Ιουλ
15

ΦΟΔΣΑ - Πολλαπλά οφέλη από τη νέα τιμολογιακή πολιτική
Εκτύπωση

Σε πολύ καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Φορέα με τους Δήμους της Ηπείρου να βγαίνουν κερδισμένοι καθώς θα καταβάλλουν λιγότερες εισφορές, επομένως δεν θα υποχρεωθούν να μετακυλήσουν στους δημότες τους, επιπλέον οικονομικά βάρη

Με πολλαπλά οφέλη και για τους 18 Δήμους της Ηπείρου, και φυσικά για όλους τους κατοίκους της Ηπείρου, ολοκληρώθηκε την Τρίτη η συνεδρίαση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, που αφορούσε την διαμόρφωση του ετήσιου προϋπολογισμού.

Όπως αποφασίσθηκε ο προϋπολογισμός διαμορφώθηκε λίγο κάτω από τα 3 εκ. ευρώ για τη λειτουργία του Συνδέσμου, σχεδόν 1,5 εκ. λιγότερο από το ποσό που είχε αρχικά υπολογισθεί στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Η χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με βασικό θέμα συζήτησης τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής και την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2020, ολοκληρώθηκε σε κλίμα ομόνοιας και ομοψυχίας, με το τελικό ποσό, που προέκυψε μετά από τις διαβουλεύσεις και τις εκατέρωθεν προτάσεις του τελευταίου διμήνου, να είναι αρκετά μειωμένο σε σχέση με το αρχικό.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, με το ποσό αυτό ωφελημένοι βγαίνουν και οι 18 δήμοι της Ηπείρου, που θα κληθούν να καταβάλλουν λιγότερες εισφορές, επομένως δε θα υποχρεωθούν να μετακυλήσουν στους δημότες τους, επιπλέον οικονομικά βάρη.

Αυτό όμως δεν είναι βέβαιο, ότι θα ισχύσει και για το 2021, για το οποίο θα πρέπει να γίνει συζήτηση από την αρχή, με βάση και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί για την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, η πανδημία.

Το ετήσιο κόστος διαχείρισης του ΦΟΔΣΑ φτάνει τα 2,928 εκ. ευρώ εκ των οποίων ο δήμος Ιωαννιτών θα κληθεί να καταβάλλει ποσό 1,164 εκ ευρώ, όπως είχε αναφερθεί άλλωστε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου που αποτέλεσε τον προάγγελο των χθεσινών εξελίξεων. Τα ποσά μάλιστα που επιμερίζονται ανά δήμο, είναι πιθανό να αναμορφωθούν εκ νέου προς τα κάτω μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση του Φορέα, τόσο από τον πρόεδρό του Νίκο Καλατζή, όσο και από τους Μιχ. Πλιάκο και Χρ. Τσιρογιάννη αντίστοιχα. Ο δεύτερος μάλιστα εμφανίστηκε και δικαιωμένος, καθώς υπήρξε η δημόσια παραδοχή από το προεδρείο, ότι ο όρος «ενιαία τιμολογιακή πολιτική» που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τον Μάρτιο μέχρι και χθες, δεν περιγράφεται στη σχετική ΚΥΑ, αλλά ήταν «ένας δικός μας όρος», όπως ανέφερε ο κ. Καλαντζής.

Επίσης, στη χθεσινή συνεδρίαση ο Φορέας ενέκρινε και το τεχνικό του πρόγραμμα και την πρόταση για μειώσεις των εισφορών στους ορεινούς δήμους.

«Ο Φορέας υποχρεούται να επιμερίσει το κόστος λειτουργίας του που προκύπτει από συγκεκριμένα κριτήρια και στους 18 δήμους της Ηπείρου και αυτό κάναμε. Συμφωνήσαμε σήμερα για το τρέχον έτος και μέχρι το τέλος του έτους, θα χρειαστεί να συζητήσουμε για τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής του 2021», ανέφερε ο κ. Καλαντζής.

Οι δήμαρχοι

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος τόνισε από την πλευρά του, πως μέχρι το τέλος του έτους, ο Φορέας θα κληθεί να αναμορφώσει πιθανότατα εκ νέου προς τα κάτω το ετήσιο κόστος λειτουργίας του, αφού εκκρεμούν ακόμη σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η λειτουργία των ΣΜΑ και το προσωπικό του Φορέα.

«Ζήτησα να συνταχθεί μελέτη κοστολόγησης και τιμολογιακής πολιτικής για το 2021, ώστε να πάμε με αυτήν στα δημοτικά μας συμβούλια και να εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος», ανέφερε ο κ. Πλιάκος.

Τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα εξετάσει τις πλέον εφικτές και κοστολογημένες προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις εισφορές των δήμων στον ΦΟΔΣΑ πρότεινε ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης.

Η συζήτηση μεταφοράς από άλλες περιοχές

Τέλος, σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, μία δήλωση που έκανε ο Γεν. Διευθυντής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Αγραφιώτης σε μέσο ενημέρωσης της Πελοποννήσου επανέφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων από άλλες περιοχές στη Μονάδα ΑΣΑ των Ιωαννίνων.

Ο κ. Αγραφιώτης ερωτηθείς σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στην Πελοπόννησο με τη διαχείριση λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της Μονάδας στην Τρίπολη, είπε πως η Μονάδα ΑΣΑ της Ηπείρου είναι στη διάθεση των δήμων της Πελοποννήσου, ώστε να δεχθεί για κάποιο χρονικό διάστημα τα απορρίμματα, με την προϋπόθεση βέβαια, πως θα πρέπει να υπάρξει η συνεννόηση και η σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας Ηπείρου και του ΦΟΔΣΑ.

Ο κ. Καλαντζής αλλά και ο κ. Πλιάκος είπαν ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα στον Φορέα, που μπορεί να το συζητήσει όμως, εάν προκύπτουν οφέλη για τους δήμους, επομένως και για τους δημότες τους.

Η διαφοροποίηση ωστόσο έγκειται στο ότι ο κ. Καλαντζής υποστήριξε πως μία τέτοια πρόταση μπορεί να γίνει αποδεκτή και να επιφέρει μειώσεις για τους 18 δήμους της Ηπείρου εάν η ποσότητα που θα μεταφερθεί θα συνυπολογιστεί σε αυτήν της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας που πρέπει να μεταφέρουν οι δήμοι της Ηπείρου στη Μονάδα. Κάτι τέτοιο βέβαια είχε ξεκαθαριστεί σε προγενέστερο στάδιο από την ΤΕΡΝΑ αλλά και την σύμβαση που έχει υπογραφεί, ότι δεν είναι δυνατό να γίνει, αλλά η εγγυημένη ποσότητα αφορά αποκλειστικά και μόνο τους δήμους της Ηπείρου που πρέπει να την πληρώσουν στην τιμή των 42,7 ευρώ τον τόνο, ανεξάρτητα από το εάν καταφέρουν να την «πιάσουν» ή όχι.

Ο κ. Πλιάκος από την άλλη έκανε λόγο για «κόκκινη γραμμή» που είναι για τους δήμους της Ηπείρου το ενδεχόμενο να μην υπάρξει σε μία τέτοια περίπτωση το παραμικρό οικονομικό όφελος για την Ήπειρο.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος