Ιουν
26

Κύμα νέων χρεών από μικρές επιχειρήσεις
Εκτύπωση

Kύμα αθέτησης υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες το προσεχές διάστημα προοιωνίζεται έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) η οποία μετράει τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (0-49 άτομα προσωπικό) μετά την άρση του lockdown.

Σύμφωνα με την έρευνα, 37,2%, δηλαδή περίπου 4 στις 10 επιχειρήσεις, δήλωσαν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 33,4% δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να καταβάλει τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις στο Δημόσιο.

Παράλληλα, αρκετές επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, με το ποσοστό να αγγίζει το 16,5%. Οπως διευκρινίζει η έρευνα, 6 στις 10 επιχειρήσεις δεν έχουν δανειακές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, κάτι ωστόσο που υποδεικνύει ότι από τις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές στα τραπεζικά ιδρύματα (46,2%), σχεδόν 1 στις 2 έχει δηλώσει ότι δεν θα μπορέσει να τις αποπληρώσει.

Επιπλέον, το 16,2% των επιχειρήσεων φαίνεται πως δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, με την πλειονότητα των επιχειρήσεων, ήτοι το 74,9%, να δηλώνει, αντίθετα, πως δεν θα αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα. Ωστόσο, 1 στις 10 επιχειρήσεις που εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε οφειλές προς τους προμηθευτές έχει ενταχθεί στο μέτρο αναστολής πληρωμής των επιταγών. Η έρευνα καταλήγει ότι, δεδομένων των παραπάνω στοιχείων, είναι πιθανό να δημιουργηθεί ένα πλήθος υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που θα αυξήσει περαιτέρω το ήδη υψηλό ιδιωτικό χρέος.

Ισχυρό είναι και το πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, με την έρευνα να αναφέρει ότι η πλειονότητά τους παλεύει να επιβιώσει μέσα σε συνθήκες μειωμένης ζήτησης. Ετσι, το διάστημα μετά τη σταδιακή άρση του lockdown, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, ήτοι 8 στις 10 (81,7%), δήλωσε πως ο τζίρος ήταν μειωμένος σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αντίθετα, το 11,8% δήλωσε πως αυτός παρέμεινε σταθερός, ενώ μόλις το 3,9% κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών.

Πόσο όμως μειώθηκε ο τζίρος τους; Σύμφωνα με τη μελέτη, ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου για 8 στις 10 επιχειρήσεις είναι 46%. Βασιζόμενη στα συγκεκριμένα δεδομένα, η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί επιπρόσθετα μέτρα τόσο για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων όσο και για την αναπλήρωση των χαμένων εισοδημάτων προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση στην αγορά. Μέχρι στιγμής, ένα σχετικά υψηλό ποσοστό, δηλαδή περίπου το 55,1% των επιχειρήσεων, δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων έναντι του περίπου 40% που δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο.

Παρά τη δυσαρέσκεια ορισμένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για το πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας που εφάρμοσε η κυβέρνηση, αρκετές αξιοποίησαν ευρέως – σε ποσοστό που αγγίζει το 42,5% – το μέτρο της μείωσης ενοικίου κατά 40%, ενώ αρκετές έκαναν χρήση της δυνατότητας αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (27,8%). Από τα μέτρα που στόχευαν στην άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί το μέτρο που είχε τη μεγαλύτερη απήχηση (20,1%) ενώ, αντίθετα, μόλις 1 στις 10 (9,6%) έκανε χρήση των δανειοδοτήσεων που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή

Εξάλλου, σήμερα, τα μεσάνυχτα κλείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ένταξης στον 2ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι τις 12:00 χθες το μεσημέρι οριστική αίτηση είχαν υποβάλει 123.637 επιχειρήσεις.

Με δεδομένο ότι μόνο οι ατομικές επιχειρήσεις που είναι δυνητικά δικαιούχοι της χρηματοδοτικής ενίσχυσης ξεπερνούν τις 200.000, το υπουργείο Οικονομικών καλεί όσους δεν έχουν ήδη υποβάλει οριστική αίτηση να σπεύσουν να το κάνουν έως τα μεσάνυχτα.

Μετά το άνοιγμα της βεντάλιας των δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής, δυνατότητα ένταξης έχουν πλέον μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ακόμα και αν ήταν προβληματικές κατά την 31η/12/2019.

Φθηνό κρατικό δάνειο μπορούν να λάβουν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, καθώς και όλες οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, οι οποίες διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή, όπως μικρά καταστήματα λιανικής, περίπτερα, πωλητές λαϊκών αγορών, εκμεταλλευτές ταξί κ.λπ.

Την ενίσχυση δικαιούνται ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, καταστήματα ψιλικών, ειδών ένδυσης και υπόδησης, ειδών δώρων, παντοπωλεία, περίπτερα, φαρμακεία, αρτοποιεία, ανθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κομμωτήρια και άλλα κατάστημα λιανικής που διαθέτουν ταμειακή μηχανή.

Από το χρηματοδοτικό σχήμα μπορούν να επωφεληθούν επίσης πωλητές λαϊκών αγορών, εκμεταλλευτές ταξί, μικρές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους στους χώρους της εστίασης, του καφέ, της παροχής ποτών, σε καντίνες κ.ά.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος