Νοε
28

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ - Στρατηγικός στόχος η προστασία και ανάδειξη της λίμνης
Εκτύπωση

Προτάσεις που έχουν ως στόχο την προστασία και ανάδειξη της λίμνης Παμβώτιδας, έχουν ετοιμάσει ο Φορέας Διαχείρισης της Παμβώτιδας και η Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης (ΜΟΔ) Αναπτυξιακών Προγραμμάτων που υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης.

 

Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν κατά την χθεσινή, πρώτη ημέρα της διήμερης εκδήλωσης που ολοκληρώνεται σήμερα και ήδη περιλαμβάνονται στα υπό σύνταξη τεχνικά δελτία των έργων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάδειξη του οικοσυστήματος της λίμνης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστό οι προτάσεις έχουν ως πρώτο στρατηγικό στόχο την προστασία, διατήρηση και αποκατάσταση του οικοσυστήματος, και ως δεύτερο στόχο τα έργα ορεινής και πεδινής υδρονομίας.

Μεταξύ των έργων που παρουσιάστηκαν χθες και προτείνονται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα με την χρηματοδότηση να εξετάζεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου, αλλά και του νέου ΕΣΠΑ είναι η επιστημονική παρακολούθηση της κατάστασης διατήρησης των προστατευόμενων ειδών, δράσεις για τη διαχείριση του καλαμιώνα και την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων, τοποθέτηση παρατηρητηρίων για την ορνιθοπανίδα και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσίασε το Ioannina TV, ο δεύτερος στρατηγικός στόχος περιλαμβάνει περισσότερο δύσκολα, τεχνικά έργα, που απαιτούν μεγάλες κατασκευές, έργα αναδάσωσης και συγκράτησης φερτών υλικών.

Όπως ανέφεραν υπηρεσιακοί παράγοντες από τη ΜΟΔ που παρουσίασαν τις προτάσεις στην εκδήλωση που έγινε στο Κέντρο Προβολής Σπηλαίου στο Πέραμα για τα έργα αυτά θα πρέπει να συναποφασιστεί ποιος θα είναι ο φορέας υλοποίησης, αφού υπάρχουν εμπλεκόμενες αρμοδιότητες μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Είναι ενδεικτικό ότι το ένα από τα προτεινόμενα έργα που περιλαμβάνει αναδασώσεις, κατασκευές φραγμάτων, δεξαμενές συγκράτησης φερτών υλικών και άλλα αντιπλημμυρικά έχει προτεινόμενο προϋπολογισμό άνω των 8 εκ. ευρώ.

Στα αξιοσημείωτα όπως τόνισαν υπηρεσιακοί παράγοντες είναι και ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα προτεινόμενα έργα είναι η προώθηση και υπογραφή του Π.Δ Παμβώτιδας γιατί αυτό αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη συγγραφή του Σχεδίου Διαχείρισης.Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, Φίλιππας Φίλιος, τόνισε ότι το σύνολο σχεδόν των έργων κατατείνει σε μία βασική αρχή, να αποτραπούν οι αιτίες του ευτροφισμού της Παμβώτιδας.

«Αυτό απαιτεί νέα έργα και δε γίνεται ούτε με αγιασμό, ούτε με καλή προαίρεση. Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα κληθούν να το υλοποιήσουν από κοινού ο Φορέας, ο Δήμος, η Περιφέρεια, η ΔΕΥΑΙ, το Δασαρχείο, η Αποκεντρωμένη και το Πανεπιστήμιο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος