Μαϊ
15

ΣΥΡΙΖΑ - Βαρύτητα στην ενίσχυση της πτηνοτροφίας
Εκτύπωση

Τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των Αγροτικών Πτηνοτροφικών Συνεταιρισμών «Πίνδος» και «Άρτα» πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την αλληλοενημέρωση, την καταγραφή των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς και την κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση των επερχόμενων οικονομικών δυσκολιών.

 

Στη συζήτηση συμμετείχαν η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, ο βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων και υπεύθυνος για το συντονισμό της αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου και υπεύθυνος της θεματικής για την αγροτική πολιτική της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Νίκος Μάνθος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «ΠΙΝΔΟΣ» Ανδρέας Δημητρίου και ο πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «ΑΡΤΑ» Δημήτριος Πετανίτης.

Η Μερόπη Τζούφη ανέφερε πως «τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στους συνεταιρισμούς λόγω της πανδημίας αναμένεται να επηρεάσουν την οικονομία της Ηπείρου, καθώς αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της τοπικής παραγωγής. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα, όπως ένταξη των συνεταιριστικών επιχειρήσεων στη μη-επιστρεπτέα ενίσχυση, διάθεση προϊόντων σε διάφορους φορείς και οργανισμούς της Ηπείρου και της χώρας, καθώς και παρεμβάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης τόνισε πως «είναι απαραίτητο να ληφθούν εμπροσθοβαρή μέτρα προκειμένου να συνεχιστεί η παραγωγική διαδικασία, ειδικά τώρα που παρουσιάζονται έντονα φαινόμενα αύξησης του κόστους παραγωγής και δυσκολίες στη διάθεση των προϊόντων. Αυτό μπορεί να γίνει με τόνωση των πωλήσεων και με χρήση προγραμμάτων, όπως το de minimis, αλλά και με έκτακτα εργαλεία όπως το Ταμείο Αντιμετώπισης Κρίσεων, που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Συνεχίζοντας, έδωσε έμφαση στην επιδότηση της εργασίας και αναφέρθηκε στην κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στις παραγωγικές μονάδες. Κλείνοντας σημείωσε πως «εάν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα άμεσα, τα προβλήματα θα διογκωθούν σε τέτοιο βαθμό, που σε λίγους μήνες δεν θα είναι αντιμετωπίσιμα».

Η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε πως το ενδιαφέρον για τους δύο συνεταιρισμούς είναι μεγάλο, καθότι αντιπροσωπεύουν το 70% του κλάδου Πανελλαδικά. Ανέφερε δε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής είχε προτείνει την άμεση χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις για την μείωση της ύφεσης που θα προκληθεί, κάτι που η ΝΔ αρνήθηκε, παρόλο που πρόκειται για μοντέλο που υιοθετήθηκε από μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως αυτή της Γερμανίας».

Ο Μάριος Κάτσης υπογράμμισε πως παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει σχέδιο την αντιμετώπισή τους. Παράλληλα, τόνισε πως η Ήπειρός θα πληγεί πολύ, αφού η οικονομία της στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον πρωτογενή τομέα.

Στο ίδιο κλίμα και ο πρώην βουλευτής Γιάννης Στέφος, ο οποίος μίλησε για «στραγγαλισμό» της πτηνοτροφίας, προτείνοντας να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση και να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των πτηνοτρόφων. Ο Νίκος Μάνθος μίλησε για τη αξία του συνεργατισμού που επικρατεί στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, λέγοντας ότι είναι από τις πρώτες που θα έπρεπε να στηριχθούν.

Από την πλευρά των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, ο Ανδρέας Δημητρίου αναφέρθηκε στον κίνδυνο αφανισμού των πτηνοτρόφων, καθώς οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 30%. Μίλησε επίσης για σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και επεσήμανε πως επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους δε έχουν λάβει καμία στήριξη από την κυβέρνηση. Υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, ενώ ανέφερε πως πρέπει να προχωρήσει η ενίσχυση των παραγωγών και να ανασταλεί η καταβολή των εισφορών και των τελών για τις επιχειρήσεις τους για το διάστημα της πανδημίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δημήτρης Πετανίτης, έκανε λόγο για μεγάλη πτώση των πωλήσεων, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση των αποθεματικών και του κόστους και σε μεγάλη πτώση των τιμών πώλησης του προϊόντος, τονίζοντας, παράλληλα, ότι είναι απαραίτητο -για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους- να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν να φέρουν το θέμα στη Βουλή, καλώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των αγροτικών πτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Ηπείρου, καθώς και να εξετάσουν τους τρόπους ώστε το θέμα να φτάσει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος