Ιουν
27

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - «Κλειστά», μέχρι νεωτέρας, τα σύνορα με Αλβανία
Εκτύπωση

Την ξεκάθαρη θέση πως η Ελληνική Κυβέρνηση και η Πολιτική Προστασία σε όλη τη χώρα, μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, εργάζονται σκληρά ώστε σε όλες τις πύλες εισόδου να τηρούνται τα πρωτόκολλα, να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε με ασφάλεια να γίνονται οι έλεγχοι, εξέφρασε χθες από το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, όπου βρέθηκε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Στα ζητήματα δημόσιας υγείας δεν υπάρχει καμία διάθεση ή βούληση για οποιαδήποτε έκπτωση», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ανοίξει ο Τουρισμός, η Οικονομία, όμως αυτή η προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι πάνω και πέρα από την δημόσια υγεία. Θέλουμε οι ταξιδιώτες να είναι ασφαλείς και εξίσου ασφαλής ο ελληνικός πληθυσμός που θα τους υποδεχτεί».

«Υπάρχει σε εξέλιξη ένα οδοιπορικό, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε έτοιμοι. Μας απασχολούν τα διάσπαρτα κρούσματα, αλλά δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τις καταστάσεις. Αυτό εξαρτάται από το πόσο διαχειρίσιμα είναι. Πρέπει να δουλεύουμε σταθερά. Υπάρχει ύφεση, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Μας ανησυχεί κάθε κρούσμα σε οποιαδήποτε περιοχή. Δεν υπάρχει λόγος γενικής ανησυχίας», υπογράμμισε στις δηλώσεις του.

Η επίσκεψη Χαρδαλιά έγινε στο πλαίσιο του συντονισμού ων προετοιμασιών που ήδη γίνονται στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, τα οποία ανοίγουν από 1η Ιουλίου στις πτήσεις εξωτερικού. Στόχος είναι να συντονίσει όλες τις διαδικασίες ασφαλούς έναρξης λειτουργίας τους, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Αρχές.

Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, θα υπάρχει κλιμάκιο των Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής στρατιωτικό γιατρό. Το κλιμάκιο θα κάνει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσα από διαδικασία και ένα πρωτόκολλο για το οποίο ενημερώθηκε ο αερολιμενάρχης και με την αρωγή της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, αλλά, και εάν χρειαστεί, των τοπικών αρχών, θα εξασφαλιστούν ξεκάθαροι όροι δημόσιας υγείας, στα ζητήματα εισόδου των ξένων επισκεπτών, υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Τα σύνορα με την Αλβανία

Αναφορικά με το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε, πως αυτό δεν θα γίνει άμεσα και όποτε αυτό αποφασιστεί, εκεί θα υπάρχουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα αναφορικά με το άνοιγμα των συνόρων, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Δεν υπάρχει θέμα ανοίγματος των συνόρων. Αυτό που θα μείνει ανοικτό είναι ο Προμαχώνας. Όσοι ανοίξουν και όποτε ανοίξουν θα ανοίξουν με τις προϋποθέσεις και φυσικά σε συνεργασία με όλους τους υπόλοιπους. Ξαναλέω ότι στις περιοχές που θα καθοριστούν πύλες εισόδου θα υπάρχουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Κάθε χώρα είναι μια διαφορετική περίπτωση και παρακολουθείται διαφορετικά, σύμφωνα με τους αλγόριθμους».

Και καταλήγοντας είπε: «Το θέμα είναι ότι είναι επίπονη η διαδικασία, αλλά έχουμε κριτήρια και δεδομένα για τις αξιολογήσεις. Θα κάνουμε στοχευμένη λήψη δειγμάτων. Συνιστώ ψυχραιμία και καλή συνεργασία, ώστε βήμα - βήμα να αντιμετωπίσουμε τα δεδομένα. Όσον αφορά την απουσία του περιφερειάρχη και του προϊσταμένου της πολιτικής προστασίας, είπε ότι αυτή οφείλεται στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, τονίζοντας πως υπάρχει καλή συνεργασία».­

Η σύσκεψη

Στην σύσκεψη που έγινε στο Αεροδρόμιο, μετείχε ο αερολιμενάρχης Βασίλης Μητσιμάρης, η ηγεσία της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, εκπρόσωπος του στρατού, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών Γιώργος Λώλης, η βουλευτής Μαρία Κεφάλα και άλλοι.

Ο υφυπουργός παρουσίασε το πλάνο βάση του οποίου θα ξεκινήσουν οι διεθνείς πτήσεις και τα μέτρα που θα ισχύουν και στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Ακόμη, έγινε γνωστό πως τη Δευτέρα θα γίνει άσκηση προσομοίωσης σε όλα τα αεροδρόμια ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα.

Νέα καμπάνια

Τέλος, στην έκδοση εννέα οδηγιών για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τη νόσο COVID-19, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εν όψει του ανοίγματος από την 1η Ιουλίου 41 πυλών εισόδου στη χώρα (27 αεροδρομίων, 7 χερσαίων σημείων εισόδου και 7 λιμανιών).

Κεντρικό μήνυμα της νέας ενημερωτικής καμπάνιας είναι: Απολαύστε τη Διαμονή σας – Μείνετε Ασφαλής «Enjoy your stay and stay safe».

Σκοπός της καμπάνιας, η οποία – σύμφωνα με την ΓΓΠΠ - βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τη βάση πληροφοριών και ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι η παροχή έγκυρης ενημέρωσης, ώστε το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού να γίνει με όρους ασφάλειας για όλους, επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις πύλες εισόδου θα υπάρχει σχετική σήμανση με οδηγίες, ενώ θα μοιράζεται και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Η καμπάνια, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την ΥΠΑ, την Fraport και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα βρίσκεται στη διάθεση του κοινού σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, έτσι ώστε όλοι όσοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια να έχουν πλήρη πρόσβαση σε αξιόπιστη πληροφόρηση για τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορωνοϊό.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος