Ιουλ
17

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - Πρωτοβουλία για συστράτευση δυνάμεων από τον Δ. Ιωαννιτών
Εκτύπωση

Έντονη η διαμαρτυρία της Δημοτικής Αρχής για την απένταξη του αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής - Θεσπρωτίας από το Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης – Ενότητα Πολιτών: «Μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για τον τόπο»

 

Μια σημαντική πρωτοβουλία για συστράτευση δυνάμεων και αξιποίηση του σχεδίου του ΔΕΣΦΑ για να έρθει το φυσικό αέριο στην Ήπειρο και στα Γιάννενα, αναλαμβάνει ο Δήμος Ιωαννιτών.

Παράλληλα η Δημοτική Αρχή, με ανακοίνωσή της, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την απένταξη του αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής - Θεσπρωτίας από το Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης για το διάστημα από το 2021 μέχρι το 2030 του ΔΕΣΦΑ.

Επίσης ο Δήμος, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του καθώς στο πρόγραμμα έργων της δεκαετίας δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο.

«Δεν είναι ώρα για επιμερισμό ευθυνών αφού μεγάλες και σημαντικές ευκαιρίες χάθηκαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Είναι ώρα για συστράτευση δυνάμεων και κοινή διεκδίκηση. Το σχέδιο του ΔΕΣΦΑ είναι σε δημόσια διαβούλευση για το επόμενο σύντομο διάστημα. Ο Δήμος Ιωαννιτών αναλαμβάνει πρωτοβουλία να συνεργαστεί άμεσα με όλους τους δήμους της Ηπείρου, την Περιφέρεια, τους θεσμοθετημένους φορείς και το Πανεπιστήμιο και να καταθέσει πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση. Πέραν αυτού, θεωρεί ότι πρόκειται και για πολιτικό ζήτημα. Καλεί την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να παρέμβουν άμεσα και να δρομολογήσουν την πλέον κατάλληλη και άμεσα υλοποιήσιμη λύση ώστε το φυσικό αέριο να φτάσει και στην Ήπειρο», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Μια ακόμα χαμένη

ευκαιρία για τον τόπο»

Την ίδια στιγμή η παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», σε ανακοίνωσή της, αναφέρει αρχικά πως μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία στρατηγικής σημασίας προσπέρασε την Ήπειρο και τα Γιάννενα.

«Οι ανακοινώσεις της ΔΕΣΦΑ για την απένταξη του αγωγού φυσικού αερίου από την Κομοτηνή στην Θεσπρωτία αφήνουν εκτός σχεδιασμού για πολλά χρόνια τον τόπο μας. Για μια ακόμη φορά οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες δεν μπόρεσαν να προτεραιοποιήσουν τον στόχο και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για μια διεκδίκηση η οποία θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, διασφαλίζοντας και στην Ήπειρο φθηνή ενέργεια, ως βασικό εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής», τονίζεται στην ανακοίνωση της παράταξης Μπέγκα.

Και συνεχίζοντας αναφέρονται και τα εξής: «Η σημερινή Δημοτική Αρχή με τις ισχυρές προσβάσεις στην κυβέρνηση ήταν για μια ακόμη φορά παντελώς απούσα από ένα ζήτημα στρατηγικής σημασίας για τον τόπο. Στη διάρκεια της θητείας μας, ο Δήμος Ιωαννιτών ήταν ο μόνος πολιτικός φορέας που με στοχευμένες ενέργειες προσπάθησε να αναδείξουμε το μέγεθος της διεκδίκησης.

Πιο συγκεκριμένα ως Δημοτική Αρχή συμμετείχαμε με ολοκληρωμένη πρόταση στη διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. για την περίοδο 2018-2022, ενώ δε διστάσαμε να συγκρουστούμε με τη Διοίκηση της ΡΑΕ στην ημερίδα που πραγματοποίησε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκε το επενδυτικό πλάνο για την ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου στην χώρα μας το οποίο παρέπεμπε την έλευση φυσικού αερίου στην Ήπειρο στον πολύ μακρινό ορίζοντα.

Η προσπάθειά μας να συστρατεύσουμε τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου σε μια κοινή διεκδίκηση δυστυχώς δεν βρήκε ευήκοα ώτα. Άλλοι μιλούσαν για την τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και άλλοι δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το ζήτημα. Το τίμημα αυτών των ενεργειών το πληρώνουμε τώρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η παράταξή μας, είναι παρούσα με όλες τις δυνάμεις της σε οποιαδήποτε συλλογική πρωτοβουλία, προκειμένου να διεκδικήσουμε την ανατροπή του σχεδιασμού της ΔΕΣΦΑ, για το καλό του τόπου».

Οι «Ορίζοντες Ηπείρου»

Τέλος, ανακοίνωση για το φυσικό αέριο και τις τελευταίες εξελίξεις, εξέδωσε χθες και η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου».

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα εξής: «Η Ήπειρος είναι η μόνη περιοχή που απουσιάζει από τις 71 σελίδες του Σχεδίου Προγράμματος Ανάπτυξης ΕΣΦΑ (Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) 2021-2030, το οποίο εκτέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Τετάρτη. Ή σωστότερα, ή ακόμη πιο τραγικά, οι υποδομές του φυσικού αερίου για την Ήπειρο είναι οι μόνες που περιλαμβάνονται στα έργα που απεντάσσονται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030!

Ο ΔΕΣΦΑ θέτει πλέον σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης ΕΣΦΑ 2021-2030 έως τις 4 Αυγούστου 2020 και προφανώς δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να αλλάξουμε την τύχη του τόπου μας. Το έργο «Αγωγός Υψηλής Πίεσης Κομοτηνή – Θεσπρωτία (τμήμα ενταγμένο στο ΕΣΦΑ)», το οποίο είχε περιληφθεί στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2029 ως Προγραμματισμένο Έργο εκτός τριετούς περιόδου ανάπτυξης απεντάσσεται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030» αναφέρεται στη σελίδα 62 του κειμένου. Το εν λόγω έργο παρέμεινε για περίπου 10 χρόνια στα Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ «χωρίς να προχωρήσει σε κατασκευή, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι συνθήκες για αυτή θα καλυφθούν στο άμεσο μέλλον»… αναφέρει επίσης το κείμενο! Είναι επομένως θέμα προτεραιοτήτων και ελλείμματος πολιτικής αντίληψης».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος