Ιουλ
04

Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ - Ματαιώνεται λόγω πανδημίας η επίσκεψη Βαρθολομαίου
Εκτύπωση

Επίσημα ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ανακοίνωσε πως δεν θα έρθει για τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης

 

Στην επίσημη ανακοίνωση της ματαίωσης των θυρανοιξίων του Ιερού Ναού του Αγίου Παϊσίου, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, προχώρησε χθες, με δηλώσεις του στο Ioannina TV, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ.κ. Μάξιμος.

Τα θυρανοίξια είχαν ανακοινωθεί από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, ωστόσο οι συνθήκες εξέλιξης της πανδημίας και η τήρηση αυστηρών μέτρων αποφυγής του συγχρωτισμού, δεν επιτρέπουν την διενέργεια της τελετής.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, στις δηλώσεις του στο Ioannina TV, επισήμανε χθες, πως πρώτος όλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήθελε να έρθει πλην όμως όλοι σκέφτονται, το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι άσχημο, αφού υπολογίζονται σε αρκετές χιλιάδες πιστών, ο αριθμός όσων επρόκειτο να έρθουν στην πόλη για τα θυρανοίξια του ναού.

Η πανήγυρης ωστόσο θα γίνει κανονικά με την Μητρόπολη να ανακοινώνει χθες ένα αναλυτικό πρόγραμμα εορτασμού στο χώρο που ευπρεπίζεται με τις τελευταίες λεπτομέρειες των εργασιών και εξωτερικά, αλλά και στο εσωτερικό του ναού.

«Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, αλλά τα θυρανοίξια του ναού θα γίνουν όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες από τον Πατριάρχη», σημείωσε ο κ. Μάξιμος προαναγγέλλοντας παράλληλα και την τελετή εγκαινίων για την έναρξη λειτουργίας του σχολείου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Πάρκο της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, που είναι ήδη έτοιμο.

«Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας, που ήδη εφαρμόζουμε και υποστηρίζουμε, ανακτώντας πόρους από τα απορρίμματα. Είναι μία πρωτοβουλία με πολλαπλά οφέλη, για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της περιοχής, για την περιβαλλοντική ευαισθησία των παιδιών, γιατί κάποιοι συμπολίτες μας ενισχύουν το εισόδημα τους, γιατί κάποιοι άλλοι εργάζονται κανονικά στο Πάρκο και γιατί με τα έσοδα καταφέραμε να συντηρήσουμε τη λειτουργία δομών, όπως το Γηροκομείο μας», συμπλήρωσε ο κ. Μάξιμος, εκφράζοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες προς το σύνολο των φορέων που βοήθησαν (περιφέρεια, δήμος, φορείς εκπαίδευσης κ.λπ) όπως όμως και πολλούς ιδιώτες και επιχειρήσεις της περιοχής (Χήτος ΑΕΒΕ).

Η παραγωγή στη Βελλά

Παράλληλα, ο δεύτερος μεγάλος στόχος των τελευταίων ετών για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων είναι η πρότυπη λειτουργία των εγκαταστάσεων πρωτογενούς παραγωγής στη Βελλά, όπου μόλις την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη τυροκόμηση, αφού ολοκληρώθηκαν οι εγκαταστάσεις και σε συνεργασία με το Δημόσιο ΙΕΚ, προχωρά η υλοποίηση ενός φιλόδοξου εγχειρήματος.

«Είναι ένα τεράστιο στοίχημα να γίνει ο τόπος επισκέψιμος, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία. Ότι έχουμε καταφέρει να συνεργαστούμε τόσο πολλοί φορείς μαζί, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα για τον τρόπο που πρέπει να δουλεύουμε σε όλα τα θέματα», συμπλήρωσε, εκφράζοντας ευχαριστίες προς την περιφέρεια Ηπείρου, τον δήμο Πωγωνίου, την βουλευτή Μ. Κεφάλα και το Δημόσιο ΙΕΚ για την υποστήριξή τους.

Το πρόγραμμα

Τέλος, χθες, η Μητρόπολη ανακοίνωσε και επίσημα πως την Κυριακή 12 Ιουλίου, επί τη μνήμη του Οσίου Πατρός Παϊσίου του Αγιορείτου, πανηγυρίζει ο ομώνυμος, νεόδμητος Ιερός Ναός της Κιάφας κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

10 Ιουλίου, Παρασκευή:

• ώρα 7.00 εσπέρας, Εσπερινός & Παρακλητικός Κανόνας στον Άγιο Χαράλαμπο.

ώρα 9.00 εσπέρας, Ιερά Αγρυπνία: Απόδειπνο, Χαιρετισμοί, Εσπερινός, Παρα- κλητικός Κανόνας στον Άγιο Παΐσιο, Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

11 Ιουλίου, Σάββατο:

• ώρα 7.00 πρωϊνή, Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

• ώρα 7.00 εσπέρας, Παρακλητικός Κανόνας στον Άγιο Παΐσιο.

• ώρα 8.00 εσπέρας, Πανηγυρικός Εσπερινός, Λιτανεία της ιεράς εικόνος του Αγίου πέριξ του Ιερού Ναού και αρτοκλασία στο προαύλιο του Ναού.

ώρα 10.00 εσπέρας, Ιερά Αγρυπνία: Εσπερινός, Όρθρος & Θεία Λειτουργία.

12 Ιουλίου, Κυριακή:

• ώρα 7.00 έως 9:30 πρωϊνή, Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

• ώρα 10:00 έως 11:30 πρωϊνή, Θεία Λειτουργία.

• ώρα 5.00 εσπέρας, Παρακλητικός Κανόνας στον Άγιο Παΐσιο.

ώρα 7.00 εσπέρας, Εσπερινός & Παρακλητικός Κανόνας στον Άγιο Παΐσιο.

Ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοικτός όλη τη διάρκεια της ημέρας, από την Παρασκευή 10 Ιουλίου το πρωί έως και την Κυριακή 12 Ιουλίου το βράδυ.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος