Φεβ
12

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Με «όπλο» την εξωστρέφεια το νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης
Εκτύπωση

Για όλα τα θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν το Ίδρυμα, μίλησε ο Πρύτανης, Τρ. Αλμπάνης, στο Ioannina TV

 

Σε μια νέα πορεία ετοιμάζεται να βαδίσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τα επόμενα χρόνια, όπως έκανε γνωστό χθες, ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, με δηλώσεις του στο Ioannina TV.

Σε μια συνέντευξη που μίλησε για αρκετά ζητήματα της επικαιρότητας, ο κ. Αλμπάνης, ανέφερε αρχικά πως το Πανεπιστήμιο, μέχρι καλοκαίρι θα έχει ετοιμάσει και πιθανότατα θα παρουσιάσει σε ανοιχτή, δημόσια εκδήλωση το νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αποτελεί αναγκαιότητα με βάση τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα, μια πρωτοβουλία όπου το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κινείται σύμφωνα με τον Πρύτανη, προς δύο βασικές κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, η πρώτη έχει να κάνει με την προσαρμογή των νέων σχολών και τμημάτων αλλά και των υφιστάμενων στα νέα δεδομένα όπως αυτά προέκυψαν με την παραπάνω εξέλιξη για τα πτυχία των κολεγίων και η δεύτερη με την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Ιδρύματος προς τον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας.

Σε αυτό τον τομέα, καθοριστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και το Ερευνητικό Κέντρο, που όμως ακόμη δεν έχει αποκτήσει επαρκή χρηματοδότηση, με τον κ. Αλμπάνη να τονίζει πως σε κάθε περίπτωση θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου.

Η λογική των πρυτανικών αρχών σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη είναι η ενίσχυση και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των υφιστάμενων σχολών, ώστε να αντιμετωπιστεί και το παραμικρό ενδεχόμενο «φοιτητικής διαρροής».

Επίσης όμως το Πανεπιστήμιο προτίθεται να ενισχύσει την εξωστρέφειά του και τη συνεργασία με Πανεπιστήμια των ΗΠΑ στον τομέα της έρευνας.

Ήδη έχουν γίνει συγκεκριμένες συζητήσεις για την κοινή εκπόνηση προγραμμάτων μικρής και μακράς διάρκειας αντίστοιχα, που θα καταλήγουν και σε κοινές δημοσιεύσεις.

Η αναστολή των Τμημάτων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, το υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε σε ΦΕΚ την απόφασή του για την αναστολή των 37 τμημάτων που είχαν ιδρυθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση τρία εκ των οποίων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ο κ. Αλμπάνης τόνισε πως αυτό αποτελεί μία αναμενόμενη εξέλιξη, με βάση το διοικητικό σκέλος, όμως το Πανεπιστήμιο θα επανέλθει όπως προβλέπεται, για τα δύο τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής αντίστοιχα, μόλις συσταθεί η νέα αρχή που θα αξιολογεί τις προτάσεις των Ιδρυμάτων.

Η Μ. Τζούφη

Διαφορετική πάντως θέση εξέφρασε λίγη ώρα αργότερα σε συνέντευξη τύπου με αφορμή τη σημερινή ομιλία Τσίπρα στα Γιάννενα, η βουλευτής Ιωαννίνων, πρώην υφυπουργός Παιδείας Μερ. Τζούφη για τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η κα. Τζούφη επέκρινε τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, σημείωσε ότι το μείζον ζήτημα είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των ιδρυμάτων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει μία διαφορετική ατζέντα, σε βάρος της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Η συνάντηση με την υπουργό Παιδείας

Παράλληλα, ο κ. Αλμπάνης συναντήθηκε την Παρασκευή στην Άρτα με την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως στην οποία επανέλαβε τα προβλήματα που είχε αναφέρει και στην προ δεκαημέρου συνάντησή τους στο υπουργείο για το Πανεπιστήμιο.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι δεδομένο, σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη, ότι θα ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση μετά το καλοκαίρι για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες, όμως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί παράλληλα και το τεράστιο πρόβλημα με τις ελλείψεις μελών ΔΕΠ και διοικητικού προσωπικού.

Για το Τμήμα Ψυχολογίας

Τέλος, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πειθαρχική διαδικασία ελέγχου σε βάρος του συμβασιούχου καθηγητή στο Τμήμα Ψυχολογίας που σύμφωνα με τις καταγγελίες φοιτητών εισέπραττε χρηματικό αντίτιμο για τις σημειώσεις μαθήματος εξαμήνου.

Ερωτηθείς για το ζήτημα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Τρ. Αλμπάνης τόνισε, μιλώντας στο Ioannina TV, πως η διοίκηση κινήθηκε άμεσα, προχώρησε στην αντικατάσταση του εμπλεκόμενου από τη διαδικασία των εξετάσεων, στη διενέργειά τους με ενιαίο τρόπο και στην επιστροφή των χρημάτων που είχαν δώσει οι φοιτητές για τις σημειώσεις.

«Προφανώς η υπόθεση αυτή μας στεναχώρησε και μας προβλημάτισε, όπως κάθε αντίστοιχη περίπτωση που αφορά διδάσκοντα του Πανεπιστημίου, γιατί η εικόνα αυτή βλάπτει την συνολική εικόνα του ιδρύματος που παλεύει να σταθεί όρθιο σε δύσκολες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος