Νοε
28

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Προς οριστικό «λουκέτο» το Τμήμα της Ηγουμενίτσας
Εκτύπωση

Με ομόφωνη απόφαση η Σύγκλητος αποφάσισε το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του, καθώς δεν υπήρχε στον στρατηγικό σχεδιασμό του Ιδρύματος - «Ναι» στη λειτουργία των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής και του Τμήματος Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής

 

Σε εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των νέων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τα οποία πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας, κατέληξε την Τρίτη, η Σύγκλητος του Ιδρύματος.

Το θέμα της αναστολής λειτουργίας των νέων Τμημάτων, από την πρώτη στιγμή της κοινοποίησης της απόφασης του υπουργείου Παιδείας, πήρε μεγάλες διαστάσεις, και εκ των πραγμάτων, σε τοπικό επίπεδο, η πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και δεκάδες φοιτητές, ανέμεναν την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Έτσι, χθες η απόφαση δημοσιοποιήθηκε και σύμφωνα με αυτή, και μετά από διεξοδική συζήτηση, η Σύγκλητος αποφάσισε να επιμείνει στη λειτουργία των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τα Ιωάννινα και του Τμήματος Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Άρτα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως σημειώνεται στην απόφαση, η Σύγκλητος, θα υποβάλει Μελέτη Σκοπιμότητας και Πρόγραμμα Σπουδών για αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ. Τα Τμήματα αυτά θα ενεργοποιηθούν ακαδημαϊκά, όταν η Σύγκλητος θεωρήσει ότι συντρέχουν οι κατάλληλες εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές συνθήκες.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η απόφαση της Συγκλήτου, αναφορικά με το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας με έδρα την Ηγουμενίτσα, το οποίο οδεύει προς οριστικό «λουκέτο».

Στην απόφασή της η Σύγκλητος αναφέρει τα εξής για το συγκεκριμένο Τμήμα: «Όσον αφορά την ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, το οποίο έχει ιδρυθεί με τον Νόμο 4559/2018 (ΦΕΚ 142/3-8-2018, τ. Α΄) με έδρα την Ηγουμενίτσα, η Σύγκλητος θεωρεί ότι το Τμήμα αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του, επειδή: α) Το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας δεν υπήρχε στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ούτε έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο, β) είναι ήδη υποστελεχωμένο, μετά την υποβολή αιτήσεων μετακίνησης των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ, γ) πρόκειται για Τμήμα χωροθετημένο εκτός της έδρας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, που είναι στα Ιωάννινα».

Μάλιστα στην απόφαση σημειώνεται πως αυτή πάρθηκε ομόφωνα από την Σύγκλητο και λήφθηκε με βάση μόνο ακαδημαϊκά κριτήρια, ενώ υπογραμμίζεται και πως «δεν θα υποβληθεί Μελέτη Σκοπιμότητας προς το Υπουργείο για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας».

Ακόμη, η Σύγκλητος θεωρεί ως μέγιστη ευθύνη τη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τους φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο λειτουργεί υπό τη σκέπη του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, με βάση πρόγραμμα σπουδών τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Για τον λόγο αυτό, με την απόφασή της η Σύγκλητος προτείνει προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τα εξής:

- Τη μετεγγραφή όλων των φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, που έχουν ενταχθεί στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, σε συναφή Τμήματα άλλων ΑΕΙ της χώρας, όπως έχει ήδη υποβληθεί ή, εναλλακτικά,

- τη συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος Διοίκησης και Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών του, με τη συγκρότηση προσωρινής Γ.Σ., υπό την ευθύνη της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

Ρεπορτάζ Βασίλης Λούπας

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος