Νοε
27

ΙΑΤΡΙΚΗ - Στα Γιάννενα το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων
Εκτύπωση

Στα Ιωάννινα, από 28 Νοεμβρίου έως και 1 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθούν οι εργασίες του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων.

 

Το συνέδριο διοργανώνεται από την Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πάνω από 700 σύνεδροι θα συμμετάσχουν στις εργασίες του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων που επιστρέφει στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα. Σε δηλώσεις του χθες, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Μιχάλης Μήτσης και η αντιπρόεδρος, Ε. Ντουνούση αναφέρθηκαν στην σημασία αυτού του συνεδρίου που διεξάγεται κάθε δυο χρόνια και παρουσιάζονται όλα τα επιστημονικά δεδομένα.

Η τοπική μονάδα μεταμοσχεύσεων σύμφωνα με τον Καθηγητή κ. Μήτση, ήδη μετρά στο ενεργητικό της πάνω από 40 μεταμοσχεύσεις νεφρού και τουλάχιστον 40 λήψεις οργάνων.

Ο κ. Μήτσης αναφέρθηκε στους στόχους του συνεδρίου όπου αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα σχετικά με τις διαδικασίες δωρεάς και μεταμόσχευσης ιστών και οργάνων ενώ θα γίνει εκτενής αναφορά στην ανάδειξη του έργου των εθνικών μεταμοσχευτικών κέντρων.

Εξίσου ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι και η ανάλυση των αιτιών υστέρησης των μεταμοσχεύσεων στη χώρα καθώς και η ανάπτυξη θεματολογίας που θα αφορά τις μεταμοσχεύσεις όχι μόνο των συμπαγών οργάνων (νεφρός, ήπαρ, πάγκρεας, πνεύμονα, καρδιά), αλλά και ιστών.

Ο κ. Μήτσης κάλεσε το κοινό της πόλης να παρακολουθήσει τις εργασίες καθώς όπως είπε «η συμμετοχή και παρουσία του κοινού της πόλης είναι επιθυμητή μιας και η δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων είναι αδύνατη χωρίς κοινωνική αποδοχή και συναίνεση, και στην κατεύθυνση αυτή, η επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση όλων μας αποτελεί το κρισιμότερο στοιχείο για την αύξηση των προσφερομένων οργάνων και συνεπώς των μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας».

Η κα. Ντουνούση αναφερόμενη στο πρόγραμμα του συνεδρίου υπογράμμισε ότι έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν γιατροί από χώρες του εξωτερικού, με σημαντικότατη διεθνή αναγνώριση.

Μεταξύ αυτών ο καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College του Λονδίνου, διευθυντής του West Renal and Transplant Unit του Νοσοκομείου Hammersmith και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων Βασίλειος Παπαλόης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεφρολογίας, καθηγητής Carmine Zoccali και ο διευθυντής του προγράμματος μεταμοσχεύσεων νεφρού και ήπατος των Νοσοκομείων Erasmus-ULB στις Βρυξέλλες Dr. Valerio Lucidi.

Στόχοι του συνεδρίου αποτελούν:

  • - η συζήτηση σύγχρονων θεμάτων σχετικών με τις διαδικασίες δωρεάς και μεταμόσχευσης ιστών και οργάνων. Για τον λόγο αυτό έγινε προσπάθεια, ώστε να εκπροσωπηθούν όλες οι επιμέρους πτυχές της μεταμοσχευματικής διαδικασίας, με τη συμμετοχή επιστημόνων, ει δυνατόν, όλων των σχετικών ειδικοτήτων,
  • - η ανάδειξη του έργου των εθνικών μεταμοσχευτικών κέντρων,
  • - η ανάλυση των αιτιών υστέρησης των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας,καθώς και
  • - η ανάπτυξη θεματολογίας που θα αφορά στις μεταμοσχεύσεις όχι μόνο των συμπαγών οργάνων (νεφρός, ήπαρ, πάγκρεας, πνεύμονας, καρδιά), αλλά και ιστών (αιμοποιητικός, κερατοειδής).

Η επίσημη τελετή έναρξης, στη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις, σε επιστήμονες που συνέβαλαν αποφασιστικά στην ίδρυση της τοπικής μονάδος μεταμοσχεύσεων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στις 8.00 το βράδυ. Στην ίδια τελετή θα πραγματοποιηθεί και ομιλία από τον καθηγητή Β. Κοτζαμάνη γύρω από το μείζον δημογραφικό πρόβλημα.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος