Φεβ
06

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - Έκτακτη κατάσταση που απαιτεί έκτακτα μέτρα
Εκτύπωση

Αύριο, Παρασκευή, στα Γιάννενα η συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη, με τους δημάρχους όλης της Ηπείρου – Έντονη διαμαρτυρία της Ένωσης Περιφερειών για τους εθνικούς πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προς τις Περιφέρειες

Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας

Πολλά και σίγουρα ενδιαφέροντα πράγματα αναφορικά με την αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος του προσφυγικού – μεταναστευτικού, περιμένουν να ακούσουν και να συζητήσουν, οι δήμαρχοι όλης της Ηπείρου, από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.
Ο κ. Μηταράκης, αναμένεται αύριο, Παρασκευή στα Γιάννενα, όπου και θα έχει συνάντηση με όλους τους δημάρχους και τον Αλ. Καχριμάνη, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Τουλάχιστον αυτό αποτελεί την άτυπη ενημέρωση, που επικαλέστηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης ερωτηθείς χθες σχετικά με την επίσκεψη του κ. Μηταράκη η οποία έγινε γνωστή δια της... πλαγίας οδού από τον δήμαρχο Αρταίων, Χρήστο Τσιρογιάννη στη συνεδρίαση της ΠΕΔ το μεσημέρι της Τρίτης.
Η επίσκεψη πάντως είναι προγραμματισμένη, επιβεβαιώνεται από το γραφείο του υπουργού και λογικά το αργότερο μέχρι σήμερα θα έχουν αποσταλεί οι σχετικές προσκλήσεις προς τους αιρετούς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε ωστόσο και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, με τις εξελίξεις να πιέζουν καθημερινά όλο και περισσότερο την κυβέρνηση τονίζοντας πως πρόκειται για έκτακτη κατάσταση, «που απαιτεί έκτακτα μέτρα. Αυτή είναι η δική μου θέση για το προσφυγικό. Την ανάφερα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Συνεχίζω να την πιστεύω. Πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, δεν πρέπει να είμαστε μικρόψυχοι», πρόσθεσε.
Στα… «κάγκελα» για το Π.Δ.Ε.
Την Τρίτη στο μεταξύ η ΕΝΠΕ συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία ενημέρωσε τους Περιφερειάρχες για τους εθνικούς πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς τις Περιφέρειες.
Οι πόροι αυτοί όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης είναι πολύ λιγότεροι από το 2018 και αν δεν ισχύσει η δέσμευση πως πρόκειται για την πρώτη δόση της ετήσιας ενίσχυσης, τότε θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα με την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών σε όλες τις Περιφέρειες.
«Το θέμα συζητήθηκε στην Ένωση Περιφερειών ότι πρέπει άμεσα το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνδυασμό με το Υπουργείο Οικονομικών να κάνουν τα πρέποντα έναντι των Περιφερειών. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, ούτε καν στις δικές μας υποχρεώσεις, πολύ περισσότερο σε υποχρεώσεις ως διατάκτης ο Περιφερειάρχης για νοσοκομεία, δήμους, άλλα ΝΠΔΔ. Μας ειπώθηκε ότι είναι η πρώτη δόση, όμως υπολείπεται παρά πολύ από το 2018. Αν συζητήσουμε αυτά τα θέματα και δεν βρεθούν λύσεις, δεν βλέπω πως μπορούν οι Περιφέρειες να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ο φωτισμός κ.ά., είναι κάποιες ανελαστικές δαπάνες και κάποιες άλλες δαπάνες που δεν μπορούν να πάνε πίσω. Ειπώθηκε από τον πρόεδρο της ΕΝ.Π.Ε. να συναντήσουν οι Περιφερειάρχες μέχρι τέλη Φεβρουαρίου οπωσδήποτε τον Πρωθυπουργό της χώρας».

 

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος