Ιουλ
22

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοίγει ο δρόμος για τον οδοφωτισμό του Δ. Ιωαννιτών
Εκτύπωση

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα σε Περιφέρεια και Δήμο Ιωαννιτών για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού

 

Την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Ιωαννιτών για την ωρίμανση και τη δημοπράτηση του έργου «Παροχή Υπηρεσιών Αναβάθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης του Συστήματος και των Υποδομών Οδοφωτισμού του Αστικού Οδικού Δικτύου του Δήμου Ιωαννιτών», ενέκρινε, χθες, κατά πλειοψηφία, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, εξέφρασε την εκτίμηση, που προκύπτει μετά βεβαιότητας, ότι η τιμή στην οποία θα κατακυρωθεί ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση του οδοφωτισμού, θα πέσει κάτω από τα 9,5 εκ. ευρώ, από τα 19,1 που είναι ο αρχικός προϋπολογισμός.

Όπως εξήγησε απαντώντας και σε σχετική ερώτηση του συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Κων. Κωτσαντή, η τιμή εκκίνησης για τον δήμο Ιωαννιτών αρχίζει μετά την αρχική έκπτωση του 50% επί του αρχικού προϋπολογισμού ήτοι λίγο πάνω από τα 9,5 εκ. ευρώ.

«Δηλαδή ο ανάδοχος θα πρέπει να δώσει προσφορά 50% και άνω», εξήγησε για να προσθέσει πως «από αυτήν την υπόθεση κερδίζει ο δήμος Ιωαννιτών».

Στην εισήγησή του ο κ. Καχριμάνης, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σκοπός του έργου είναι η παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών οδοφωτισμού του αστικού οδικού δικτύου του Δήμου Ιωαννιτών. Ειδικότερα, το έργο συνίσταται στο σχεδιασμό, χρηματοδότηση και κατασκευή, τεχνική διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του συστήματος και των υποδομών οδοφωτισμού του αστικού οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συστημάτων ελέγχου και συνοδευτικών έργων, ήτοι στην αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων από αντίστοιχα νέας τεχνολογίας με σημαντικά μικρότερη κατανάλωση, στην αποκατάσταση των βλαβών/φθορών που αφορούν στις υποδομές οδοφωτισμού του εν λόγω οδικού δικτύου και σε λοιπά συνοδά έργα, στην αναβάθμιση, συντήρηση και εξασφάλιση της καλής λειτουργίας του δικτύου αυτού, καθώς και στην εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος τηλεδιαχείρισης και ελέγχου της λειτουργίας του. Στο πλαίσιο της εν λόγω προγραμματικής σύμβασης, η Περιφέρεια Ηπείρου ενεργεί ως Φορέας Ωρίμανσης και Δημοπράτησης του έργου μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, της διαδικασίας προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας του φακέλου του έργου, καθώς και των προπαρασκευαστικών της υπογραφής των συμβατικών κειμένων διαδικασιών για κάθε υποέργο».

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην επιλογή να γίνει ο διαγωνισμός μέσω Σ.Ε.Α. και όχι με ΣΔΙΤ.

Για το θέμα αυτό σημείωσε πως αυτό το υπέδειξε το αρμόδιο Υπουργείο, για να προσθέσει λέγοντας ότι υπάρχει πλέον η εκκρεμότητα να ετοιμαστεί η διακήρυξη, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Τέλος ο Περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι όλα τα στάδια του διαγωνισμού ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Με τη σειρά της η αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής, Σταυρούλα Μπραΐμη -Μπότση, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η αντικατάσταση του οδοφωτισμού είναι ένα πρωτοποριακό έργο, το οποίο απαιτεί εξειδικευμένες εργασίες, τις οποίες δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας μόνες τους οι υπηρεσίες.

Πρόσθεσε δε ότι οι Δήμοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού μέσω του μηχανισμού ELENA, δεν επιβαρύνονται με δανεισμό, ο οποίος αφορά αποκλειστικά τον ανάδοχο.

Άλλες αποφάσεις

Εξάλλου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος στη χθεσινή της συνεδρίαση έλαβε και τις εξής αποφάσεις:

Ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Μετσόβου) για την υλοποίηση έργου «Προμήθεια υλικών για άρδευση περιοχής Μποϊάνου» Μετσόβου, προϋπολογισμού 24.800 ευρώ.

Γνωμοδότησε επί των Μ.Π.Ε. για τα έργα:

- Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 25.625 σε 43.875 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση, στη θέση «Στάνες», της Τ.Κ. Ράχης, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου (θετική γνωμοδότηση).

- Λατομείο σχιστολιθικών πλακών στη θέση «Ακρινή Τζούμα» της Τ.Κ. Πιστιανών, Δ.Ε. Ξηροβουνίου, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου (θετική γνωμοδότηση υπό προϋποθέσεις).

- Μονάδα παραγωγής ασφαλτικών μειγμάτων, με βάση φυσικά ή τεχνικά λίθινα υλικά, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «ΣΤΡΙΚΙΑ» της Τ.Κ. Ρόκκας, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου (θετική γνωμοδότηση υπό προϋποθέσεις).

- Eπέκταση πλωτής μονάδας εκτροφής θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, που λειτουργεί σε θαλάσσια έκταση 10 στρ, δυναμικότητας 150 τόνων/έτος, στη θέση Όρμος Χαλκιάς, Λωρίδας Σαγιάδας, Δήμου Φιλιατών ΠΕ Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου σε 20 στρ. χωρίς αύξηση δυναμικότητας, με παράλληλο εκσυγχρονισμό των πλωτών εγκαταστάσεων και ίδρυση χερσαίων συνοδών εγκαταστάσεων υποστήριξης της μονάδας (θετική γνωμοδότηση υπό προϋποθέσεις).

- Αύξηση δυναμικότητας πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 24.000 σε 38.400 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στην Τ.Κ. Δεματίου, Δήμου Ζαγορίου, Π.Ε. Ιωαννίνων (θετική γνωμοδότηση).

- Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 6.840 σε 24.000 πατρογονικών ορνίθων, στην Τ.Κ. Χαροκοπίου, Δήμου Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων (θετική γνωμοδότηση υπό προϋποθέσεις).

- Κατασκευή ισόπεδων κόμβων επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων- Αθηνών στη συμβολή της με την Τ.Κ. Νεοκαισάρειας, του Δήμου Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων (θετική γνωμοδότηση).

- Τροποποίηση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 15.000 ωοτόκων ορνίθων (αύξηση δυναμικότητας από 7.000 σε 15.000 όρνιθες), εγκατεστημένη και λειτουργούσα στη θέση «Ξεροβούνι» της Τ.Κ. Πετροβουνίου, του Δ. Βορείων Τζουμέρκων, Π.Ε. Ιωαννίνων (θετική γνωμοδότηση υπό προϋποθέσεις).

Ένταση

Τέλος, χθες, ο περιφ. σύμβουλος Σπ. Ριζόπουλος ενημέρωσε το Σώμα, ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων θα αποχωρήσει μετά τη συζήτηση του θέματος του οδοφωτισμού, ενημερώνοντας και για την ψήφο του στα υπόλοιπα θέματα.

Πριν αποχωρήσει όμως από την τηλεδιάσκεψη έκανε λόγο για «παρωδία» που πρέπει να σταματήσει, αναφερόμενος στις τηλεδιασκέψεις, και αντιπαραβάλλοντας αυτές, με τον συνωστισμό στη γέφυρα της Πλάκας με τον Πρωθυπουργό, όπως είπε.

Άμεσα, ο κ. Καχριμάνης απάντησε λέγοντας, ότι δε μπορεί κανείς περιφερειακός σύμβουλος να γελοιοποιεί τον θεσμό των συλλογικών οργάνων, ενώ αναφορικά με τις συνεδριάσεις, υποστήριξε, ότι ακολουθούνται κατά γράμμα, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος