Ιουλ
08

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - «Ναι» στον οδοφωτισμό, εν μέσω αντιπαραθέσεων
Εκτύπωση

Εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια για την ενεργειακή αναβάθμιση – Προσφυγές και δικαστικές διαμάχες προαναγγέλλει η αντιπολίτευση

Στην έγκριση της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου για την ωρίμανση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης προχώρησε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών, μια συνεδρίαση που είχε ως κύριο χαρακτηριστικό την ένταση και τους πολιτικούς διαξιφισμούς.

Την κεντρική εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Φώτης Βάββας, ο οποίος παρουσίασε τους βασικούς άξονες της νέας προγραμματικής προκειμένου ο Δήμος να αξιοποιήσει το χρηματοδοτικό εργαλείο του μηχανισμού ELENA για την ωρίμανση και την δημοπράτηση του έργου χωρίς να έχει κανένα κόστος.

Όπως ανέφερε ο κ. Βάββας μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί πρόδρομες εργασίες αλλά απαραίτητες για την υλοποίηση του έργου.

Μεταξύ αυτών είναι η αποτύπωση και η καταγραφή του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, η εκπόνηση των φωτοτεχνικών υπολογισμών, η εκτίμηση των φωτιστικών τεχνολογίας LED που παράγουν τουλάχιστον ισοδύναμο ή καλύτερο αποτέλεσμα φωτισμού, ο φωτομετρικός έλεγχος, η εκτίμηση του κόστους του έργου και της επακόλουθης εξοικονόμησης ενέργειας, η εκπόνηση της χρηματοοικονομικής ανάλυσης μέσω της ανάπτυξης και σύγκρισης των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών μοντέλων.

«Η ένταξη στο πρόγραμμα ELENA διασφαλίζει πως ο δήμος θα συνεχίσει να έχει μέσω της Περιφέρειας και του Τεχνικού της Συμβούλου, υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια υλοποίησης του έργου και για το σύνολο των απαιτούμενων εργασιών κατά τις φάσεις της δημοπράτησης, της αξιολόγησης προσφορών, της κατακύρωσης και της συμβασιοποίησης», τόνισε ο κ. Βάββας.

Όπως είπε ο κ. Βάββας η ανάπτυξη του έργου θα προχωρήσει με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης καθώς ο συγκεκριμένος τρόπος συνεπάγεται μηδενική οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο τόσο στη φάση της ωρίμανσης όσο και στην φάση της εγκατάστασης ενώ ταυτόχρονα ο δήμος απαλλάσσεται από τα κόστη συντήρησης.

Στην περίπτωση του Δήμου Ιωαννιτών, ως αντικείμενο της ΣΕΑ ορίζεται η παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού σε όλη την έκταση και σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου, η οποία συνίσταται στο σχεδιασμό, χρηματοδότηση και κατασκευή, τεχνική διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του συστήματος και των υποδομών του συνόλου του οδικού και αστικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συστημάτων ελέγχου και προγραμματισμού, καθώς και εφαρμογών smart cities στα χωρικά όρια του Δήμου Ιωαννιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βάββας η αναβάθμιση του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού θα επιτευχθεί με:

1. Εγκατάσταση νέων Λαμπτήρων/ Φωτιστικών /Προβολέων σύγχρονης τεχνολογίας, στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του Δήμου, με βάση την αντιστοίχιση που έχει προκύψει από τις υλοποιηθείσες μελέτες

2. Εγκατάσταση και παραμετροποίηση Πλατφόρμας τηλεδιαχείρισης και ελέγχου κατανάλωσης

3. Εφαρμογές Smart Cities (έλεγχος στάθμευσης, περιβάλλον)

Προβλέπεται η επίτευξη συνολικής εξοικονόμησης ενέργειας τουλάχιστον 50%, επί ποινή αποκλεισμού για τους υποψηφίους Αναδόχους, ενώ το συμβατικό αντάλλαγμα (δαπάνη Δήμου) θα καλύπτεται πλήρως από το ποσό εξοικονόμησης της ενεργειακής κατανάλωσης, μέσω των Ανταποδοτικών Τελών Ηλεκτροφωτισμού.

Η υποχρέωση για την ορθή λειτουργία του δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και του συνόλου των σχετιζόμενων με αυτή δαπανών βαραίνει εξ ολοκλήρου τον ανάδοχο.

«Ο Δήμος θα μειώσει σημαντικά τόσο τις δαπάνες του για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών όσο και εκείνες που σχετίζονται με τα σχετικά κόστη συντήρησης, δημιουργώντας ουσιαστικά χρηματορροές που μπορεί να κατευθύνει είτε σε συναφείς επενδύσεις π.χ. επέκταση δικτύου οδοφωτισμού ή σε άλλες δράσεις όπου θα υπάρχει ανάγκη. Ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί η παροχή μιας υψηλού επιπέδου υπηρεσίας προς τους πολίτες, ενώ επιτυγχάνεται η αναβάθμιση μιας κρίσιμης υποδομής - η οποία μετά το πέρας της ΣΕΑ θα περάσει στα χέρια του Δήμου - με μηδενικό κόστος», υπογράμμισε ο κ. Βάββας.

Η αντιπολίτευση

Εκ μέρους της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα» τοποθετήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Θωμάς Γιωτίτσας και Δημήτρης Νάστος που χαρακτήρισαν αμιγώς πολιτικό το θέμα, με οικονομικές και τεχνοκρατικές διαστάσεις.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου, που κατώτερο θεσμικό όργανο θα καταργήσει απόφαση του δημ. συμβουλίου που απέρριψε την προγραμματική σύμβαση, που έρχεται σήμερα. Τα στοιχεία είναι «φουσκωμένα». Έργο που κοστίζει κατασκευαστικά 8,5 εκ ευρώ μόνο για αντικατάσταση και όχι για υποδομές, το φορτώνετε με 19,1 εκ. στους Γιαννιώτες με επίκληση νομοθεσίας που το χρησιμοποιούν ελάχιστοι δήμοι και αυτό για εμάς είναι σκανδαλώδες», ανέφερε ο κ. Γιωτίτσας.

Ο Σπ. Γκίζας εισηγήθηκε το θέμα για την παράταξη «Ιωάννινα 2023» τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως στην πολιτική πρακτική της δημ. αρχής δεν υπάρχουν οι έννοιες «συνεργασία» και «διάλογος».

«Ακυρώνει, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής – τεχνητής σύνθεσης και πλειοψηφίας - πρόσφατη απόφαση, για το ίδιο ακριβώς θέμα, του δημοτικού συμβουλίου, που αντιπροσωπεύει πλήρως τη λαϊκή βούληση συνολικά. Δεν ενδιαφέρεται εάν ο δήμος, ως ο κύριος του έργου, δεν θα έχει καμία θέση, άποψη και αποφασιστική κρίση, για το τι έργο θα κατασκευαστεί, με ποιές προδιαγραφές και τι έργο θα παραληφθεί, από τον δήμο, μετά την αποχώρηση του αναδόχου.

Θεωρώντας, για τους δικούς της λόγους, η νυν δημοτική αρχή, ότι, αυτή η ίδια, είναι η μόνη άξια να κρίνει τόσο τη σημασία των προβλημάτων, δηλαδή των δημοσίων θεμάτων, όσο και την ορθότητα και την συγκριτική αξιολόγηση των επιλογών για την επίλυσή τους, ασκεί την εξουσία με αποκλειστικά κύριο κριτήριο τις δικές της θέσεις και πεποιθήσεις.

Δεν αναζητά τον κοινό παρονομαστή με τις τεκμηριωμένες, αλλά διαφορετικές από τις δικές της, θέσεις και απόψεις με γνώμονα το κοινό όφελος. Απλώς, αποφασίζει και διατάζει. Δηλαδή, λειτουργεί αυταρχικά».

Για πολιτικά λανθασμένη διαχείριση του ζητήματος κατηγόρησε τη δημ. αρχή, ο Λαζ. Νάτσης, αφήνοντας να εννοηθεί, πως το έργο δεν πρόκειται να απεμπλακεί εύκολα, γιατί θα ακολουθήσουν προσφυγές, όπως έγινε και σε άλλους δήμους της χώρας, που επέλεξαν να προχωρήσουν παρόμοια έργα με τον ίδιο τρόπο.

«Υπάρχει μία δέσμευση να πιέζετε για μία λύση που εμείς νομίζουμε, ότι δεν είναι η συμφερότερη. Θα έρθουν κι άλλα εμπόδια, θα πληρωθεί ένα έργο με πολλά λεφτά χωρίς να ξέρουμε τους λόγους.

Οι συμβάσεις ΣΕΑ είναι απαράδεκτες και γι’ αυτό υπάρχουν ήδη δικαστικές αποφάσεις που μειώνουν το κόστος. Το έργο είναι επιζήμιο για τον δήμο. Βαδίζετε σε έναν πολιτικό κατήφορο που δε θα οδηγήσει σε θετικά πράγματα», ανέφερε ο κ. Νάτσης.

Οι απαντήσεις

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Γιώργος Αρλέτος, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή ακολουθεί βήμα-βήμα όσα προβλέπει η νομοθεσία.

«Δεν είναι κακό να εφαρμόζουμε το νόμο, δεν είναι κακό να υπάρχουν πλειοψηφίες, δεν είναι κακό να υπάρχει δημοτική αρχή που να θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της» τόνισε ο κ. Αρλέτος και διευκρίνισε ότι μέσω της προγραμματικής σύμβασης θα ολοκληρωθούν οι μελέτες που έχει ζητήσει η αντιπολίτευση να κατατεθούν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο αντιδήμαρχος κ. Βάββας απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης τόνισε ότι το ζητούμενο για την δημοτική αρχή είναι να ωριμάσει και να ολοκληρώσει ένα μεγάλο έργο.

«Η Δημοτική Αρχή έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Είναι αυτή που ψηφίστηκε από τους πολίτες και θα την κρίνουν για τα έργα της και για όσα υποσχέθηκε ότι θα υλοποιήσει. Λέμε λοιπόν ότι θα προχωρήσουμε στην κατασκευή ενός μεγάλου και αναγκαίου έργου, με σημαντικό θετικό ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χωρίς να στοιχίσει ούτε ένα ευρώ στους πολίτες. Είναι αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής να αποφασίσει για την προγραμματική σύμβαση και φιλοδοξούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να είναι αντικείμενο της συζήτησης το σύνολο των μελετών που έχει ζητήσει η αντιπολίτευση» υπογράμμισε ο κ. Βάββας και κατέληξε ότι η τεχνική λύση είναι η καλύτερη με ένα μοντέλο που διασφαλίζει την κατασκευή και την λειτουργία του έργου.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος