Νοε
27

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - Πιλοτική ανακύκλωση το 2020 και στα Γιάννενα
Εκτύπωση

Το νέο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης του υπουργείου θα εφαρμοστεί, από 5 Δεκεμβρίου και στο Δήμο Ιωαννιτών - Για κάθε συσκευασία θα επιστρέφονται στον πολίτη 3 λεπτά, με τη μορφή κουπονιού για αγορές από σούπερ μάρκετ συνεργαζόμενα με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.

 

Πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ρίχνοντας πρώτος πλαστικές συσκευασίες στο ειδικό «σπιτάκι» που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του υπουργείου.

Στο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης συμμετέχουν προς το παρόν 5 Δήμοι, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Ιωαννιτών και οι δήμοι Άνδρου, Ναυπλίου, Καλλιθέας, και Νέας Σμύρνης.

«Η Ελλάδα είναι ουραγός, καθώς βρίσκεται στην 24η θέση στο σύνολο των χωρών της ΕΕ με ποσοστό ανακύκλωσης μόλις 18%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 45%», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι γι’ αυτό τον λόγο η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβολή τσουχτερών προστίμων.

«Κάτι πρέπει ν' αλλάξει δραστικά. Να πετύχουμε κάτι καλό για τη χώρα, για τα παιδιά, για το περιβάλλον, καθώς έχουν γεμίσει οι χώροι ταφής και αναζητούμε νέους», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αν η κατάσταση δεν αντιστραφεί, οι Δήμοι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη.

Πως θα λειτουργεί

Το νέο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης ξεκινάει στις 5 Δεκεμβρίου, με 45 «σπιτάκια» στους 5 Δήμους, συνολικού μόνιμου πληθυσμού 220.000 κατοίκων. Για κάθε συσκευασία θα επιστρέφονται στον πολίτη 3 λεπτά, που σημαίνει ένα ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες.

Τα χρήματα θα επιστρέφονται με τη μορφή κουπονιού για αγορές από σούπερ μάρκετ συνεργαζόμενα με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ.

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι αλλά και οι περιφερειάρχες Αττικής και Ηπείρου, που ήταν παρόντες στην παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος, έκαναν λόγο για σημαντική πρόκληση στην οποία η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ανταποκριθεί, ώστε να είναι το 2020 χρονιά ανακύκλωσης. Επίσης, τόνισαν ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η αλλαγή νοοτροπίας.

«Ξεκινά μια άλλη φιλοσοφία επιτέλους στη χώρα μας. Πρέπει να μας ενδιαφέρει η δημόσια υγεία, η ζωή και τα παιδιά μας. Έχουμε την ευθύνη να πάμε την Αττική στην κανονικότητα και το 2020 θα είναι χρονιά ανακύκλωσης», είπε ο Γιώργος Πατούλης προσθέτοντας: «Όποιος δεν ανακυκλώνει θα είναι ντεμοντέ. Θα είναι αυτός που δεν συμβάλλει για το αύριο».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε, ότι ο βαθμός επιτυχίας του προγράμματος θα ανακοινώνεται κατά διαστήματα καθώς τα σπιτάκια είναι on line και η συμμετοχή θα καταγράφεται από ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. «Η εξουσία για την ανακύκλωση πρέπει να περάσει στα παιδιά που έχουν στο DNA την αγάπη για το περιβάλλον», κατέληξε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης επισήμανε ότι «ο αγώνας για την ανακύκλωση είναι τεράστιος και χρειάζεται πολύ δουλειά και στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης, αν θέλουμε να αποκτήσουμε ευρωπαϊκές προδιαγραφές και να πούμε ότι αλλάζουμε σελίδα».

Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, αρμόδιος για θέματα ανακύκλωσης, Βαγγέλης Πήχας σημείωσε: «Θα πρέπει όλοι μαζί, μαζί όπως νομίζω όλοι συμφωνούμε, ξεκινάμε από τα παιδιά, από τα σχολεία και αυτοί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές προς όλους για να βοηθήσουν. Θα πρέπει να πω επίσης, ότι εμείς στα Γιάννινα έχουμε ως αρωγό και τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων. Η Μητρόπολις ήδη έχει πάρει δύο βραβεία Guinness για την ανακύκλωση, με την ανταποδοτική ανακύκλωση και πιστεύουμε να τα καταφέρουμε και εμείς ως νέα δημοτική αρχή».

Ουραγός η Ελλάδα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν συγκεκριμένα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα:

- Η Ελλάδα είναι σήμερα ουραγός στην ανακύκλωση σε όλη την Ευρώπη, καθόσον κατέχει την 24η θέση στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Το ποσοστό ανακύκλωσης στη χώρα μας είναι σχεδόν 18%, όταν η νομική υποχρέωση της χώρας είναι να επιτύχει 50%ανακύκλωση έως το 2020, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε ποσοστό ανακύκλωσης 45%.

- Το αποτέλεσμα της μη επίτευξης του ποσοτικού στόχου ανακύκλωσης το 2020 θα οδηγήσει στην επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας. Τα πρόστιμα αυτά θα τα πληρώσουμε όλοι μας, ως Έλληνες πολίτες, ενώ ήδη έχουμε πληρώσει 115.000.000 ευρώ για τους ΧΑΔΑ και τις υπόλοιπες παραβάσεις στη διαχείριση των αποβλήτων.

- Οι δεσμευτικοί στόχοι της κυκλικής οικονομίας είναι ότι το 2025 η ανακύκλωση πρέπει να ανεβεί στο 55% και προοδευτικά μέχρι το 2035 στο 65%.

- Για τα πλαστικά μπουκάλια (που ανήκουν στην κατηγορία των πλαστικών μίας χρήσης) το ποσοστό ανακύκλωσης θα πρέπει να ανέλθει σε 77% το 2025 και σε 90% το 2029.

- Το 2025, δεν θα μπορούν να πωλούνται συσκευασίες πλαστικών μπουκαλιών εάν δεν περιλαμβάνουν ανακυκλωμένο πλαστικό έως τουλάχιστον 25% του υλικού τους, ενώ το 2030 το ποσοστό ανακυκλωμένου πλαστικού αυξάνεται σε τουλάχιστον 30%.

Ολοκληρωμένο

πρόγραμμα

Έτσι, όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης για τους Δήμους όλης της χώρας, εφαρμόζοντας τις καλές πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δηλαδή:

- Εφαρμόζοντας τη νομική υποχρέωση για «χωριστή διαλογή στην Πηγή»

- Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για τη διαλογή και επεξεργασία των υλικών συσκευασίας, επιτυγχάνοντας αξιόπιστη και αληθινή ανακύκλωση και παράγοντας υλικά που είναι 100% καθαρά !

- Χρησιμοποιώντας το «οικονομικό εργαλείο» για την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης, μέσω της παροχής ανταποδοτικού αντιτίμου που ανέρχεται σε 3 ευρώ λεπτά για κάθε 1 πλαστική, μεταλλική και γυάλινη συσκευασία που ανακυκλώνεται.

Δηλαδή:

- Τοποθετώντας τα «σπιτάκια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης» σε Δήμους όλης της χώρας,

- με τη συνεργασία των Περιφερειών και των Δήμων της χώρας.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος