Αυγ
06

Μία κόντρα σε κάθε ευκαιρία…
Εκτύπωση

Αφορμή για την αντιπαράθεση δημ. αρχής – Ιωάννινα 2023, η απόρριψη της πρότασης του δήμου για τους τέσσερις ισόπεδους κόμβους - Ουσιώδεις λόγους «βλέπει» η Τατ. Καλογιάννη, με βολές στον Γ. Αρλέτο, για τυπικούς λόγους κάνει λόγο η δημοτική αρχή

Την ευκαιρία να επανέλθει στο προσκήνιο και μάλιστα με δριμύτητα η κόντρα μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης ή μεταξύ Μ. Ελισάφ και Τατ. Καλογιάννη, έδωσε στις δύο παρατάξεις, δημοτική αρχή και «Ιωάννινα 2023» αντίστοιχα, η απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής να απορρίψει την πρόταση του δήμου Ιωαννιτών για την ένταξη και χρηματοδότηση της κατασκευής τεσσάρων ισόπεδων κόμβων.

Ο νέος κύκλος της κόντρας άνοιξε με την ανακοίνωση της παράταξης της κας Καλογιάννη, στην οποία τονίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που

η πολιτική πρακτική της δημοτικής αρχής αποδεικνύεται πρόχειρη και επιπόλαια, «με αποτέλεσμα να χάνονται χρόνος και χρηματοδοτικοί πόροι για την υλοποίηση έργων κρίσιμων για τη βελτίωση της καθημερινότητας του συνδημότη.

Επιπροσθέτως, για το μη, ακόμη, δημοπρατημένο έργο «Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων (κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου - κόμβος Βογιάννου)», επισημαίνουμε ότι η συμβασιοποίησή του, σύμφωνα με την απόφαση ένταξης, πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την 31/12/2020. Το είχαμε αναδείξει από τον Νοέμβριο του 2019 με σχετική μας ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, απάντησε, τότε, προφανώς χωρίς γνώση του αντικειμένου και των ευθυνών του, δεσμευόμενος για ημερομηνίες που, μέχρι σήμερα, δεν έχουν τηρηθεί. Επειδή το έργο πρέπει να γίνει, επιβάλλεται να επιδειχθεί, τουλάχιστον για αυτό, αυξημένη υπευθυνότητα και στοιχειώδης επάρκεια.

Δεδομένων των προαναφερόμενων, θεωρούμε σκόπιμο ο κ. δήμαρχος να αναλάβει προσωπικά την επίβλεψη και τον έλεγχο των διαδικασιών για τη χρηματοδότηση όλων των τεχνικών έργων», καταλήγει η ανακοίνωση, με εμφανή και την κριτική με προσωπικά χαρακτηριστικά στον αρμόδιο αντιδήμαρχο έργων Γ. Αρλέτο.

Η απάντηση στην «επικεφαλής της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης»

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει και λίγες ώρες αργότερα η δημ. αρχή αφού σημειώνει, πως είναι από τις λίγες φορές που μία δημοτική παράταξη επιχαίρει για την απόρριψη ένταξης ενός σημαντικού έργου για την πόλη, προσθέτει, ότι η δημοτική αρχή θα διεκδικήσει την υλοποίηση του έργου με την εκ νέου υποβολή του προς ένταξη. Κάνει μάλιστα λόγο για τυπικούς λόγους απόρριψης κάτι που δε δικαιολογεί τις κινδυνολογίες της παράταξης Καλογιάννη.

«Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να διεκδικήσει την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου με την εκ νέου υποβολή του για ένταξη. Ως εκ τούτου οι κινδυνολογίες της παράταξης «Ιωάννινα 2023» δεν έχουν καμία θέση.

Όσο για τον δακτύλιο της πόλης η κα Καλογιάννη γνωρίζει ότι αναμένεται από την δικαιοσύνη ο καθορισμός τιμής μονάδας, διαδικασία απαραίτητη για να ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου.

Η δημοτική αρχή, στην φάση αυτή, δεν θα σχολιάσει την απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής για την απόρριψη της πράξης των κόμβων.

Δεν θα σχολιάσει ούτε τις νουθεσίες της κας Καλογιάννη η οποία μέχρι το 2023 φαίνεται ότι έχει τεθεί επικεφαλής της «Ηνωμένης Αντιπολίτευσης», καταλήγει η απάντηση της δημοτικής αρχής.

Οι λόγοι απόρριψης

Η πρόταση ένταξης των τεσσάρων ισόπεδων κόμβων απορρίφθηκε για «ουσιώδεις λόγους», αναφέρει η παράταξη Καλογιάννη, για «τυπικούς λόγους» αναφέρει η δημ. αρχή. Οι τέσσερις κόμβοι είναι:

Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αντιρρίου, οδού Ιωαννίνων και Συνδετήριας Περιφερειακής οδού πόλης,

Λεωφόρου Γράμμου και οδού Ίωνος Δραγούμη,

Λεωφόρου Γράμμου – Λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως – οδού Καλπακίου,

Λεωφόρου Παπανδρέου - Κουντουριώτου - Πατριάρχου Ευαγγελίδη

Όπως αναφέρει η απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής, η πρόταση απορρίπτεται γιατί δεν έχουν υποβληθεί στοιχεία απαραίτητα, όπως:

Περιβαλλοντική αδειοδότηση του κόμβου στη διασταύρωση ΕΟ Ιωαννίνων - Αντιρρίου, οδού Ιωαννίνων και Συνδετήριας Περιφερειακής οδού πόλης.

Σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αναφορικά με την προστασία των Αεροπορικών Εγκαταστάσεων από τον κίνδυνο ανάπτυξης κατασκευών - εμποδίων στην περιοχή του Κρατικού Αερολιμένα Ιωαννίνων «Β. Πύρρος», για το επιτρεπόμενο ύψος της κατασκευαστικής φύσης των ισόπεδων κυκλικών κόμβων, που εμπίπτουν στην υπό έλεγχο περιοχή.

Το υποβληθέν με αρίθ. Κ.Γ./Δ3/Δ51973/8-1-2020 έγγραφο Διεύθυνσης Αερολιμένων της ΥΠΑ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που αφορά:

αρνητική γνωμάτευση για τον ισόπεδο κυκλικό κόμβο στη διασταύρωση της Λεωφόρου Γράμμου – Ίωνος Δραγούμη και

θετική γνωμάτευση για τον κόμβο στη διασταύρωση των Λεωφόρου Γράμμου – Λεωφόρου Κων/πόλεως – Καλπακίου,

έχει εκδοθεί μετά την υποβολή της Αίτησης / Τεχνικού Δελτίου Πράξης με MIS 5052639 έκδοση 1.0 με ημερομηνία ενέργειας 30-12-2019.

Η υποβληθείσα με αρ. Κ.Γ./Δ3/Δ22763/14-7-2020 εκ νέου γνωμάτευση Διεύθυνσης Αερολιμένων ΥΠΑ αναφορικά με τον κόμβο στη διασταύρωση της Λεωφόρου Γράμμου – Ίωνος Δραγούμη, έχει επίσης εκδοθεί μετά την υποβολή της ως άνω Αίτησης / Τεχνικού Δελτίου Πράξης με ημερομηνία ενέργειας 30-12-2019.

Στοιχεία τεκμηρίωσης της παραχώρησης της απαιτούμενης γης για την υλοποίηση του έργου, αναφορικά με τις παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, για τη δημιουργία του κόμβου στη συμβολή των οδών Λεωφόρου Παπανδρέου - Κουντουριώτου - Πατριάρχου Ευαγγελίδη από τον αρμόδιο φορέα, αφού τα με αρίθ. 10293/7-7-2020 και 10585/14-7-2020 έγγραφα Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Γ. Χατζηκώστα, αφορούν σε ενημέρωση προς τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ αναφορικά με την αιτούμενη παραχώρηση τμήματος οικοπέδου.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος