Φεβ
06

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ - Ενοποιημένα παράβολα για τα διπλώματα οδήγησης
Εκτύπωση

Με μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) θα παίρνουν από την αμέσως επόμενη της εξέτασης ημέρα το δίπλωμα οδήγησης οι νέοι οδηγοί

 

Σε ισχύ τίθενται από τις 10 Φεβρουαρίου τα νέα ενιαία/ ενοποιημένα παράβολα για το δίπλωμα οδήγησης, με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας και τον περιορισμό του απαιτούμενου χρόνου για την έκδοση και τον έλεγχό τους.

Οπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αποφάσισε τη «συγχώνευση» των παραβόλων για την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των πολιτών που εκδίδουν και πληρώνουν e-παράβολα όσο και των Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών που τα χρησιμοποιούν και τα δεσμεύουν.

Οι αλλαγές αφορούν εκείνους που παίρνουν πρώτη φορά άδεια οδήγησης αλλά και εκείνους που θέλουν να κάνουν επέκταση της υφιστάμενης άδειας ή να προχωρήσουν σε αντικατάσταση λόγω φθοράς ή κλοπής.

Η νέα κατηγορία παραβόλων που εισάγεται (χωρίς να καταργούνται τα παλαιά) έχει ως εξής:

• Αρχική χορήγηση κατηγορίας (ΑΜ ή Α1 ή Α2 ή Α ή Β) 48 ευρώ (ενοποιεί εκτύπωση εντύπου 30 ευρώ και τέλος χαρτοσήμου 18 ευρώ).

• Επέκταση σε κατηγορία (ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β) 57,02 ευρώ (ενοποιεί εκτύπωση εντύπου 30 ευρώ και τέλος χαρτοσήμου 27,02 ευρώ).

• Επέκταση σε κατηγορία (ΒΕ, C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E, DE) από ∆.Υ. 120,15 ευρώ (ενοποιεί εκτύπωση εντύπου 30 ευρώ και τέλος χαρτοσήμου 90,15 ευρώ).

• Επέκταση σε κατηγορία (ΒΕ, C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E, DE) 138,15 ευρώ (ενοποιεί εκτύπωση εντύπου 30 ευρώ και τέλος χαρτοσήμου 108,15 ευρώ).

• Ανανέωση κατηγοριών άδειας οδήγησης 98 ευρώ (ενοποιεί ανανέωση κατηγοριών 50 και εκτύπωση εντύπου 30 ευρώ και τέλος χαρτοσήμου 18 ευρώ).

• Αντίγραφο εντύπου άδειας οδήγησης για κλοπή - απώλεια 69,02 ευρώ (ενοποιεί εκτύπωση εντύπου 30 ευρώ και απώλεια ή κλοπή 30 ευρώ και τέλος χαρτοσήμου 9,02 ευρώ).

• Αντίγραφο εντύπου άδειας οδήγησης για φθορά - αλλοίωση 39,02 ευρώ (ενοποιεί εκτύπωση εντύπου 30 ευρώ και τέλος χαρτοσήμου 9,02 ευρώ).

Με e-mail το δίπλωμα οδήγησης

Παράλληλα, με μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) θα παίρνουν από την αμέσως επόμενη της εξέτασης ημέρα το δίπλωμα οδήγησης οι νέοι οδηγοί.

Τουλάχιστον αυτό προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Συγκοινωνιών, για να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση στην απόδοση της άδειας ικανότητας οδήγησης που μέχρι σήμερα απαιτεί ένα χρονικό διάστημα από τρεις εβδομάδες έως και δύο μήνες.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, στόχος είναι, να αποστέλλεται με e-mail την επόμενη ημέρα της εξέτασης, το πρακτικό επιτυχίας και το έγγραφο αυτό να έχει θέση επίσημου εγγράφου και ο οδηγός να είναι νομικά κατοχυρωμένος.

Για μία θετική εξέλιξη έκανε λόγο χθες, μιλώντας στο Ioannina TV, ο Γ. Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Σχολών Οδήγησης στα Γιάννενα, που αναφέρθηκε παράλληλα και στη διαβούλευση που εξελίσσεται με το υπουργείο, για τις επικείμενες αλλαγές στη λειτουργία των σχολών εκπαίδευσης.

Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως δεν έχει βρεθεί η «χρυσή τομή» σε ζητήματα που δημιούργησαν ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών το προηγούμενο διάστημα, όπως είναι για παράδειγμα η τοποθέτηση και λειτουργία καμερών εντός των οχημάτων, που θα είναι on line συνδεδεμένα με τις κατά τόπους διευθύνσεις μεταφορών – συγκοινωνιών.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος