Δεκ
12

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - «Αστερίσκοι» για τη μετάβαση στην μετά «Φιλόδημου» εποχή
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Οι αιρετοί της χώρας θεωρούν πως πρέπει να διασφαλιστεί η γρήγορη μετάβαση, στο νέο πρόγραμμα που δεσμεύθηκε το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να «πειραχθούν» έργα και υπάρξουν καθυστερήσεις - Η ΚΕΔΕ ζητά την κατάργηση της υποχρεωτικής μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ

 

Μείζονα ζητήματα για την Αυτοδιοίκηση απασχόλησαν χθες την πρώτη τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Συγκεκριμένα, οι αιρετοί της χώρας συζήτησαν εκτενώς την πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Φιλόδημος» και το νέο πρόγραμμα που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών σε αντικατάστασή του, την η υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την ναυαγοσωστική κάλυψη από τους δήμους των πολυσύχναστων παραλιών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις αναφορικά με τον «Φιλόδημο» και το νέο πρόγραμμα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την ενημέρωση που είχε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι το ζητούμενο για την Αυτοδιοίκηση είναι να διασφαλιστεί πως η μετάβαση από το ένα πρόγραμμα στο άλλο θα πρέπει να γίνει γρήγορα, χωρίς να «πειραχθούν» έργα, χωρίς να υπάρξουν καθυστερήσεις και επιπλέον γραφειοκρατία και με τρόπο δίκαιο και διαφανή.

Κατά τη συζήτηση από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επισημάνθηκε ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ήταν πετυχημένο και από κοινού σχεδιασμένο με την ΚΕΔΕ, καθώς ήταν το μόνο πρόγραμμα που μπορούσε να καλύψει ανάγκες των δήμων εκτός του ΕΣΠΑ και είχε στοχευμένες δράσεις, ιδιαίτερα για τους μικρούς δήμους.

Τα ταμειακά διαθέσιμα

Εξάλλου, το θέμα της κατάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, από την εφαρμογή του μέτρου ( Π.Ν.Π. 20/ 4/2015) είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση σύσσωμης της Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα η ΚΕΔΕ αλλά και περίπου 70 δήμοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ με Αίτηση Ακύρωσης.

Εισηγούμενος για το θέμα ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, σημείωσε ότι η κεντρική εξουσία επαναφέρει το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων με εξαιρετικά δυσμενείς για την Αυτοδιοίκηση όρους.

Ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε ακόμη ότι η Αυτοδιοίκηση, όπως αντέδρασε με την προηγούμενη κυβέρνηση, αντιδρά και τώρα, «δεν μπορούμε να έχουμε άλλη άποψη για το θέμα σήμερα και για λόγους αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας» τόνισε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο με απόφασή του ζητά την κατάργηση της υποχρεωτικής μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, ή άλλως την αναστολή της εφαρμογής της τελευταίας υπουργικής απόφασης, έως την εκδίκαση της Αίτησης Ακύρωσης της ΚΕΔΕ και δήμων και την έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ναυαγοσωστική κάλυψη από τους δήμους

Από την άλλη και σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που εισάγονται με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την ναυαγοσωστική κάλυψη από τους δήμους των πολυσύχναστων παραλιών, όπως τονίστηκε από τους εισηγητές μέλη του Δ.Σ. Φ. Αναστασιάδη, δήμαρχο Παγγαίου και Κ. Κουκά, δήμαρχο Μυκόνου, με τις τροποποιήσεις που γίνονται στο ισχύον ΠΔ 31/2018 ανεβαίνει το κόστος για τους δήμους κατά 85%. Συγκεκριμένα από τα 10 εκ. ευρώ οι δαπάνες εκτοξεύονται στα 19,5 εκ. ευρώ.

Τονίστηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν οι δήμοι να αναλάβουν ένα τέτοιο κόστος εισπράττοντας μάλιστα πολύ λιγότερα από αυτά που υποχρεώνονται να δαπανήσουν τόσο για τη ναυαγοσωστική κάλυψη όσο και για υπηρεσίες καθαριότητας και ευπρεπισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκειμένου να ξεκαθαριστεί το «ποιος εισπράττει ποιος πληρώνει» και να βρεθεί τρόπος κάλυψης αυτών των δαπανών παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία ανά δήμο.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος