Νοε
28

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - «Τρέχει» σημαντικές δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης
Εκτύπωση

Μια εξαιρετικά σημαντική και πολύτιμη δράση με προληπτικό ιατρικό χαρακτήρα, υλοποιείται από το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, το οποίο επιχειρεί να «αγκαλιάσει» το σύνολο των γυναικών, ικανοποιώντας μια διαχρονική απαίτηση της τοπικής κοινωνίας.

 

Συγκεκριμένα, προχθές, Τρίτη, ανακοινώθηκε και επισήμως ότι στο πλαίσιο της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου για τον τράχηλο της μήτρας ξεκινά η λήψη τεστ Παπανικολάου από τις μαίες της Μονάδας, σε συνεργασία με τους γυναικολόγους.

Η λήψη των τεστ θα γίνεται κάθε Τρίτη από τις 8.00 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι χωρίς ραντεβού στο Σταθμό Προστασίας Μάνας, Παιδιού και Εφήβου στην οδό Λουκή Ακρίτα.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ιωαννίνων, Κων. Φώτος, σημείωσε πως το Κέντρο ήρθε σε συμφωνία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ώστε η επεξεργασία των δειγμάτων να γίνεται από το κυτταρολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου και στη συνέχεια ο θεράπων ιατρός θα ενημερώνει την άμεσα ενδιαφερόμενη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, το Κέντρο Υγείας ενισχύθηκε πρόσφατα με έναν ακόμη ιατρό με εξειδίκευση στις παθήσεις του μαστού και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία και ένας νέος υπέρηχος υψηλής ευκρίνειας ενώ θα έχει αποκατασταθεί και η βλάβη στον μαστογράφο.

«Δεν είναι απλώς ανάγκη, αλλά υποχρέωση και αρμοδιότητα του Κέντρου Υγείας οι παραπάνω δράσεις, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαμε την τεχνική δυνατότητα», σημείωσε ο κ. Φώτος.

Ο γυναικολόγος π. Μιχαήλ Χρυσέλλης, που εργάζεται στο Σταθμό Προστασίας του Κέντρου Υγείας αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του μαστού αλλά και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί σε ένα ζήτημα που έχει αναδειχθεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν και είναι αυτό της ελλιπούς ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού, ακόμη και στην ιατρική κοινότητα.

«Δυστυχώς, υπάρχει ακόμη ο φόβος για το εμβόλιο κατά του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, ενώ είναι ευλογία που το έχουμε. Και το χειρότερο είναι πως οι φόβοι αυτοί εκφράζονται από γιατρούς και δη γυναικολόγους και παιδιάτρους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την προσπάθεια που γίνεται ώστε ο Σταθμός Προστασίας Μάνας, Παιδιού και Εφήβου να καταστεί πόλος έλξης για τις δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης μίλησε η μαία Αλεξάνδρα Βάσση.

Το ακτινολογικό

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ που παρουσίασε το Ioannina TV, το σοβαρότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο το Κέντρο Υγείας δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί και αναφέρεται στη βλάβη στο ακτινολογικό, με τις λύσεις που εξετάζονται να αντιμετωπίζουν διάφορα ζητήματα.

Το πιθανότερο πάντως είναι να μεταφερθεί ένα ακτινολογικό μηχάνημα από άλλη περιοχή στα Γιάννενα, καθώς η διαδικασία της επισκευής της βλάβης χρειάζεται κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο γίνεται πολύ μεγαλύτερο στην περίπτωση αντικατάστασης, μέσω διαγωνισμού με νέο.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος