Ιαν
09

Μικρή ενίσχυση του εορταστικού τζίρου των καταστημάτων
Εκτύπωση

Καλύτερα, αλλά όχι καλά. Αυτή είναι η αίσθηση που επικρατεί στον εμπορικό κόσμο για τη διαμόρφωση του τζίρου κατά την περίοδο των φετινών εορτών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο λόγος;

 

Η κίνηση ήταν μεν αυξημένη, αλλά όχι και ο τζίρος – τουλάχιστον όχι σε όλες τις κατηγορίες – καθώς αφενός το διαθέσιμο εισόδημα δεν έχει αυξηθεί σημαντικά και αφετέρου οι καταναλωτές αναμένουν στη συντριπτική τους πλειονότητα τις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η αίσθηση για το πώς κινήθηκε το λιανεμπόριο κατά την περίοδο των εορτών δεν διαφοροποιείται μεταξύ των μικρομεσαίων εμπορικών καταστημάτων και των αλυσίδων λιανικών πωλήσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, αυξημένη αλλά όχι τόσο όσο θα επιθυμούσαν οι έμποροι ήταν η κίνηση, στις περισσότερες περιφερειακές αγορές της Ελλάδας.

Ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις στα καταστήματα τροφίμων με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση του τζίρου κατά περίπου 4%. Ωστόσο, σημαντικό μέρος της αύξησης αυτής οφείλεται στην αύξηση των τιμών του κρέατος σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο καλός καιρός που επικρατούσε μέχρι τα Χριστούγεννα είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν με καθυστέρηση οι πωλήσεις των εποχικών ειδών και ορισμένων γυναικείων και ανδρικών ενδυμάτων (όπως παλτό, μπουφάν και εν γένει πανωφόρια). Αρκετές, πάντως, από τις απώλειες που προκύπτουν από τη σχετικά στάσιμη ζήτηση από τα ελληνικά νοικοκυριά αντισταθμίζονται από τις αυξημένες αγορές που πραγματοποιούν οι τουρίστες, κυρίως από τρίτες χώρες.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του λιανεμπορίου τις τρεις Κυριακές που ήταν ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα (15, 22 και 29 Δεκεμβρίου), αυξημένη ήταν η κίνηση στις 22 και κυρίως στις 29 Δεκεμβρίου, αλλά όχι στις 15, καθώς ακόμη δεν είχε καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων (στον ιδιωτικό τομέα).

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος