Νοε
26

ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ - Στόχος οι κοινές διεκδικήσεις με την ΚΕΔΕ
Εκτύπωση

Η πρώτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου με τη νέα σύνθεσή της, πραγματοποιήθηκε χθες, ενόψει και της πρώτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, με την εκπροσώπηση των περιφερειακών οργάνων όπως αυτά προέκυψαν από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες στις ΠΕΔ.

 

Όπως φάνηκε και από την πρώτη συνεδρίαση, στόχος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων είναι η αναζήτηση κοινού συντονισμού στο πλαίσιο κοινής διεκδίκησης επίλυσης των διαχρονικών προβλημάτων της αυτοδιοίκησης αποτελεί προτεραιότητα και για την ΠΕΔ, αλλά και για την ΚΕΔΕ σε κεντρικό επίπεδο.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Χρήστος Ντακαλέτσης, ανέφερε πως είναι προφανής η αναζήτηση κοινού τόπου με την ΚΕΔΕ στο επίπεδο της διεκδίκησης, σε μία περίοδο που οι περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων έχουν φτάσει το 60%, ενώ και οι ΠΕΔ δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητές τους.

Ένα δεύτερο ζήτημα που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει να κάνει με τα ταμειακά διαθέσιμα και την προοπτική μεταφοράς τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κ. Ντακαλέτσης ρωτήθηκε εάν η αυτοδιοίκηση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολιτική σπέκουλα στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού από τον Ιούλιο και τη νέα υπουργική απόφαση δεν έχουν προκύψει αντίστοιχες αντιδράσεις.

«Πολλοί δήμοι, όπως ο δήμος Δωδώνης έχουν καταθέσει και δεύτερη αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης. Η στάση δεν έχει αλλάξει, αλλά παραμένει η ίδια. Η επίλυση του θέματος δεν θα έρθει μέσω των δικαστηρίων αλλά από την κεντρική κυβέρνηση. Σε καμία περίπτωση δεν έγινε σπέκουλα, αλλά αφού αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και τα μνημόνια έχουν τελειώσει, δεν καταλαβαίνουμε γιατί θα πρέπει να επανέρχεται το θέμα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ.

Τέλος, με θετική διάθεση συζητούν οι αυτοδιοικητικοί το περιεχόμενο του Σχεδίου Νόμου που βρίσκεται υπό διαβούλευση και αναφέρεται στις επιλογές των προϊσταμένων, σε θέματα προσωπικού και κυρίως στην παροχή δυνατότητας στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με αναπτυξιακές εταιρείες.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος