Μαϊ
15

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗ - Η Πολιτεία δείχνει να μην ενδιαφέρεται για το έργο της
Εκτύπωση

Μείζονα ζητήματα για τον κυνηγετικό κόσμο και την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή προκύπτουν από το νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα, από την Ολομέλεια της Βουλής.

 

 

Το κυριότερο ζήτημα έχει να κάνει με το ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όσοι συλλαμβάνονται για το αδίκημα της λαθροθηρίας ή της λαθραλιείας, με κατηγορητήριο που επισύρει ποινές φυλάκισης μέχρι ένα έτος, θα αφήνονται ελεύθεροι.

Παράλληλα και σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, το νομοσχέδιο έρχεται προς ψήφιση με στόχο την αποσυμφόρηση της δικαστικής ύλης και με αυτό θεσπίζεται η υπό όρους παύση της ποινικής δίωξης για πλημμελήματα με προβλεπόμενη ποινή μέχρι ένα έτος.

Σε αυτήν την κατηγορία των αδικημάτων εντάσσονται οι περισσότερες περιπτώσεις λαθροθηρίας και λαθραλιείας, κάτι που σημαίνει, όπως αναφέρουν οι κυνηγετικές οργανώσεις, ότι οι λαθροθήρες θα αθωωθούν και δε θα πληρώσουν ποτέ για τις πράξεις τους.

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι είναι η τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια που η που η Πολιτεία φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο με αντίστοιχο περιεχόμενο.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο αντιπρόεδρος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρο, Παναγιώτης Σκαμαντζούρας, ανέφερε πως η Πολιτεία περνά ένα λάθος μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για το ρόλο και τη σημασία της Θηροφυλακής.

«Είναι σαν να λέει η Πολιτεία, ότι δεν ενδιαφέρεται για το έργο που προσφέρουν 300 Θηροφύλακες, για το έργο που κάνουν οι κυνηγετικές οργανώσεις ενάντια στη λαθροθηρία. Στην Ήπειρο το 2019 έγιναν 7000 έλεγχοι από τη Θηροφυλακή και υποβλήθηκαν 25 μηνύσεις. Στην Ήπειρο η Ομοσπονδία έχει 30 θηροφύλακες και το ετήσιο κόστος για τη μισθοδοσία, τις μετακινήσεις και τα καύσιμα είναι 600.000 ευρώ. Όλα αυτά παραγράφονται με μία απόφαση, που έρχεται μάλιστα χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση με τις κυνηγετικές οργανώσεις», σημείωσε ο κ. Σκαμαντζούρας για να προσθέσει πως υπάρχει κι ένα επιπλέον λάθος μήνυμα προς το σύνολο των κυνηγών.

«Αδικούνται και αισθάνονται έτσι οι χιλιάδες νόμιμοι κυνηγοί, που εκδίδουν κάθε χρόνο τις άδειες θήρας, όταν βλέπουν, ότι δεν τιμωρούνται όσοι κυνηγούν παράνομα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος με τη θέση του προέδρου της ΚΣΕ Γ. Αραμπατζή, που μίλησε στο Ioannian TV για την εναλλακτική που αναφέρεται στην επιβολή διοικητικών προστίμων, αντί για την παραπομπή στην τακτική δικαιοσύνη, ο κ. Σκαμαντζούρας είπε, ότι η πρόταση αυτή έχει υποβληθεί και στο παρελθόν, είναι ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη, αλλά η Πολιτεία ποτέ δεν ανταποκρίθηκε.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος