Ιουλ
21

ΕΟΔΥ - Ένα λάθος προκάλεσε αναστάτωση στη Θεσπρωτία
Εκτύπωση

Τις έντονες αντιδράσεις φορέων και κατοίκων προκάλεσε ο χάρτης του ΕΟΔΥ, που αποτυπώνει την επιδημιολογική εικόνα της Covid-19 στους νομούς της χώρας.

 

Αφορμή ήταν το γεγονός ότι εμφάνισε το Νομό Θεσπρωτίας στην κατηγορία των περιοχών που έχουν καταγραφεί άνω των 50 κρουσμάτων, με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Μετά την κινητοποίηση της Περιφέρειας και βουλευτών, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για λάθος, καθώς είχαν χρεωθεί στο Νομό κρούσματα που εντοπίστηκαν στον Προμαχώνα και κατευθύνονταν σε άλλες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Κυριακής ο ΕΟΔΥ «χρωμάτισε» τη Θεσπρωτία με ανοιχτό πράσινο χρώμα, που παραπέμπει στην κατηγορία των 10-49 κρουσμάτων, σε αντίθεση με το σκούρο πράσινο χρώμα που είχε το Σάββατο, εντάσσοντάς το νομό στην κατηγορία των +50 κρουσμάτων.

Για να διορθωθεί το λάθος, που ήταν πασιφανές από την αρχή, χρειάστηκε ένας κύκλος τηλεφωνικών επαφών τοπικών παραγόντων με τους υπεύθυνους του ΕΟΔΥ και τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, για να φτάσουμε το απόγευμα της Κυριακής, όταν στην καθημερινή ενημέρωση του χάρτη των κρουσμάτων, ο ΕΟΔΥ επανέφερε τη Θεσπρωτία στα φυσιολογικά επίπεδα. Άλλωστε η Θεσπρωτία μέχρι και χθες, καταγράφει 15 κρούσματα στην Παραμυθιά και ένα ακόμη ενός πολίτη, που είχε βρεθεί θετικός στην Αττική, αλλά έχει τόπο μόνιμης κατοικίας την Θεσπρωτία.

Εντελώς ξαφνικά και χωρίς να υπάρχουν ενδιάμεσες ανακοινώσεις ή περιστατικά συρροής κρουσμάτων, ο ΕΟΔΥ «χρέωνε» περισσότερα από 50 κρούσματα στη Θεσπρωτία, κάτι που προκάλεσε αναστάτωση.

Όπως προέκυψε από τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές την Κυριακή με στελέχη του ΕΟΔΥ και τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά στην Θεσπρωτία «χρέωσαν» μέχρι και κρούσματα που εντοπίστηκαν στον Προμαχώνα, με το σκεπτικό, ότι οι τουρίστες είχαν προορισμό τα παράλια της Ηπείρου…

Επίσης όμως, στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ υπάρχει και ένας δεύτερος χάρτης της πορείας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, με αριθμητικά στοιχεία, στον οποίο η Ήπειρος ως περιφέρεια εμφανίζεται να έχει 39 κρούσματα, κάτι επίσης λανθασμένο, αφού όπως παραδέχτηκε ο ΕΟΔΥ προσμετρά στην Ήπειρο και τα πέντε κρούσματα της οικογένειας από τη Σερβία που παραθέριζε στη Λευκάδα και διακομίστηκε για μία εβδομάδα, μέχρι το Σάββατο που πήρε εξιτήριο, στο ΠΓΝΙ.

Η απόφαση της Περιφέρειας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που παρουσίασε το Ioannina TV, από τα μέσα της εβδομάδας, η επίσημη ενημέρωση για τα κρούσματα στην Ήπειρο γίνεται μόνο από τον ΕΟΔΥ αφού η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου που είχε αναλάβει τον ρόλο της ενημέρωσης σε περιφερειακό επίπεδο, ανακοίνωσε και επίσημα, ότι διακόπτει τη ροή μετάδοσης των αποτελεσμάτων, χωρίς να εξηγεί τους λόγους.

Αυτό που είναι γνωστό σε όλους όμως, είναι πως από την πρώτη στιγμή, που η περιφέρεια Ηπείρου πήρε το «πράσινο φως» να ανακοινώνει επισήμως τα αποτελέσματα των ελέγχων σε περιφερειακό επίπεδο, υπήρξε ισχυρή αντίδραση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που δεν είδε με καλή διάθεση την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Οι σχέσεις με τη Γεν. Γραμματεία και με τον Νίκο Χαρδαλιά δεν ήταν σε καλό επίπεδο και αυτό απλώς επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χαρδαλιά στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, όπου η περιφέρεια Ηπείρου έλαμψε διά της απουσίας της, με την επίκληση της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, την ίδια ώρα.

Παρότι στην πορεία, αποδείχθηκε πως αυτός ήταν ο απόλυτα σωστός τρόπος για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας μέσω των τοπικών και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, χωρίς να δίνεται χώρος σε ανυπόστατα δημοσιεύματα, η Γεν. Γραμματεία, σε αγαστή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ επέμεινε στην ανάγκη διακοπής της ενημέρωσης αυτής, επικαλούμενη πλέον και το ότι οι έλεγχοι που γίνονται καθημερινά, είναι χιλιάδες από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και υπάρχει το ενδεχόμενο να ανακοινώνονται αποτελέσματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος