Μαρ
20

ΗΠΕΙΡΟΣ - Η «ακτινογραφία» της εξέλιξης του κορωνοϊού
Εκτύπωση

Ποια η εξέλιξη των κρουσμάτων στα νοσοκομεία της περιοχής, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας – Αναγκαία η ενίσχυση με προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, σύμφωνα με την ΕΙΝΗ

 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας

 

Την καθημερινή εικόνα με την εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εξελίξεις ως προς τους ελέγχους για κρούσματα κορωνοϊού μέχρι χθες Πέμπτη, το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου είχαν ως εξής:

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, είχαμε ένα κρούσμα που νοσηλεύεται στη ΜEΘ σε βαριά κατάσταση (το περιστατικό διακομίσθηκε διασωληνομένο από το νοσοκομείο της Άρτας), ενώ είχαμε και επτά άτομα που νοσηλεύονται στη Μονάδα Λοιμωδών από τους οποίους το ένα δείγμα είναι θετικό (προηγούμενο περιστατικό) και τα υπόλοιπα έξι είναι υπό διερεύνηση και αναμένονται αποτελέσματα.

Ακόμη, σημειώνεται πως η γιατρός του νοσοκομείου που είχε βρεθεί θετική παραμένει σε καραντίνα στην οικία της.

Στο Νοσοκομείο «Χαζτηκώστα», παραλήφθηκαν αποτελέσματα από πέντε δείγματα τα οποία είναι αρνητικά, ενώ για τα υπόλοιπα θα διενεργείται στο εξής δειγματοληπτικός έλεγχος, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Στο Νοσοκομείο Άρτας, το κρούσμα που διαπιστώθηκε την Τετάρτη 18 Μαρτίου ως θετικό ήταν νοσηλευόμενος ασθενής και διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου και νοσηλεύεται διασωληνομένος. Επίσης έγινε γνωστό πως όσοι από το υγειονομικό προσωπικό ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα παραμείνουν στο σπίτι τους και θα παρακολουθούνται για επτά ημέρες. Παράλληλα από τη Διεύθυνση Δημ.Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενή.

Όλοι οι χώροι του Νοσοκομείου έχουν απολυμανθεί και συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία του, ενώ αναμένονται απαντήσεις από 5 δείγματα, ανεξάρτητα από το προαναφερόμενο περιστατικό.

Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, δεν έχουν αναφερθεί ύποπτα περιστατικά, ενώ στο Νοσοκομείο Φιλιατών, αναμένονται απαντήσεις για τρία δείγματα τα οποία έχουν σταλεί για εξέταση.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου

«Για να παραμείνει όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας και να αντέξει το προσωπικό του χρειαζόμαστε όπλα», ανέφερε εξάλλου, χθες η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, Μαργαρίτα Κιτσανού, σε δήλωσή της στο Ioannina TV.

Η κα. Κιτσανού αναφερόμενη στην κατάσταση ειδικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων που είναι και κέντρο αναφοράς ξεκαθάρισε ότι χρειάζονται προσωπικό και γιατρούς προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν και είναι ιδιαίτερα αυξημένες ενώ στάθηκε και στις αλλαγές που έχουν γίνει στην Παιδιατρική Κλινική.

Σύμφωνα με την κα. Κιτσανού έχουν αδειάσει 9 θάλαμοι στην συγκεκριμένη Κλινική προκειμένου εάν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης από τον κορωνοϊό.

Η κα. Κιτσανού στάθηκε στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι υγειονομικοί αλλά και στα μέτρα που οφείλει η Πολιτεία να πάρει για να προστατεύσει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους διοικητικούς.

«Χρειαζόμαστε απαραίτητο υλικό και προσωπικό. Θέλουμε μονάδες και θέλουμε και κόσμο. Έχουμε την μονάδα Λοιμωδών που έχει 14 κρεβάτια και αυτή τη στιγμή έχει περιστατικά. Γίνεται μια διαδικασία και άδειασε η Παιδιατρική και ξεκίνησαν παραγγελίες υλικών ώστε εάν καλυφθούν τα κρεβάτια στη Λοιμωδών να έχουν χώρο για τα περιστατικά» είπε χαρακτηριστικά δίνοντας την εικόνα και το επιχειρησιακό σχέδιο που είναι σε εξέλιξη.

Εξίσου σημαντικό είναι και το Εργαστήριο που θα μπει σε λειτουργία για τις εξετάσεις των δειγμάτων που θα λαμβάνονται από ύποπτα κρούσματα για τον κορωνοϊό.

«Θέλουμε να γίνει άμεσα και να μπορούμε να έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να κάνουμε όλα όσα πρέπει. Πρέπει να έχουμε επάρκεια σε μάσκες, γάντια, γυαλιά αλλά και ό,τι άλλο απαιτείται», είπε, μεταξύ άλλων καλώντας παράλληλα τους πολίτες να ακολουθούν την σύσταση και να παραμένουν σπίτι τους ειδικά οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος