε ούτως ή άλλως να είχε γίνει σεβαστή πριν φτάσουμε εδώ».

Η Ολ. Γεροβασίλη

Τέλος, σε δήλωση της η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας, ότι θα καταργήσει πρακτικά το ένα από τα τέσσερα τμήματα που θα λειτουργούσαν στην Άρτα την ακαδημαϊκή περίοδο 2020-2021, μαζί με άλλα 36 σε ολόκληρη την χώρα.

Σύμφωνα με την πρώην υπουργό, η κα. Κεραμέως, αγνοεί επιδεικτικά την τοπική κοινωνία και την ακαδημαϊκή κοινότητα και αναστέλλει τη λειτουργία του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την πόλη της Άρτας.

Στη δήλωση της η κα. Γεροβασίλη αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας μας στηρίξαμε τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνδέσαμε την έρευνα και την εκπαίδευση με την παραγωγή σε τοπικό επίπεδο, στην κατεύθυνση ενός νέου, σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού ιδρύθηκαν με το νόμο 4559/Α’ 142/3-8-2018 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι Σχολές Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Γεωπονίας, και Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας. Από τη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης, η ΝΔ υπονομεύει με κάθε τρόπο την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καταργεί τα Διετή Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα ΑΕΙ για αποφοίτους ΕΠΑΛ, τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης, μειώνει τον αριθμό των εισακτέων. Φτάνει να καταργήσει Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες είχαν προκύψει από τις προτάσεις των ίδιων των ΑΕΙ και των τοπικών κοινωνιών.

Και ότι δεν μπορεί να καταστρέψει ότι έγινε με κόπους και θυσίες τα προηγούμενα 4,5 χρόνια, προχωρεί στη συστηματική υπονόμευσή του. Σήμερα λοιπόν εξήγγειλε ότι θα καταργήσει πρακτικά το ένα από τα τέσσερα τμήματα που θα λειτουργούσαν στην Άρτα την ακαδημαϊκή περίοδο 2020-2021, μαζί με άλλα 36 σε ολόκληρη την χώρα. Αγνοώντας επιδεικτικά την τοπική κοινωνία και την ακαδημαϊκή κοινότητα, αναστέλλει την λειτουργία του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την πόλη της Άρτας. Το Υπουργείο προτιμά να κλείνει τις πόρτες των δημόσιων Πανεπιστημίων, ενώ ανοίγει αυτές των ιδιωτικών κολλεγίων μέσω της αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας. Τελικά, εκεί στόχευε η μισαλλόδοξη προεκλογική ρητορική της ΝΔ και η εσπευσμένη μετεκλογική κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου».

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος