Δεκ
13

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δ. ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - Πρόκληση τα έργα για τη βελτίωση της καθημερινότητας
Εκτύπωση

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το πρόγραμμα έργων για το 2020 - Στόχος της Δημοτικής Αρχής η ισόρροπη κατανομή πόρων με έργα σε όλη την έκταση του Δήμου και η επιτάχυνση όλων των παρεμβάσεων που είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ

 

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το πρόγραμμα έργων για το 2020. Στη συνεδρίαση αναπτύχθηκε γόνιμος και δημιουργικός διάλογος με το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων να καταθέτουν προτάσεις.

Το πρόγραμμα έργων του νέου έτους αποτυπώνει τις δύο βασικές πολιτικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής, όπως τις ανέλυσε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος που έκανε την κεντρική εισήγηση.

Η πρώτη είναι η ισόρροπη κατανομή πόρων, έργα δηλαδή σε όλη την έκταση του Δήμου που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και η δεύτερη είναι η επιτάχυνση όλων των παρεμβάσεων που είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ.

Τα έργα για το 2020 ομαδοποιούνται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Στις αναπλάσεις, την αναβάθμιση των υποδομών και την βελτίωση της καθημερινότητας.

Έτσι περιλαμβάνονται έργα για την βελτίωση της προσβασιμότητας και της ασφαλούς κυκλοφορίας, τις αναπλάσεις οδών και πλατειών, τις διανοίξεις οδών, τη συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση σχολείων, τις αθλητικές υποδομές, τις προτάσεις από τις συμμετοχικές διαδικασίες και τις μελέτες.

Οι τρεις μεγάλες ομάδες έργων του νέου προγράμματος είναι τα συμβασιοποιημένα έργα με προϋπολογισμό 16,4 εκατομμύρια, τα έργα που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης με προϋπολογισμό 6,7 εκατομμύρια και τα νέα έργα με προϋπολογισμό 41,2 εκατομμύρια.

Για την Δημοτική Αρχή, όπως υπογράμμισε ο κ. Αρλέτος κεντρικό στόχο αποτελεί η εκπόνηση του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, για το οποίο υπάρχει από το αρμόδιο Υπουργείο η διαβεβαίωση χρηματοδότησής του.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα αναθεωρήσει το Γενικό Πολεοδομικό και τις χρήσεις γης στο σύνολο του Δήμου και το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εκπόνηση του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Σκοπός του είναι να αποτυπώσει τις ανάγκες της πόλης στη σύγχρονη εποχή.

Ο αντιδήμαρχος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ καθώς μέχρι στιγμής είναι δημοπρατημένο και σε φάση εκτέλεσης μόνο ένα έργο –το νηπιαγωγείο στους στρατιωτικούς φούρνους- και μία μελέτη –για την ανάπλαση των στρατιωτικών φυλακών.

Η παράταξη Μπέγκα

Θετική ψήφο στο πρόγραμμα έργων έδωσε η μείζονα αντιπολίτευση με τον Θωμά Μπέγκα να τονίζει πως η πλειονότητα των έργων αποτελούν παρακαταθήκη της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Απαντώντας στην κριτική του κ. Αρλέτου για τις καθυστερήσεις στα έργα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ αναφέρθηκε σε επιμέρους διαδικαστικά προβλήματα και στις αλλαγές στον τρόπο δημοπράτησης των έργων.

«Η αναγνώριση του ορθού πολιτικού σχεδιασμού της Δημοτικής μας Αρχής με ολοκληρωμένες μελέτες και ισόρροπη κατανομή των πιστώσεων σε όλο το Δήμο αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο τεχνικό πρόγραμμα που έφερε προς ψήφιση η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών, γιατί το προτεινόμενο από τη Δημοτική Αρχή τεχνικό πρόγραμμα για το 2020 ουσιαστικά αποτελεί την ολοκλήρωση του δικού μας τεχνικού προγράμματος για το 2019», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Στη συνέχεια ζήτησε απαντήσεις, για μια σειρά παρεμβάσεων το μέλλον των οποίων δεν έχει ξεκαθαρίσει η Δημοτική Αρχή.

Αυτές είναι η ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας, ο ποδηλατοπεζόδρομος από την πλατεία Μαβίλη ως το Πέραμα, η ανάπλαση του χώρου του παλιού Ασύλου Ανιάτων, το Αθλητικό Κέντρο Καρδαμιτσίων και το σχολείο στο Νεοχωρόπουλο.

«Επιλέξατε μέχρι σήμερα, βιαστικά και επιπόλαια, να ακυρώσετε έργα που εμείς προχωρήσαμε χωρίς να έχετε εναλλακτικές προτάσεις, αφήνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο να χαθεί».

Νωρίτερα, ο εισηγητής της παράταξης, πρώην αντιδήμαρχος Γ. Λιόντος ανέφερε πως το τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια την παρεμβάσεων των προηγούμενων ετών, με εξασφαλισμένους και τους απαιτούμενους πόρους.

Η παράταξη Καλογιάννη

Το βράδυ της Τετάρτης, θετική ψήφο έδωσε και η παράταξη «Ιωάννινα 2023» με την Τατ. Καλογιάννη να κάνει λόγο για αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος της προηγούμενης δημοτικής αρχής και για πρόχειρη επικαιροποίηση της σημερινής.

«Από την κατανομή του Προϋπολογισμού ανά Δημοτική Ενότητα, αποτυπώνεται ευκρινώς η άνιση αντιμετώπιση όλων των περιφερειακών Δημοτικών Ενοτήτων εκτός της αυτής των Ιωαννίνων. Με το Τεχνικό Πρόγραμμα 2020 προκύπτει ότι δεν έχει υιοθετηθεί, από τη Δημοτική Αρχή, ως πολιτική προτεραιότητα η ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων με βραχυπρόθεσμη στόχευση την ανάκαμψή τους και την εξάλειψη των υστερήσεων σε υποδομές.Η παράταξή μας υπερψηφίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα 2020, όπως το προτείνετε, χορηγώντας σας για μια ακόμη φορά πίστωση χρόνου. Τέτοια εποχή του χρόνου δεν θα έχετε την πολυτέλεια να προσκομίζετε πρόχειρα αναδιαμορφωμένους -υφιστάμενους από προηγούμενους- σχεδιασμούς, αλλά θα βρεθείτε στη θέση του αποκλειστικά υπεύθυνου και μοναδικά κρινόμενου».

Οι άλλες παρατάξεις

Θετική ψήφο έδωσε και η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» με τον επικεφαλής της Λάζαρο Νάτση να επισημαίνει ότι ο λογαριασμός των νέων έργων είναι μικρός ενώ τόνισε ότι το τετραετές σχέδιο πρέπει να αποτυπώνει και σοβαρές διεκδικήσεις.

Το πρόγραμμα έργων καταψήφισαν ο Όλυ Τσουμάνη από την Λαική Συσπείρωση επισημαίνοντας ότι δεν περιέχει έργα για τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και ο Χρήστος Πατσούρας από την Αριστερή Παρέμβαση ο οποίος είπε ότι αποτελεί έκθεση ιδεών χωρίς ιεράρχηση αναγκών.

Ν. Γκόντας και Αρ. Μπαρτζώκας όπως ήταν αναμενόμενο υπερψήφισαν το πρόγραμμα έργων για το 2020 τονίζοντας ότι αποτυπώνεται μία διαφορετική φιλοσοφία της δημοτικής αρχής στην κατανομή έργων και την καλύτερη αξιοποίηση πόρων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος τόνισε πως τα έργα έρχονται και από το παρελθόν, αλλά ζητούμενο είναι να είναι χρήσιμα για τους συνδημότες.

Πρόσθεσε ότι το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα που έχουν ήδη διασφαλισμένες πιστώσεις και τόνισε ότι βασικός προσανατολισμός είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

«Η μεγάλη πρόκληση είναι η βελτίωση της καθημερινότητας. Σ’ αυτό είναι εστιασμένο το νέο πρόγραμμα. Για την Δημοτική Αρχή το μεγάλο ζητούμενο είναι η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος σε ποσοστό μεγαλύτερο από ότι καταγραφόταν τα προηγούμενα χρόνια. Για να συμβεί αυτό απαιτείται αύξηση της αποδοτικότητας και της συνεργασίας των υπηρεσιών, εντατικοποίηση της δουλειάς όλων, αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν και ωρίμανση μελετών.

Τέλος, ο κ. Ελισάφ έδωσε και απάντηση στην προοπτική εφαρμογής της μελέτης για την κεντρική πλατεία τονίζοντας πως η δημοτική αρχή σέβεται τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό όμως εκτιμά ότι το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των περισσότερων πολιτών.

Για τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο, ανέφερε ότι ένα μεγάλο τμήμα του διέρχεται από κοινόχρηστους χώρους του ελληνικού δημοσίου και η συζήτηση για την παραχώρηση αποδεικνύεται μέχρι τώρα τραυματική εμπειρία.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος