Αυγ
12

Θα κάνουν δεκαπενταύγουστο στην Κακαβιά
Εκτύπωση

Βάσιμοι οι φόβοι ότι ομογενείς και αλβανοί πολίτες θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα πριν την Κυριακή που θα ισχύουν αυστηρά μέτρα - Παραμένει αυξημένη η κίνηση με κατεύθυνση την Αλβανία – 12.500 πέρασαν τα σύνορα σε τρεις ημέρες

 

Ένα νέο καθεστώς θα ισχύει από την Κυριακή 16 Αυγούστου για όλους όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα της χώρας, με τα μέτρα να διευρύνονται περαιτέρω, προκειμένου να συγκρατηθεί η επιδημιολογική αύξηση των κρουσμάτων, που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στην καθιερωμένη πλέον εβδομαδιαία ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και έχουν και τοπικό ενδιαφέρον, με την έννοια πως ένα σημαντικό μέρος της ενημέρωσης αφορούσε στο τι θα ισχύει στο εξής για τη διέλευση από τον τελωνειακό σταθμό της Κακαβιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισημοποίησε ότι από την Κυριακή 16 Αυγούστου μπαίνει πλαφόν στον αριθμό των ατόμων που θα εισέρχονται στην Ελλάδα από την Κακαβιά και οι οποίοι θα είναι 750 ημερησίως.

Επίσης όσοι εισέρχονται από την Αλβανία από τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να τηρήσουν την 7ήμερη κατ’ οίκον απομόνωση στην πορεία. Όλοι όσοι εισέρχονται από την Κακαβιά θα υποβάλλονται στο τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, με εξαίρεση τα παιδιά κάτω των 10 ετών.

«Πριν το δεκαπενταύγουστο

τα μέτρα»

Έντονη ωστόσο παραμένει η ανησυχία που εκφράζουν οι τελωνειακοί για την κατάσταση που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες στον τελωνειακό σταθμό της Κακαβιάς ακριβώς λόγω των μέτρων που ανακοίνωσε την Δευτέρα η κυβέρνηση και επιβεβαίωσε την Τρίτη στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Χαρδαλιάς. Η έναρξης ισχύος των μέτρων για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα από τις 16 Αυγούστου θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν, να συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός πολιτών από τη γειτονική χώρα, που θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μέχρι και ανήμερα του δεκαπενταύγουστου. Έτσι, οι τελωνειακοί υπάλληλοι ζητούν από την Πολιτεία να επικαιροποιήσει εκ νέου τις αποφάσεις που αφορούν στα σύνορα με την Αλβανία, και να τις επεκτείνει χρονικά με αφετηρία αν είναι εφικτό και από σήμερα. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΄Ενωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων στην Ήπειρο Πέτρος Λυκίδης, μόνο το διάστημα από Παρασκευή μέχρι Κυριακή πέρασαν τα σύνορα με κατεύθυνση την Αλβανία 12.500 πολίτες, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν πριν το δεκαπενταύγουστο για να αποφύγουν την έναρξη ισχύος των αυστηρών μέτρων και κυρίως της πρόβλεψης για τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό των 750 ατόμων καθημερινά.

Επίσης όμως, η κατάσταση αυτή θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στο Τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στο οποίο μέχρι χθες τουλάχιστον δεν είχε ανακοινωθεί κανένα απολύτως μέτρο.

«Ζητήσαμε να αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα από τις 16 Αυγούστου, αν είναι δυνατόν από χθες, αφού όλοι θα προσπαθήσουν να γυρίσουν μέχρι τις 15 Αυγούστου. Επίσης, στην Κρυσταλλοπηγή που δεν έχει υποδομές όπως η Κακαβιά δεν έχει ανακοινωθεί η εφαρμογή κανενός μέτρου. Επομένως, δε μας καλύπτουν τα μέτρα αυτά και ζητήσαμε ήδη από την Πολιτική Προστασία να τα επικαιροποιήσει και να τα προσαρμόσει στις τρέχουσες ανάγκες και τις συνθήκες», ανέφερε ο κ. Λυκίδης.

Σοβαρό θέμα ο έλεγχος

στις μεταφορές

Ένα επίσης σοβαρό ζήτημα είναι και αυτό του τρόπου με τον οποίο όσοι περνούν τα σύνορα μετακινούνται στο εσωτερικό της χώρας με τον κ. Λυκίδη να τονίζει, ότι δεν υπάρχει κανείς έλεγχος είτε στα λεωφορεία είτε στα ταξί, με τρανό παράδειγμα την επιβεβαίωση μάλιστα ότι τα δύο θετικά κρούσματα που διακομίστηκαν στο ΠΓΝΙ την περασμένη εβδομάδα μετακινήθηκαν με «πειρατικά» ταξί, οι οδηγοί των οποίων δεν εντοπίστηκαν ποτέ.

Τέλος, ο κ. Λυκίδης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν η Αλβανία έχει τη δυνατότητα να διενεργεί τόσες χιλιάδες τεστ και να δίνει τις απαραίτητες βεβαιώσεις στους πολίτες για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

«Να υπενθυμίσουμε μόνο, ότι όταν ανακοινώθηκε η εφαρμογή αυτού του μέτρου για τη Βουλγαρία, πρώτα κυκλοφόρησαν τα πλαστά τεστ και έπειτα τα νόμιμα έγγραφα», κατέληξε.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος