Μαρ
20

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - «Λουκέτο» σε όλα τα ξενοδοχεία μέχρι τέλη Απριλίου
Εκτύπωση

Υποχρεωτική η λειτουργία ενός ξενοδοχείου ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας – Μεγάλο το πλήγμα για τον τουρισμό, κίνδυνος να χαθεί η σεζόν

Το κλείσιμο όλων των ξενοδοχείων πόλης (12μηνης λειτουργίας) ως τα τέλη Απριλίου ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «το Υπουργείο Τουρισμού με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, ανακοινώνει την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως τέλος Απριλίου με την υποχρέωση να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου».
«Το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας νομοθετεί και εφαρμόζει άμεσα ένα ευρύ δίχτυ προστασίας για όλες τις πληττόμενες κατηγορίες εργαζομένων από το αιφνίδιο κλείσιμο των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας. Αναλαμβάνουμε ειδικά μέτρα στήριξης των εποχικά εργαζομένων», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης.
Όπως αναφέρει ο υπουργός:
- Οι εργαζόμενοι των οποίων έληξε η κάρτα ανεργίας τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο θα λάβουν επιπλέον το επίδομα ανεργίας για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
- Οι εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι υπό ομαλές συνθήκες δε θα είχαν απώλειες εισοδημάτων, θα λάβουν το ειδικό προνoιακό επίδομα των 800 ευρώ.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι προστατεύονται από απόλυση από τις 18/3 και μετά. Όμως, ακόμα και για όσους απολύθηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή, θα υπάρξει συγκεκριμένη μέριμνα και ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να προστατευθούν εισοδηματικά.
«Ας αναλογισθούμε το βάρος των στιγμών. Δεν είναι ώρα για μικροκομματικές αντεγκλήσεις και τσακωμούς. Είναι ώρα ευθύνης και εθνικής συστράτευσης προκειμένου να βγούμε από την πρωτόγνωρη αυτή κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες», καταλήγει ο κ. Θεοχάρης.
Μεγάλο το πλήγμα
Εξάλλου, δεν έχουν περάσει παρά λίγες μόνο εβδομάδες από τη δημοσιοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδος της εκρηκτικής ανόδου που σημείωσαν πέρυσι οι τουριστικές εισπράξεις, που ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ, με ταυτόχρονη σημαντική ενίσχυση τόσο της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα, όσο και του αριθμού των επισκεπτών, με περισσότερους από 31 εκατ. αφίξεις από το εξωτερικό.
Για τους φορείς του τουριστικού χώρου, ξενοδόχους και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε τουριστικούς προορισμούς, τα περσινά ρεκόρ φαντάζουν σήμερα μακρινή εικόνα.
Και αυτό γιατί, ισχυρότατο χτύπημα δέχεται ο ελληνικός τουρισμός εξαιτίας της εξάπλωσης του COVID-19.
Σε 522 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες για τα ελληνικά ξενοδοχεία από τις ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, η οποία διεξήχθη μέχρι και τις 14.3.2020.
Επιπλέον, η έρευνα αποτυπώνει την πτώση στον ρυθμό μελλοντικών κρατήσεων, κατά 72% στο 92% των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και κατά 58% στο 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας σε σχέση με το 2019. Θα πρέπει ωστόσο να συνυπολογιστεί πως κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας, μόνο το 1/4 των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας είχε δεχτεί πίεση για μείωση τιμών από Τour Οperators και μόνο το 12% εξ αυτών για μείωση αριθμού δωματίων, γεγονός που προεξοφλεί την περαιτέρω επιδείνωση των ρυθμών πτώσης των κρατήσεων και άρα του τζίρου των επιχειρήσεων.
Υπό το πρίσμα αυτό και με βάσει τα σημερινά δεδομένα, το 91% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμά πως θα έχει ποσοστιαία απώλεια τζίρου το 2020 κατά 51%, ενώ το 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας υπολογίζει ποσοστιαία απώλεια τζίρου κατά 36% για το σύνολο του έτους.
Από την έρευνα προκύπτει επίσης η εκτίμηση, πως λόγω του COVID-19 κινδυνεύουν άμεσα 38.234 θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο 20,5% της συνολικής απασχόλησης στα ξενοδοχεία, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που να απαντάνε στην καθολική μείωση της ζήτησης.
Σε σχετική δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αλέξανδρος Βασιλικός υπογραμμίζει: «Ζούμε μια πρωτοφανή παγκόσμια πρόκληση και αυτή την ώρα το σημαντικό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και το να σταθούμε δίπλα στις υγειονομικές αρχές που δίνουν τη μάχη με τον COVID-19. Την ίδια στιγμή, όπως αποτυπώνεται στην έρευνά μας, τα ελληνικά ξενοδοχεία δοκιμάζονται σκληρά. Ως εκ τούτου και με δεδομένη τη στρατηγική σημασία του κλάδου για την πραγματική οικονομία είναι αναγκαία οριζόντια μέτρα στήριξης των ξενοδοχείων και των εργαζομένων σε αυτά, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει όλοι οι φορείς και με ειδική μέριμνα για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας. Με ευθύνη και σχέδιο μπορούμε να βγούμε νικητές και από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια».
Στην Ήπειρο
Από την άλλη, η κατάσταση όμως με την εξάπλωση του ιού έχει φτάσει στο σημείο μηδέν με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου Νίκο Βράκα να χαρακτηρίζει μονόδρομο την επιλογή της αναστολής λειτουργίας των ξενοδοχείων, με απόφαση της κυβέρνησης.
«Οι ακυρώσεις διαδέχονται η μία την άλλη και είναι αδύνατον να κρατήσουμε τα ξενοδοχεία ανοιχτά ακόμη και για τους ελάχιστους επισκέπτες, τη στιγμή που δεν λειτουργούν καταστήματα εστίασης σε όλη τη χώρα. Αν η πολιτεία εντάξει και τα ξενοδοχεία στην υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για πιθανότητες σωτηρίας του κλάδου, των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δεν ήταν διαφορετική η τοποθέτηση του Γιάννη Δασκαλόπουλου, εκπροσώπου των τουριστικών γραφείων της περιοχής που χαρακτήρισε «παραλογισμό» να συνεχίζεται η λειτουργία των τουριστικών γραφείων, τη στιγμή που δεν υπάρχει με απόφαση της κυβέρνησης και λόγω της κατάστασης, τουριστική κίνηση.
«Πέρα από τα μέτρα ωστόσο που πρέπει να ληφθούν, θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει και το οικονομικό μοντέλο της ελληνικής κοινωνίας, γιατί αποδείχθηκε ότι ο τουρισμός μπορεί να φέρνει πολλά δις το χρόνο, αλλά δεν είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας, γιατί είναι πολύ ευαίσθητο προϊόν.
Θα πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και η παραγωγή, για να αποκτήσουμε ισχυρή οικονομία», τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος.

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος