Ιουν
30

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - Σε ρυθμούς μηχανογραφικών οι χιλιάδες υποψήφιοι
Εκτύπωση

Από χθες Δευτέρα 29 Ιουνίου, οι υποψήφιοι εισακτέοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούν να αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό τους, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου ( http://exams.it.minedu.gov.gr ) για να το μελετήσουν και να σημειώσουν κάποιες πρώτες, προσωρινές προτιμήσεις.

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου. 

Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Σημειώνεται ότι μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:

Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2020, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2018 ή 2019, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την Τρίτη 7 Ιουλίου και άλλη μία μέρα εντός της προθεσμίας υποβολής, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Για την υποβολή των μηχανογραφικών, μίλησε χθες στο Ioannina TV, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Κώστας Καμπουράκης.

Παράλληλα, αναφορικά με τους μαθητές των ΕΠΑΛ που δημιουργήθηκε θέμα ο κ. Καμπουράκης είπε: «Ξέρω το θέμα με τους μαθητές, το έθεσα στο υπουργείο Παιδείας και ζήτησα γραπτή απάντηση. Σε αυτή την απάντηση μας εξηγούν ότι δεν δικαιούνται να δώσουν εξέταση. Προβλεπόταν ότι όταν δεν έπαιρναν απολυτήριο ή πτυχίο, τους δινόταν η ευκαιρία να εξεταστούν για να κάνουν μηχανογραφικό. Τα παιδιά δεν προήχθησαν με εξετάσεις, αλλά με βαθμούς τετραμήνων. Εφόσον,  δεν έγινε εξέταση δεν μπορεί να γίνει επαναληπτική εξέταση. Είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά είναι θέμα συγκυρίας».

Εισαγωγή στα Πρότυπα

Εν τω μεταξύ, εξετάσεις (τεστ δεξιοτήτων) έδωσαν οι μαθητές για την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, βρέθηκε και στα τρία εξεταστικά κέντρα όπου διενεργήθηκαν οι εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών στα πρότυπα.

«Ομαλά διεξάγεται η εξεταστική διαδικασία και στα τρία εξεταστικά κέντρα. Στο πειραματικό Γυμνάσιο ήταν μεγάλος ο αριθμός των εξεταζομένων, ήταν 287 παιδιά, οπότε χρειάστηκε να δημιουργηθεί και δεύτερο εξεταστικό κέντρο. Οι μαθητές πήραν τα θέματα και πιστεύω ολοκληρώθηκε ομαλά η διαδικασία. Στο γυμνάσιο οι μαθητές και οι μαθήτριες διαγωνίζονται σε ένα τεστ σχετικό με τη γλώσσα και μια εξέταση στα μαθηματικά. Για την μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο είναι πιο σύνθετες οι εξετάσεις», είπε μεταξύ άλλων o κ. Καμπουράκης.

Από αύριο τα ειδικά μαθήματα

Τέλος, με το μάθημα των Αγγλικών ξεκινούν αύριο Τετάρτη 1η Ιουλίου οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων για τους υποψηφίους Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίοι έχουν δηλώσει εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή για εισαγωγή το τρέχον έτος σε Σχολή ή Τμήμα για το οποίο απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα.

Οι εξετάσεις στο ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας Αγγλικά, για όσους υποψήφιους εξετάζονται γραπτά, θα διενεργηθούν στα εξεταστικά κέντρα που έχουν οριστεί από την οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όσον αφορά στους υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι εξετάζονται στο Ειδικό Μάθημα των Αγγλικών, υπενθυμίζεται ότι:

α) Όσοι κατέθεσαν αίτηση-δήλωση σε Λύκεια των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, Β΄ Αθήνας, Δυτικής Ατικής, καθώς και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, εξετάζονται από την επιτροπή εξέτασης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εδρεύει στο  συγκρότημα του 59ου Γενικού Λυκείου Αθηνών και του 59ου Γυμνασίου Αθηνών (Σεκούνδου 10, ΤΚ 11143 Άνω Πατήσια).

β) Όσοι κατέθεσαν αίτηση-δήλωση σε Λύκεια των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, Δ΄ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Πειραιά, καθώς και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, εξετάζονται από την Επιτροπή Εξέτασης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εδρεύει στο  50ο Γυμνάσιο Αθηνών και στο παρακείμενο 50ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Χατζηαποστόλου 74-76 και Δόρδου, ΤΚ 10443 Αθήνα).

γ) Όσοι κατέθεσαν αίτηση-δήλωση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας κι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εξετάζονται από την Επιτροπή Εξέτασης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εδρεύει στο 2ο Γενικό Λύκειο Καλαμαριάς (Θεμιστοκλή Σοφούλη 114, ΤΚ 55131 Καλαμαριά Θεσσαλονίκης).

δ) Όσοι κατέθεσαν αίτηση-δήλωση σε Λύκεια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, εξετάζονται από την Επιτροπή Εξέτασης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εδρεύει στο 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης (Τζαβέλλα 10, ΤΚ 67100 Ξάνθη).

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος