Ιουλ
09

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ - Σε πρώτο πλάνο οι υποδομές και το περιβάλλον
Εκτύπωση

Σε πορεία υλοποίησης τρία νέα έργα κατασκευής κυκλικών κόμβων καθώς και η κατασκευή Μονάδας Κομποστοποίησης στην Άρτα

 

Σημαντικά έργα που αναμένεται να συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της Ηπείρου, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, ενέκρινε χθες η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Συγκεκριμένα, με τις αποφάσεις της Επιτροπής, ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή κυκλικών κόμβων σε Γιάννενα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία και για την κατασκευή Μονάδας Κομποστοποίησης στην Άρτα.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, συνεδρίασε χθες με την Προεδρία του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη και παράλληλα σε αυτή, ελήφθησαν αποφάσεις και για άλλα έργα βελτίωσης- συντήρησης του οδικού δικτύου, για δράσεις αγροτικής ανάπτυξης κ.α.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά την Μονάδα Κομποστοποίησης στην Άρτα, αυτή θα είναι προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων και θα κατασκευαστεί στην Π.Ε. Άρτας (και συγκεκριμένα σε θέση της Τ.Κ. Σελλάδων Δήμου Νικ. Σκουφά).

Είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο για το περιβάλλον έργο, καθώς σε αυτή θα γίνεται κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων/υπολειμμάτων τροφών και πράσινων αποβλήτων (γρασίδι, κλαδέματα κλπ) που προκύπτουν από εργασίες συντήρησης του πρασίνου Δήμων και ιδιωτών.

Προβλέπεται να εξυπηρετεί τους τέσσερις δήμους της Π.Ε. Άρτας και τον Δήμο Ζηρού της Π.Ε. Πρέβεζας. Έχει σχεδιαστεί για δυναμικότητα επεξεργασίας τουλάχιστον 4.200tn ετησίως, προς παραγωγή υψηλής ποιότητα εδαφοβελτιωτικού υλικού (κομπόστ), το οποίο έχει υπολογιστεί περί του 1.800 tn κοµπόστ υψηλής ποιότητας.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3.055.000 ευρώ. Εξ αυτών ποσό 1.500.000 ευρώ έχει εξασφαλιστεί από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασία Interreg IRA CBC “Greece- Albania 2014-2020» και το υπόλοιπο 1.555.000 ευρώ θα διατεθεί από την ΣΑΕΠ 030 της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ακόμη, όπως έγινε γνωστό, στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε την έγκριση των όρων διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας.

Νέοι κόμβοι

Εξάλλου, σε συνέχεια του προγράμματος της Περιφέρειας για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, μέσω της κατασκευής κυκλικών κόμβων σε διασταυρώσεις εθνικών και επαρχιακών οδών με μεγάλη κίνηση οχημάτων, η Οικονομική Επιτροπή στη χθεσινή της συνεδρίαση έλαβε αποφάσεις για τρία νέα έργα.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή, ανέδειξε τον οριστικό ανάδοχο (Ένωση Ιωάννης Καραμπιτιανης – Γεώργιος Ν. Κυρίτσης & ΣΙΑ Ε.Ε.) για την κατασκευή δύο κυκλικών κόμβων στην παραλιακή οδό Πρέβεζα - Ηγουμενίτσα στις χ.θ. 5+900 (συμβολή με την οδό Λασκαράτου) και στη θέση Φραξήλα», προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.

Επίσης, ανέδειξε τον προσωρινό ανάδοχο (Νικόλαος Κασσαβος), για το έργο «Βελτίωση 1ης επαρχιακής οδού και κατασκευή κυκλικού κόμβου στο Γραικοχώρι» Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 1.050.000 ευρώ.

Και ακόμη, ολοκληρώθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή διπλού κυκλικού κόβου στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας στη διασταύρωση προς Νεοκαισάρεια με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ και με χθεσινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, εγκρίθηκε η δημοσίευση της ανακοίνωσης - πρόσκλησης για ενημέρωση των πολιτών.

Άλλα έργα

Παράλληλα, από την Οικονομική Επιτροπή αναδείχτηκαν οι οριστικοί ανάδοχοι για τα οδικά έργα:

- Βελτίωση Ε.Ο. Άρτας – Τρικάλων έως όρια Ηπείρου, προϋπολογισμού 758.000 ευρώ. Οριστικός ανάδοχος: Γ.Ν. & Θ. Θωμάς Ο.Ε./ Εργοτεχνική.

- Αποκατάσταση βατότητας οδών και σύνδεσή τους με επαρχιακή οδό στα όρια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων προς εξυπηρέτηση ΑμεΑ, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ. Οριστικός ανάδοχος: Γεώργιος Τάσσης – Γεώργιος Δημητρίου Ο.Ε.

Από την Επιτροπή αναδείχθηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι για τα οδικά έργα:

- Συντήρηση – Σήμανση 5ης Επαρχιακής Οδού Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 143.400 ευρώ. Ανάδοχος: Δημ. Φούκας.

- Συντήρηση - βελτίωση οδού Ν. Σινώπη - Κανάλι - Εθν. Οδός Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας (Β’ Φάση) Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Ανάδοχος: Ηλίας Κατσιμπόκης.

- Κατασκευή πεζοδρομίων και βελτίωση της 4ης επαρχιακής οδού εντός των ορίων του Δήμου Αρταίων, προϋπολογισμού 80.000 ευρώ. Προσωρινός ανάδοχος: Σωτήριος Σφήκας.

Ασφαλτόστρωση οδικού τμήματος στο Δ.Δ. Λυγιάς Δήμου Πρέβεζας, προϋπολογισμού 24.000 ευρώ. Ανάδοχος: Αλ. Λαινάς.

Έργα αγροτικής

ανάπτυξης

Εν τω μεταξύ, χθες η Οικονομική Επιτροπή, ανέδειξε επίσης αναδόχους για τα έργα:

- Παροχή υπηρεσιών για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιοδέντρων στα πλαίσια του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου Ελιάς, για το έτος 2020, στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 76.342,08 ευρώ. Προσωρινός ανάδοχος: Αθανάσιος Σιούλας

- Αντιπλημμυρικό έργο σε χείμαρρο στο Δ.Δ. Ν. Σινώπης Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 45.000 ευρώ. Ανάδοχος: Άγγελος Τσιμπίκης

Τέλος εγκρίθηκε η δημοπράτηση των έργων:

- Επείγουσες εργασίες ανάντη Ιστορικής γέφυρας Άρτας, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ

Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης από τη γεώτρηση στη θέση ''Κεφαλόβρυσο'' έως τον οικισμό της Τ.Κ. Μανολιάσας, προϋπολογισμού 140.000 ευρώ.

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΠΑΣ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος