Ιουν
21

Εκοιμήθη σε ηλικία 79 ετών ο Μητροπολίτης Μελέτιος
Εκτύπωση

ΠΡΕΒΕΖΑ
Εκοιμήθη σε ηλικία 79 ετών ο Μητροπολίτης Μελέτιος


Εκοιμήθη χθες πρωί ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος σε ηλικία 79 ετών.
Ο μακαριστός μετά από πολύμηνη ταλαιπωρία λόγω προβλήματος υγείας, από τον περασμένο Νοέμβριο, έκλεισε τα μάτια του στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλεία στα Φλάμπουρα όπου βρίσκονταν τους τελευταίους μήνες. Η σωρός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Μητροπολιτικό ναό της Πρέβεζας ενώ η μέρα της νεκρώσιμης ακολουθίας θα είναι αργία για την πόλη της Πρέβεζας.
Σε σχετική ανακοίνωση της Μητρόπολης Πρέβεζας αναφέρονται τα εξής: «Με βαθειά θλίψη αναγγέλλουμε στους χριστιανούς αδελφούς μας την κοίμηση του Πνευματικού μας πατέρα Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου.
Η παρουσία του ανάμεσά μας, αυτά τα 32 χρόνια που ο Χριστός μας τον χάρισε, αποτέλεσε σ' όλους εμάς τους πιστούς χριστιανούς, βάση για να θεμελιώσουμε την πίστη μας και την σχέση μας με τον Χριστό και την Εκκλησία. Το λείψανό του μπορούμε να το προσκυνήσουμε όλο το εικοσιτετράωρο και να πάρουμε την ευχή του, στον Άγιο Κωνσταντίνο Πρεβέζης. Το προσεχές Σάββατο στις 11.00 π.μ. όλοι μαζί θα συναχθούμε στον μεγάλο Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, που εκείνος έχτισε, να ευχαριστήσουμε τον Χριστό για την μεγάλη Του δωρεά προς εμάς να έχουμε τον π. Μελέτιο επίσκοπό μας και να Τον παρακαλέσουμε να αναπαύσει τον πατέρα μας κοντά Του, μέσα στην ατελεύτητη ευτυχία της χαράς του προσώπου Του, Αυτού που είναι η Χώρα των ζώντων. Ας έχουμε όλοι την ευχή του Δεσπότη μας, συνοδό βοηθό και ευλογία της ζωής μας».
Παράλληλα πλήθος εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων, αλλά και οι επικεφαλής της εκκλησιαστικής ηγεσίας αναμένεται να ταξιδέψουν στην Πρέβεζα, για να παραβρεθούν, το Σάββατο (κηρύχθηκε αργία για την πόλη), στη νεκρώσιμο ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Μελετίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθεί στην Πρέβεζα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας, ενώ θα παραστεί και εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, λόγω της διοικητικής σχέσης με την Μητρόπολη της περιοχής μας.
Στην νεκρώσιμο ακολουθία θα δώσουν το «παρών» και μέλη της Ιεράς Συνόδου.
Η σχετική ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει ως εξής: «Εκοιμήθη σήμερα το πρωί στις 5.45 ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος σε ηλικία 79 ετών. Ο Μακαριστός μετά από πολύμηνη ταλαιπωρία λόγω προβλήματος της υγείας του από τον περασμένο Νοέμβριο, έκλεισε τα μάτια του στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλεία στα Φλάμπουρα, όπου βρισκόταν τους τελευταίους μήνες.
Γεννήθηκε το 1933 στην Αλαγονία Καλαμάτας. Πτυχιούχος Θεολογίας και Φιλολογίας-Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης το 1980. Συγγραφέας πολλών βιβλίων είχε βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το πόνημά του «Η Ε΄ Οικουμενική Σύνοδος».
Η σωρός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ η μέρα της νεκρώσιμης ακολουθίας θα είναι αργία για την πόλη. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί το Σάββατο 23 Ιουνίου στις 11 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Πρεβέζης».
Το έργο του Μελέτιου
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Μελέτιος, ήταν το όγδοο από τα δέκα παιδιά του Αγησίλαου Καλαμαρά (ιατρός στο επάγγελμα) και της Ελένης Γεωργίου Βασιλάκη (εκπαιδευτικός).
Οι συμπολίτες μας και οι ιερείς της Μητροπόλεως μας, αναφέρουν πως ήταν ένας ήρεμος άνθρωπος με πολλή αγάπη μέσα του για τον συνάνθρωπο. Δούλευε αθόρυβα στη Μητρόπολη και δεν ήθελε το έργο του να λαμβάνει μεγάλη προβολή. Ήταν σεμνός και ταπεινός.
Ανέπτυξε έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα, οργανώνοντας φιλόπτωχο ταμείο και προσφέροντας την βοήθειά του στο Γηροκομείο της Πρέβεζας.
Πρωτοστάτησε στην ανάγκη να μεταφραστούν στη δημοτική γλώσσα τα ιερα κείμενα, για να «περνούν» πιο εύκολα στους πιστούς τα μηνύματα της Ορθοδοξίας, άποψη που τον οδήγησε στη «σύγκρουση» με την Ιερά Σύνοδο. Για το πλούσιο συγγραφικό του έργο και για την εμπεριστατωμένη έρευνά του κατά των αιρέσεων του ορθόδοξου δόγματος, συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους μεγαλύτερους «εχθρούς» της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας.
Ο Μακαριστός Μελέτιος, από τις αρχές Νοεμβρίου αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα υγείας, καθώς είχε «χτυπηθεί» από δύο συνεχόμενα εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ πάλευε και με την επάρατη νόσο. 
Συλλυπητήριο μήνυμα
Γ. Παπαλέξη
Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης  με το άγγελμα του θανάτου του Μακαριστού Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιου ο οποίος σφράγισε τον τόπο μας με το πλούσιο ποιμαντικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του καθ’ όλη τη διάρκεια της διακονίας του και απευθύνω τις συλλυπητήριες ευχές μου στην Ιερά Μητρόπολη και στους οικείους του εκλιπόντος Ιεράρχου. Θα τον θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για το θεάρεστο έργο του, την αγάπη προς τους συνανθρώπους του και την προσήλωσή του στις αρχές και τις αξίες της Ορθόδοξης Πίστης μας».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο
Εν τω μεταξύ το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, ύστερα από την κοίμηση του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κυρού Μελετίου, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει τη βαθειά του θλίψη για την κοίμηση του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κυρού Μελετίου. Παράλληλα επισημαίνει πως η ασκητική βιωτή του και το πνευματικό του ανάστημα θα  αποτελούν παράδειγμα και ενίσχυση προς όλους μας.
Ακόμη εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια  στους οικείους  και κυρίως στην πνευματική του οικογένεια,  η οποία αναμφισβήτητα,  θα αισθανθεί την απουσία του άξιου πνευματικού της ηγέτη και κάνει γνωστό πως το
Σάββατο, ημέρα της εξοδίου ακολουθίας, θα κυματίζει μεσίστια η σημαία στο Διοικητήριο και στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου,  οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές.
Τέλος το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να καταθέσει στεφάνι στο σεπτό σκήνωμα του μεταστάντος, ενώ αντιπροσωπεία του Π.Σ. Ηπείρου, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη,  θα συμμετέχει  στην εξόδιο ακολουθία.
Το δημοτικό συμβούλιο Άρτας
Το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας με το άγγελμα του θανάτου του μακαριστού Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Μελετίου, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του.
«Η Μητρόπολη Πρέβεζας απώλεσε έναν σπουδαίο και αγαπητό Αρχιερέα, που αγωνιούσε και αγωνιζόταν για το ποίμνιό του. Ο Μητροπολίτης Μελέτιος έφυγε αφήνοντας ένα σπουδαίο έργο στην Μητροπολιτική του Περιφέρεια και στην Εκκλησία. Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. θα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος