Φεβ
13

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Δ. ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - Η ακύρωση διαγωνισμών οδηγεί σε… αναδιοργάνωση
Εκτύπωση

Η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Δημοτική Αρχή και «Ενότητα Πολιτών», ανέδειξε

την ανάγκη για έναν πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό δήμο - Βολές για τις ακυρώσεις διαγωνισμών από την παράταξη Μπέγκα – Ανταποδίδει τα πυρά και επιρρίπτει ευθύνες η Δημοτική Αρχή

 

Την ανάγκη αναδιοργάνωσης του Δήμου Ιωαννιτών, ώστε να γίνει πιο ευέλικτος και αποτελεσματικός έφερε στο «φως» η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Δημοτική Αρχή και «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», με αφορμή τις νέες ακυρώσεις διαγωνισμών, από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Οι διαξιφισμοί ξεκίνησαν μετά από ανακοίνωση της παράταξης Μπέγκα που κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, για «ανευθυνότητα και προχειρότητα» και στην απάντησή του ο Δήμος Ιωαννιτών, υπενθυμίζει πως η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου ήταν ένα από τα θέματα για τα οποία η σημερινή δημοτική αρχή έχει δεσμευτεί από την προεκλογική περίοδο.

Αρχικά λοιπόν στην ανακοίνωση της παράταξης Μπέγκα σημειώνεται πως «οι αλλεπάλληλες ακυρώσεις διαγωνισμών λόγω λαθών και παραλείψεων τείνουν να γίνουν «επιδημία» στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής. Μόνο στην τελευταία συνεδρίαση ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τις προμήθειες του γάλακτος, των μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων, των ελαστικών για τα οχήματα του Δήμου (για 2η φορά) και του πετρελαίου θέρμανσης για τα σχολεία μας. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η ακύρωση του διαγωνισμού για την ανάπλαση του πάρκου Κουραμπά, επειδή ο Δήμος παρέλειψε βασικά βήματα στη διαδικασία δημοπράτησης, τη στιγμή μάλιστα που εδώ και καιρό έχουν ανοιχτεί οι οικονομικές προσφορές. Όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν σε μια σειρά έργων και προμηθειών που έχουν ανακληθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής (παρεμβάσεις στα σχολεία από το πρόγραμμα Εμαυτίων, σήμανση οδικού δικτύου κ.α.).Μιλάμε για την αποθέωση της ανευθυνότητας και της προχειρότητας σε συνδυασμό με την αποφυγή ανάληψης οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης αφού, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος έργων, Γιώργος Αρλέτος, δεν τόλμησε να μιλήσει για ευθύνες των πολιτικών προϊστάμενων».

Στη συνέχεια στην ανακοίνωση της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα» αναφέρονται και τα εξής: «Κύριοι της «Νέας Εποχής» και συμπράττοντες, αναλάβατε τη διοίκηση του Δήμου «πολλά υποσχόμενοι» στους πολίτες. Αντ’ αυτού όμως καταφέρατε, αυτό που κατακτήσαμε με κόπο τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να μην υπάρχουν γραφειοκρατικές ελλείψεις στην προετοιμασία έργων και δράσεων του Δήμου, να το κάνετε πλέον κανόνα. Είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη ότι σημαντικά έργα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών δεν προχωρούν.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ανοχή και η περίοδος χάριτος έχει περάσει. Είναι καιρός πια να αρχίσετε να διοικείτε».

Η απάντηση για την

ακύρωση διαγωνισμών

«Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση». Κάτι παραπάνω γνωρίζει η «Ενότητα Πολιτών» η οποία εξάλλου επί πέντε χρόνια είχε την ευθύνη διοίκησης του Δήμου.

Αυτό αναφέρει αρχικά στην απάντηση της η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, η ταυτόχρονα σημειώνει πως το γεγονός ότι διαγωνισμοί ακυρώνονται για πολλοστή φορά προβληματίζει σοβαρά τη Δημοτική Αρχή.

«Όπως την προβληματίζει το γεγονός ότι ορισμένοι από τους διαγωνισμούς αυτούς, όπως οι προμήθειες γάλακτος, ειδών ατομικής προστασίας και ελαστικών έπρεπε να είχαν προκηρυχθεί εντός του 2019. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αυτό από μόνο του δείχνει, ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά και πρέπει να αλλάξει. Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου άλλωστε ήταν ένα από τα θέματα για τα οποία η σημερινή δημοτική αρχή έχει δεσμευτεί από την προεκλογική περίοδο», αναφέρεται στη συνέχεια στην απάντηση.

Και καταλήγοντας η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, αναφέρει: «Η «Ενότητα Πολιτών» η οποία επί πέντε χρόνια πορεύτηκε με αυτές τις υπηρεσίες διαπιστώνει σήμερα μόνο πολιτικές ευθύνες για την ακύρωση των διαγωνισμών. Είναι η παράταξη άλλωστε που δεν συμφώνησε με την πρόταση του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργου Αρλέτου για διερεύνηση ευθυνών υπηρεσιακών παραγόντων.

Η διερεύνηση αυτή ωστόσο ήδη ξεκίνησε. Η Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη για την ακύρωση των διαγωνισμών. Όμως γνωρίζει πως αυτό δεν αρκεί ειδικά όταν πρόκειται για διαγωνισμούς που ακυρώνονται για τρίτη και τέταρτη φορά. Στο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά η πλήρης αναδιοργάνωση του Δήμου ώστε να καταστεί ευέλικτος και αποτελεσματικός, κάτι που απέφυγε να κάνει η “Ενότητα Πολιτών”».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος