Ιουν
21

Τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογούμενων
Εκτύπωση

ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
Τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογούμενων
Καλύτεροι έλεγχοι μετά την εφαρμογή του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος Elenxis

Εικόνες που σπάνια συναντούσε κανείς τέτοια εποχή, στο πρόσφατο παρελθόν, αντικρίζει σήμερα όποιος επισκέπτεται τις οικονομικές υπηρεσίες του νομού Ιωαννίνων.
Τα προηγούμενα χρόνια οι φορολογούμενοι που έφταναν στην Εφορία για να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις, σχημάτιζαν ουρές, κάτι που πλέον δεν ισχύει, καθώς η κατάθεσή τους γίνεται πλέον ηλεκτρονικά για την πλειοψηφία των πολιτών.
Στην οικονομική υπηρεσία των Ιωαννίνων παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου εκατοντάδες φορολογούμενοι καταθέτουν δηλώσεις αλλά και σε μία εποχή που πολλοί έχουν σπεύσει για την διευθέτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, η εικόνα που συναντούσε κανείς χθες ήταν εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη χρονιά.
Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δεν είχαν να αντιμετωπίσουν κάθε φορολογούμενο που είχε σπεύσει για την κατάθεση της δήλωσης, παρά μόνο ελάχιστους και κυρίως συνταξιούχους και μισθωτούς με εισόδημα έως 12.000 ευρώ.
Σε δηλώσεις της στο Ioannina TV η προϊσταμένη της Εφορίας Χρυσαυγή Κώτση σημείωσε πως πράγματι οι περισσότεροι φορολογούμενοι επιλέγουν να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις ηλεκτρονικά και υπενθύμισε πως όσοι τις υποβάλουν χειρόγραφα οφείλουν να το κάνουν μέχρι τις 2 Ιουλίου.
Παράταση μέχρι τις 29 Ιουνίου έχει δοθεί και για να ρυθμιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, η οποία έληγε στις 11 Ιουνίου με απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζανιά παρατάθηκε ως το τέλος του μήνα. Η παράταση αφορά σε οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2012. Όσοι επιλέξουν να ενταχθούν στη ρύθμιση μπορούν να εξοφλήσουν χρέη έως 10.000 ευρώ (για ιδιώτες) ή έως 75.000 (νομικά πρόσωπα) σε δόσεις και με τη δυνατότητα διαγραφής προσαυξήσεων.
Συνεχείς έλεγχοι
Εν τω μεταξύ όλες οι οικονομικές υπηρεσίες της χώρας εξοπλίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ελεγκτικών Υπηρεσιών, το γνωστό Elenxis, προκειμένου να διενεργούν καλύτερα τους φορολογικούς ελέγχους.
Με τον τρόπο αυτό το κράτος εισάγει ενιαία τεχνολογική υποδομή για τη διενέργεια ελέγχων, διαθέσιμη σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες της χώρας (και ειδικότερα τις εφορίες, τα τελωνεία, την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων – ΥΠΕΕ, καθώς και την Οικονομική Επιθεώρηση).Ο τεχνολογικός εξοπλισμός περιλαμβάνει  5.100 υπολογιστές και συγκεκριμένα με 3.300 προσωπικούς Η/Υ  και 1.800 φορητούς Η/Υ (laptops), διανεμημένες σε  337 ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Στόχος του συστήματος είναι να εντοπίζονται ευκολότερα όσοι χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους πλαστά και εικονικά τιμολόγια ή εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής. Παράλληλα, για κάθε ελεγχόμενο θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος, ενώ οι ελεγκτές μπορούν να ελέγχουν επιτόπια πλέον τις επιχειρήσεις με ένα laptop ανά χείρας, μέσω του οποίου θα συνδέονται ασύρματα με την κεντρική μονάδα του Taxis, αντλώντας πληροφορίες για το προφίλ της ελεγχόμενης εταιρείας.
Οι ελεγκτές και προϊστάμενοι της Εφορίας Ιωαννίνων συμμετείχαν τις προηγούμενες ημέρες σε εκπαιδευτικό σεμινάριο επί του νέου συστήματος on line ελέγχων και σύμφωνα με την κ. Κώτση, η εφαρμογή του θα σημάνει περισσότερους και ποιο αποτελεσματικούς ελέγχους.
Το νέο σύστημα θα επισπεύσει τις ελεγκτικές διαδικασίες και την επιβολή των προστίμων στους φοροπαραβάτες, αφού «ο φορολογικός έλεγχος θα ολοκληρώνεται μέσα σε 24 ώρες».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος