Ιουν
26

25 χρόνια στον αγώνα κατά των ναρκωτικών
Εκτύπωση

Το δικό του μήνυμα με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, στέλνει ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» και Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κέντρων Πρόληψης, Στέφανος Τζιμογιάννης.

Στο μήνυμα του ο κ. Τζομογιάννης ζητά την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων στον αγώνα της πρόληψης, «από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, ώστε η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών να γίνει από επέτειος, καθημερινότητα». 

Στο μήνυμα του σημειώνει και τα εξής για την σημερινή παγκόσμια ημέρα: «Η καθιέρωσή της παγκοσμίως καταδεικνύει αφ’ ενός την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος και αφ’ ετέρου στοχεύει στο να υπενθυμίσει σε ολόκληρο τον κόσμο πως έχουμε υποχρέωση προς τη νεολαία  αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας μας να αντισταθούμε σε αυτή τη μάστιγα  των Ναρκωτικών. Η χρήση ουσιών από τους νέους της χώρας μας είναι ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα και για την αντιμετώπισή του χρειάζεται η συνειδητή συμμετοχή της κοινωνίας.

Ιδιαίτερα σήμερα που διανύουμε μια περίοδο μακράς και μεγάλης κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής κρίσης, όπου η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, παράγοντες που ενισχύουν τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, η φετινή «επέτειος» κατά των ναρκωτικών έρχεται να αναδείξει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για ολόπλευρη και συστηματική αντιμετώπιση του φαινομένου των εξαρτήσεων.

Η ευθύνη της πολιτείας είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο αν οι ίδιοι εμείς μείνουμε απαθείς και αμέτοχοι σε αυτόν τον εφιάλτη της νέας γενιάς το πρόβλημα θα αυξηθεί. Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών στην πρόληψη των εξαρτήσεων είναι ο πλέον αποτελεσματικός, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας. Οφείλουμε λοιπόν να ευαισθητοποιηθούμε και να κινητοποιηθούμε στον αγώνα της πρόληψης, από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, ώστε η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών να γίνει από επέτειος, καθημερινότητα. Η πρόληψη μας αφορά όλους».

Η «Σχεδία»

Επίσης σε ανακοίνωση του Κέντρου Πρόληψης, σημειώνεται πως εδώ και 25 χρόνια η «Σχεδία» παρέχει αδιάλειπτα υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στην τοπική κοινότητα με στόχο να ενδυναμώσει ψυχολογικά και κοινωνικά το άτομο καθιστώντας το ικανό να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της ζωής και να ενημερώσει  και να ενεργοποιήσει την τοπική κοινωνία γύρω από το σύνθετο θέμα της εξάρτησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2019 η «Σχεδία» πραγματοποίησε παρεμβάσεις πρόληψης σε 4.291 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε 477 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε 1.260 γονείς και 314 παιδιά και εφήβους, σε 200 φοιτητές Παιδαγωγικών Σπουδών και σε 168 Επαγγελματίες Υγείας.

Ακόμη, 1.100 άτομα συμμετείχαν σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ενώ 1.140 άτομα χρησιμοποίησαν της υπηρεσίες συμβουλευτικής που παρέχει το Κέντρο Πρόληψης.

Τέλος, 77 χρήστες (1.032 συνεδρίες)  εξαρτησιογόνων ουσιών παρακολούθησαν το θεραπευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία».

«Η «Σχεδία» συνεχίζει να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας και πρόληψης της χρήσης της εξάρτησης, μέσα σε μια νέα πραγματικότητα που κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης των δομών ψυχικής υγείας», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος