Μαρ
24

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - Αυξάνονται τα κρούσματα, βαρύτητα στις ευπαθείς ομάδες
Εκτύπωση

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη, Αλ. Καχριμάνη, στην κοινή συνεδρίαση του υπουργού Εσωτερικών, με την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ, για τα ζητήματα που υπάρχουν στην Ήπειρο - Έληξε ο περιορισμός κατ’ οίκον του γκρουπ από τα Ιωάννινα που είχε μεταβεί στους Αγίους Τόπους

 

Ως την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ύστερα από τη μεταπολίτευση χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στους περιφερειάρχες και στο προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν, επίσης, οι υφυπουργοί, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εσωτερικών και ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε την καθοριστική συμβολή των δήμων, της δημοτικής αστυνομίας και των περιφερειακών υπηρεσιών στην αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.

Οι περιφερειάρχες και το προεδρείο της ΚΕΔΕ έθεσαν μια σειρά θέματα που αφορούν στον συντονισμό, στη στήριξη και στην τροφοδοσία των ευπαθών ομάδων και την ανάγκη συμβολής τους για τη στήριξη του συστήματος υγείας ιδίως στην περιφέρεια.

Στην εισήγησή του ο κ. Θεοδωρικάκος μεταξύ άλλων είπε: «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η πατρίδα μας από τη μεταπολίτευση και μετά. Η Αυτοδιοίκηση θα έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, αν εξαιρέσουμε το έργο και την ευθύνη που έχει το σύστημα υγείας. Η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε θα κρατήσει αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτό απαιτεί ψυχραιμία, υπομονή, σχεδιασμένη δουλειά και απόλυτη συνεργασία με την κυβέρνηση για να στηρίξουμε τις αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνει, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε σε πέρας αυτήν την πολύ δύσκολη αποστολή».

Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τους περιφερειάρχες να δώσουν έμφαση στην προστασία των ευπαθών ομάδων: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Με την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση έχουμε συζητήσει ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Θα ήθελα μια συνολική εικόνα για το πώς βαδίζει το πρόγραμμα και τι περαιτέρω πρέπει να κάνουμε».

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η συμμετοχή των δήμων και των περιφερειών στη συλλογική προσπάθεια της μείωσης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους προέδρους της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ να καταγράψει τις ανάγκες των δήμων και των περιφερειών σε υγειονομικό υλικό, προστασίας από τον κορωνοϊό.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη επισήμαναν την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των περιφερειών και των δήμων για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και επισήμαναν την ανάγκη στήριξης των ευπαθών ομάδων. Παράλληλα με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο διαρκώς ενισχύεται με αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών, θα λειτουργήσει προς την ίδια κατεύθυνση και το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ).

Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε διεξοδικά σε ζητήματα που έχουν ανακύψει και σε επίπεδο Ηπείρου, ενώ προέβη και σε νεότερη ενημέρωση του υπουργού σχετικά με τα αποτελέσματα της καταγραφής των ζημιών από τον σεισμό που έπληξε την περιοχή του Καναλακίου του Δήμου Πάργας.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης μετέφερε στον υπουργό – διαβιβάζοντας σχετική αναφορά του Πρύτανη - το ζήτημα που έχει προκύψει με την παραμονή 100 περίπου αλλοδαπών φοιτητών εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας οι οποίοι δεν έχουν αναχωρήσει ακόμη για τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Ακόμη, αναφέρθηκε στη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου στα νοσοκομεία για την ενίσχυση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η προμήθεια και εγκατάσταση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «αναλυτή Real Time PCR», για την εξέταση των δειγμάτων κορωνοϊού.

Τόνισε ότι η Περιφέρεια εξάντλησε για το σκοπό αυτό το κονδύλιο που διέθεσε το Υπουργείο προσθέτοντας επιπλέον χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο κ. Καχριμάνης, ζήτησε, μεταφέροντας επισήμανση του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, να ληφθεί πρόσθετη μέριμνα για ζητήματα Υγείας στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας των Προσφύγων και Προστασίας.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι πρέπει να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στους μικρούς και απομακρυσμένους δήμους και ζήτησε να παρασχεθούν διευκολύνσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Στους τόπους προορισμούς τους

οι επαναπατρισθέντες

Από την άλλη, την Κυριακή με συντονισμένες ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποβίβασης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας 137 Ελλήνων υπηκόων οι οποίοι επέστρεψαν από την Ιταλία ως επαναπατρισθέντες με ενέργειες του Ελληνικού Προξενείου στη Ρώμη .

Για την υποδοχή τους και την τήρηση όλων των κανόνων πρόληψης, ασφάλειας και υγιεινής κατά της αλυσίδας μετάδοσης του κορωνoïού είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Αφού δόθηκαν όλες οι απαραίτητες οδηγίες στην Ναυτιλιακή Εταιρεία και τον καπετάνιο του πλοίου , είχε προηγηθεί ενημέρωση όλων των επιβατών πριν την αποβίβασή τους στο λιμάνι .

Όσοι δεν διέθεταν Ι.Χ. ή δεν παρελήφθησαν από συγγενείς τους, επιβιβάστηκαν και μεταφέρθηκαν στους τόπους προορισμούς τους με δύο τουριστικά λεωφορεία που μίσθωσε η Περιφέρεια Ηπείρου. Όλοι θα παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες και θα παρακολουθούνται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών.

Τον συντονισμό των επιχειρησιακών ενεργειών είχαν ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας, Θ. Πιτούλης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας, Στ. Σουρβίνος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Η εξέλιξη των κρουσμάτων

Εξάλλου, η εικόνα ως προς κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Ήπειρο μέχρι χθες Δευτέρα, το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου είχε ως εξής:

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο:

Tα δύο περιστατικά που είναι θετικά διαγνωσμένα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένοι, ένας σε σταθερή κατάσταση και ένας σε επιδείνωση (ηλικιωμένος από την Άρτα) .

Το κρούσμα νεαρού ατόμου που βρέθηκε θετικό από τις προηγούμενες ημέρες νοσηλεύεται στη Μονάδα Λοιμωδών σε καλή κατάσταση.

Η γιατρός του νοσοκομείου που είχε βρεθεί θετική παραμένει σε καραντίνα στην οικία της. Δεν υπάρχουν απαντήσεις για άλλα θετικά δείγματα.

Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»:

Αναμένονται αποτελέσματα από δεκατέσσερα δείγματα που έχουν ληφθεί τις προηγούμενες ημέρες. Πέντε από 16/3 και 19/3 και εννέα από 20/3 και 22/3.

Νοσοκομείο Άρτας:

Στις 23/3/2020 ελήφθησαν δεκατέσσερα δείγματα και αναμένονται απαντήσεις. Όλες οι επαφές του θετικού κρούσματος του ηλικιωμένου , που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων παραμένουν σε περιορισμό στην οικία τους και παρακολουθούνται. Δεν υπάρχουν απαντήσεις για άλλα θετικά δείγματα.

Νοσοκομείο Πρέβεζας:

Το ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου συνεχίζει να τίθεται σε υποχρεωτικό κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Η Διοίκηση και η Επιτροπή Λοιμώξεων συνεχίζει να έχει θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό δεκατέσσερις ακόμη ασυμπτωματικές επαφές του ανωτέρω θετικού κρούσματος, υψηλού και χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΕΟΔΥ.

Στο Νοσοκομείο δεν νοσηλεύεται ύποπτο κρούσμα SARS-COV-2, ούτε αναμένονται αποτελέσματα σχετικών εξετάσεων. Με εντολή της διοίκησης θα συνεχίζονται καθημερινά οι απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου. Το νοσοκομείο παραμένει σε κανονική λειτουργία.

Νοσοκομείο Φιλιατών:

Δύο δείγματα από αυτά που αναμένονταν έχουν διαπιστωθεί αρνητικά. Στις 23/3/2020 ελήφθησαν προς εξέταση πέντε νέα δείγματα. Δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο θετικό κρούσμα από τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί έως τώρα.

Επίσης έληξε στις 22 Μαρτίου, ο 14ημερος περιορισμός κατ’ οίκον του γκρουπ από τα Ιωάννινα που είχε μεταβεί στους Αγίους Τόπους.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

 

 

695 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Συνολικά 695 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπ. Υγείας.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας από τους ασθενείς (71 επιπλέον από χθες), οι 35 είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται διασωλημένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι περισσότεροι ασθενείς είναι στην Αττική, ενώ κρούσματα έχουν εμφανιστεί σε συνολικά 28 περιφερειακές ενότητες.

Συνολικά, στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 114 ασθενείς, ενώ όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών, ακόμη δύο άτομα κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 17 – με μ.ο. ηλικίας τα 76 έτη.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19 εκτιμάται σε 8.000 έως 10.000 άτομα.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος