Ιουν
26

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - Πρωταγωνιστής των εξελίξεων ο πρωτογενής τομέας
Εκτύπωση

Το μείζον ζήτημα της προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ, αλλά και αυτό της ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα στην Ήπειρο, τέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, υποδέχθηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου είχαν διεξοδική συζήτηση για ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της. 

Μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν είναι η εφαρμογή των διατάξεων για την προστασία των ΠΟΠ προϊόντων που πρόσφατα ψηφίστηκαν στη Βουλή και οι νέες που πρέπει να νομοθετηθούν για τους ελέγχους κλπ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, έκανε λόγο για μία τελευταία ελπίδα, η οποία εναποτίθεται στο συγκεκριμένο υπουργείο για να γίνουν όλα όσα δεν έγιναν μέχρι σήμερα στον πρωτογενή τομέα της χώρας.

«Το έχω πει και δημόσια ότι αυτό το Υπουργείο (Αγρ. Ανάπτυξης) σε αυτή την κυβέρνηση είναι η τελευταία ελπίδα ώστε να αλλάξουμε τα πάντα στον πρωτογενή τομέα και ειδικά στην κτηνοτροφία, που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει τα πρέποντα. Η επιτυχία τους – το πρώτο νομοσχέδιο που πέρασε – έγκειται σε δύο πράγματα.

Πρώτον οι διατάξεις για τα ΠΟΠ προϊόντα ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, εκτός από το ΜΕΡΑ25. Αυτό δείχνει  ότι (όλοι)   έβλεπαν το πρόβλημα αλλά δεν το έκαναν ποτέ. Το δεύτερο, είναι ότι στην περιοχή μας έφτασαν αρκετές εταιρείες που μέχρι χθες δεν ήξεραν ότι έχει γάλα και η Ήπειρος και ψάχνουν για γάλα. Αυτό οφείλεται στο νόμο αυτό. Δεν θα εξετάσουμε τι έγινε στο παρελθόν, αλλά το σήμερα και το αύριο του τόπου».

Η υφυπουργός

Με τη σειρά της στις δηλώσεις της η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φ. Αραμπατζή, αναφέρθηκε αναλυτικά στις διατάξεις του Νόμου για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ ως επίσης και στο προγραμματισμό της Κυβέρνησης για την προστασία των παραγωγών που επλήγησαν από τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, μεταξύ άλλων, τόνισε:  «Βρισκόμαστε πραγματικά στην «καρδιά» της παραγωγικής Ελλάδας, στην Ήπειρο, στα Γιάννενα. Και έχουμε την χαρά να συνομιλούμε με έναν άνθρωπο βαθύ γνώστη των θεμάτων του πρωτογενούς τομέα, τον κ. Καχριμάνη, με τον οποίο η συνεργασία μας είναι διαχρονική και αποτελεσματική. Ο οποίος συμβολίζει με τα έργα και τις πρωτοβουλίες του την αξία του κόσμου του μόχθου, της παραγωγής και της δημιουργίας. Σε αυτό τον κόσμο η ελληνική κτηνοτροφία και ο πρωτογενής τομέας είναι διακηρυγμένη βούληση της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Στη συνέχεια και αφού αναφέρθηκε στις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα κατέληξε: «Όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, κανένας αγρότης, κανένας κτηνοτρόφος, κανένας μελισσοκόμος, κανένας αλιέας δεν πρόκειται να μείνει χωρίς κρατική στήριξη, εάν επλήγη από τον κορωνοϊό. Είναι γνωστά τα χρήματα που έχουν διατεθεί για την αποκατάσταση του εισοδήματος, τόσο σε επίπεδο εθνικών πόρων, όσο και σε χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε από τα δύο Επιχειρησιακά  Προγράμματα. Θα γίνει η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση  αυτών των χρημάτων. Και μέσα από τα χρήματα που θα λάβουμε  από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία όπως ξέρετε είναι πολλά για τη χώρα μας, θα δουλέψουμε ούτως ώστε πραγματικά να ανασυγκροτήσουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, στο οποίο ο πρωτογενής τομέας έχει αποφασιστικό ρόλο. Και αν κάτι έδειξε η κρίση του κορωνοϊού, είναι ότι μέσα από αυτή την επιτυχία που κατορθώσαμε ως χώρα, θα είμαστε και η χώρα που θα παράγει τα πλέον ασφαλή, ποιοτικά, ελληνικά προϊόντα και η χώρα με το ασφαλές τουριστικό αποτύπωμα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη. Η σχέση μας είναι διαχρονική. Εγώ – αν μου επιτρέπετε – τον θεωρώ δάσκαλο για τα θέματα της πρωτογενούς παραγωγής και της κτηνοτροφίας. Έναν άνθρωπο που αφουγκράζεται τον παλμό των ανθρώπων που εκπροσωπεί και δίνει τις δικές του μάχες, στις οποίες να γνωρίζει ότι μας έχει συμπαραστάτες».

Για τα ακίνητα

Λίγη ώρα αργότερα και αφού επισκέφθηκε την Γαλακτοκομική Σχολή και το Ινστιτούτο Γάλακτος, η κα. Αραμπατζή, ρωτήθηκε για το εάν το υπουργείο τάσσεται θετικά στην πρόταση της περιφέρειας Ηπείρου να αξιοποιήσει ακίνητα και εκτάσεις του υπουργείου για τη δημιουργία Πάρκου Αγροτικών Προϊόντων και Πάρκου Καινοτομίας και Υψηλής Τεχνολογίας αντίστοιχα.

«Αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού και του υπουργείου, να αξιοποιηθεί οτιδήποτε μπορεί να αποφέρει όφελος στην πρωτογενή παραγωγή, αρκεί να έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, που θα πρέπει να κατατίθεται στο υπουργείο και εφόσον κριθεί και διαθέτει τα χαρακτηριστικά των συνεργειών, προφανώς, είμαστε απόλυτα θετικοί», ανέφερε η κα. Αραμπατζή.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος