Φεβ
07

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - Συντονισμένα βήματα για να αναδειχθούν Σούλι και Ζαγόρι
Εκτύπωση

Ποια τα χρονοδιαγράμματα και τα έργα που απαιτούνται για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου - Με γρήγορες διαδικασίες προχωρά η υποψηφιότητα του Ζαγορίου στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικών Τοπίων της Unesco - Ικανοποίηση Καχριμάνη για τη συνάντηση με τη Λ. Μενδώνη

 

Με ταχείς ρυθμούς και με μεθοδικές κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προχωρούν οι διαδικασίες για την υποψηφιότητα του Ζαγορίου στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικών Τοπίων της Unesco.

Για τον λόγο αυτό, χθες, στο υπουργείο Πολιτισμού έγινε συνάντηση, υπό την προεδρία της Λίνας Μενδώνη, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με την παρουσία της κας Γερούση, Διευθύντριας Γενικού Αρχείου Μνημείων και της κας Φωτοπούλου, Διευθύντριας Άυλης Κληρονομιάς, υπεύθυνων από την πλευρά του Υπουργείου για την σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας.

Η συνάντηση έγινε με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Δημάρχου Ζαγορίου, Γιώργου Σουκουβέλου, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι της «Ήπειρος Αναπτυξιακής», της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου, των Σχολών Αρχιτεκτονικής Αθηνών και Ιωαννίνων, του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων, και άλλων τοπικών φορέων.

Όπως έγινε γνωστό, στις 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη συνάντηση στο Ζαγόρι ώστε πλέον να κατανεμηθούν τομείς δουλειάς και τον Μάιο η συνάντηση θα επαναληφθεί στην Αθήνα.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνης σε δήλωσή του στον «Α», εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα γρήγορα και συντονισμένα βήματα που γίνονται σημειώνοντας πως το Υπουργείο φάνηκε στη σύσκεψη, πως είναι διατεθειμένο να τρέξει την διαδικασία με ταχείς ρυθμούς ώστε να ετοιμαστεί εγκαίρως ο πλήρης φάκελος του Ζαγορίου, αλλά και παράλληλα να προχωρήσουν και όλες οι αντίστοιχες διαδικασίες για την ανάδειξη του Σουλίου.

Τα χρονοδιαγράμματα

Εξάλλου, στη χθεσινή συνάντηση, συζητήθηκαν εκτενώς και τα χρονοδιαγράμματα για τις διαδικασίες και τα έργα που απαιτούνται για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου.

Το ζήτημα της ανάδειξης του ιστορικού χώρου του Σουλίου, είχε συζητηθεί και σε σύσκεψη υπό την κ. Μενδώνη, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στα Ιωάννινα στις 13 Ιανουαρίου. Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη έχει συσταθεί ομάδα ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να μελετήσει και να προτείνει σχέδιο προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του χώρου του Σουλίου.

Η Υπουργός ζήτησε να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα και να επικαιροποιηθούν άμεσα υπάρχουσες μελέτες του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες. «Είναι ανεπίτρεπτο να μη έχει γίνει για το Σούλι τίποτε ουσιαστικό», παρατήρησε η Λίνα Μενδώνη στη σύσκεψη.

«Πρέπει να είμαστε επιχειρησιακοί. Πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τον χώρο σήμερα. Τί θα είναι το παραδοτέο στον πολίτη, στον επισκέπτη και πώς θα ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική για έναν τόπο που διαθέτει διεθνώς brand name», είπε μεταξύ άλλων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι:

• Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, συγκροτούν επιστημονική ομάδα εργασίας σύνταξης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το Σούλι, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα και μέσα στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια και το ΥΠΠΟΑ.

• Η ομάδα εργασίας θα διαχειριστεί όλα δεδομένα και το αρχειακό υλικό, που διαθέτει το ΥΠΠΟΑ.

• Μέχρι το τέλος Αυγούστου 2020 θα παραδοθεί στην Περιφέρεια η πρώτη φάση των μελετών και σχεδίων που θα εκπονηθούν στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΥΠΠΟΑ να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων.

Στο έργο της ανάδειξης του Σουλίου περιλαμβάνονται:

• Οριοθέτηση ζωνών και επίλυση των χωροταξικών ζητημάτων.

• Χάραξη μονοπατιών και πρόσβαση σε ιστορικούς τόπους, όπως στο Κάστρο της Κιάφας και οι οικίες Σουλιωτών.

• Αποκατάσταση των τριών κεντρικών πηγαδιών του οικισμού που παρουσιάζουν σημεία εσωτερικής κατάρρευσης, από τα 400, που διαθέτει η περιοχή.

• Αποκατάσταση της οικίας Μπούση.

• Συστηματική καταγραφή των κτηρίων του Τετραχωρίου, αλλά και όλης της περιοχής που οριοθετείται ως ιστορικός χώρος Σουλίου.

• Επεμβάσεις στερέωσης στα επώνυμα κτήρια της περιοχής, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δονάτου.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος