Φεβ
07

ΗΠΕΙΡΟΣ - Στο ζενίθ η αγωνία των αιρετών για το προσφυγικό
Εκτύπωση

Σήμερα η συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη, με τους δημάρχους, στην ΠΕΔ και με τον Περιφερειάρχη, Αλ. Καχριμάνη – Αντιπαράθεση για το προσφυγικό στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων

 

Πολλά και σίγουρα ενδιαφέροντα πράγματα που ενδεχομένως θα μετριάσουν την αγωνία τους, περιμένουν να ακούσουν σήμερα, οι αιρετοί της Ηπείρου, από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος θα βρεθεί στην πόλη των Ιωαννίνων, για να έχει συνάντηση στην ΠΕΔ Ηπείρου, ενώ λίγο νωρίτερα θα συναντηθεί στην Περιφέρεια με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη.

 

Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες οι εξελίξεις στο προσφυγικό πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στα νησιά του Βορ. Αιγαίου, τη στιγμή που η τακτική της κυβέρνησης, φαίνεται να μην αποδίδει σημαντικούς καρπούς.

Έτσι η σημερινή επίσκεψη του κ. Μηταράκη, αναμένεται να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα των αιρετών, που τους έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τη δημιουργία νέων δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Από την άλλη, το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί σήμερα από τον κ. Μηταράκη η δημιουργία συγκεκριμένης δομής ή κάποιων νέων δομών στην Ήπειρο μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί, αλλά είναι βέβαιο, ότι θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να μετριαστούν εκ των προτέρων οι όποιες αντιδράσεις και αντιστάσεις.

Η Ήπειρος άλλωστε αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος με τις δομές σε Κατσικά, Παιδόπολη, Δολιανά, Φιλιππιάδα και παλαιότερα σε Τσεπέλοβο και Κόνιτσα, να λειτουργούν υποδειγματικά, χωρίς να υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις, ανάλογες με αυτές άλλων περιοχών.

Το βέβαιο επίσης, είναι πως από την ΠΕΔ και τους αυτοδιοικητικούς θα ζητηθεί να τηρηθεί η αρχή της ίσης κατανομής σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, όπως επίσης να υπάρχει επαρκής και έγκαιρη ενημέρωση, αλλά και χρηματοδότηση για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων υποδομής.

Στην ανακοίνωση της ΠΕΔ Ηπείρου για τη σημερινή συνάντηση αναφέρονται τα εξής: «Σας καλούμε σε σύσκεψη με τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου στα Ιωάννινα, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου και ώρα 12:30».

Το Δημοτικό Συμβούλιο

Εν τω μεταξύ στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ένα από τα σημαντικότερα που συζητήθηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης, ήταν και αυτή τη φορά το προσφυγικό με αφορμή και την επίσκεψη του υπουργού, Νότη Μηταράκη.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην Ήπειρο ανέρχεται στους 3.900.

Στο Κέντρο του Κατσικά φιλοξενούνται 1173 άτομα ενώ σε διαμερίσματα και ξενώνες, στα όρια του Δήμου, φιλοξενούνται άλλα 1000 άτομα.

Ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι πέρα από την ισοκατανομή μεταξύ των Περιφερειών απαιτείται και ισοκατανομή μεταξύ των Δήμων. Έτσι θα αποφευχθεί το γεγονός κάποιοι ΟΤΑ να φιλοξενούν πολύ μεγάλο αριθμό και άλλοι κανέναν.

«Το προσφυγικό είναι ένα θέμα που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Δεν υπάρχει παγιωμένη κατάσταση. Είναι ένα ζήτημα που υπερβαίνει και την ίδια την χώρα… Τις πολιτικές αποφάσεις για τον χειρισμό του τις λαμβάνει η Κυβέρνηση. Εμείς αυτό που ζητούμε είναι να έχουμε καλύτερη ενημέρωση και οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο. Προέχει να μην διαταραχθεί η ισορροπία των τοπικών κοινωνιών… Να ισχύσει η αναλογικότητα και μεταξύ των Δήμων», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.

Ο Θ. Μπέγκας δήλωσε από την πλευρά του, ότι είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που δεν μπορεί να «κρυφτεί κάτω από το χαλί» και η αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλει στο βαθμό που της αναλογεί στην επίλυσή του.

Για να γίνει όμως αυτό εφικτό η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώνει έγκαιρα για το σχεδιασμό της τις δημοτικές αρχές, λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις τους, έτσι ώστε να έχουμε επιτυχή αποτελέσματα.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την ομαλή εξέλιξη της εγκατάστασης προσφύγων στη δομή του Κατσικά, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο δήμος Ιωαννιτών οφείλει, μαζί και με τους άλλους δήμους, να διεκδικήσει χρηματοδότηση η οποία θα διασφαλίσει το την κάλυψη του κόστους τουλάχιστον για τις βασικές υπηρεσίες που προσφέρει στις δομές φιλοξενίας, όπως είναι η αποκομιδή απορριμμάτων, η ύδρευση και η αποχέτευση.

Η Όλυ Τσουμάνη από τη Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε το θέμα των κλειστών δομών φιλοξενίας, καλώντας το δήμο Ιωαννιτών να υιοθετήσει το ψήφισμα της ΠΕΔ Ηπείρου και να στηρίξει τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, πρόσβαση σε υγεία, παιδεία.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας

Επίσης, σε δηλώσεις του χθες στο Ioannina TV, ο δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος κινήθηκε στο πνεύμα του ψηφίσματος της ΠΕΔ Ηπείρου, χωρίς να παραλείπει ωστόσο να διατυπώσει και αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την κατάσταση κάποιες δημοτικές αρχές στην Ήπειρο.

«Το να μιλάμε συνεχώς για το 1% επί του πληθυσμού της περιφέρειας και να λέμε, ότι αφού έχουμε πιάσει το ποσοστό αυτό, δε χρειάζεται να συζητάμε εκ νέου, είναι μία συζήτηση γεμάτη υπεκφυγές. Εμείς στο δήμο Ζίτσας έχουμε φτάσει το 3% επί του πληθυσμού εδώ και τρία χρόνια. Όμως αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να υπάρχει ενημέρωση και ανοιχτή συζήτηση, χωρίς εκπλήξεις για κανέναν. Όπου πρόκειται να γίνουν νέες δομές, να υπάρχει χρηματοδότηση από την Πολιτεία, για αξιοπρεπείς δομές, ώστε οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, να είναι οι καλύτερες δυνατές», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αίτημα

Τέλος, κοινή επιστολή απέστειλαν προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, Σταύρο Παργανά οι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σπύρος Ριζόπουλος, Γιώργος Ζάψας και Δημήτρης Δημητρίου.

Με την επιστολή τους κάνουν γνωστό το αίτημα για ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τον κ. Μηταράκη, η οποία είχε συμφωνηθεί στο προηγούμενο Συμβούλιο, ή, ξεχωριστή συνάντηση μεταξύ του κ. Μηταράκη και των επικεφαλής των παρατάξεων.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος