Σεπ
11

Τίποτε δε θα είναι όπως παλιά…
Εκτύπωση

Σε πρωτόγνωρες συνθήκες η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς με τον δήμο Ιωαννιτών να δηλώνει απόλυτη ετοιμότητα και προετοιμασία για την ασφαλή λειτουργία

 

Το «πρώτο κουδούνι» για χιλιάδες μαθητές της χώρας, που θα χτυπήσει τη Δευτέρα, σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας, δε θα μοιάζει με κανένα από τα προηγούμενα. Οι συνθήκες της πανδημίας μπορεί να ίσχυαν και τον Μάιο και τον Ιούνιο, όταν οι μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις, η παρούσα κατάσταση όμως με την έξαρση του ιού και της διασποράς του στη χώρα έχει δημιουργήσει ένα νέο σκηνικό, με τον φόβο και την αγωνία όλων να είναι ευδιάκριτα.

Σε αυτό το δύσκολο και ασαφές πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων, ο δήμος Ιωαννιτών επιχειρεί να διασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων σε συνεργασία με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τα σχολεία έχουν εφοδιαστεί με απολυμαντικά υλικά για τον καθαρισμό, με αντισηπτικά για τους μαθητές ενώ υπάρχει η δυνατότητα να χορηγηθούν και μάσκες σε περιπτώσεις που προκύψει τέτοια ανάγκη.

Σε όλες τις σχολικές μονάδες βρίσκονται ήδη οι καθαρίστριες που προσελήφθησαν στο πλαίσιο της προκήρυξης του Αυγούστου.

Επίσης διατίθενται έντεκα καθαρίστριες από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας ενώ άλλες δώδεκα προσλαμβάνονται με τετράμηνες συμβάσεις ώστε να καλυφθούν πλήρως οι αυξημένες ανάγκες που έχουν ανακύψει λόγω της πανδημίας.

Πέρα από όλα αυτά, ο δήμος και οι Σχολικές Επιτροπές εκτελούν σειρά παρεμβάσεων που επιλύουν προβλήματα στα κτιριακά συγκροτήματα ενώ θα είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση όποιας ανάγκης ανακύψει το επόμενο διάστημα.

Σκοπός είναι όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, τα σχολεία να ξεκινήσουν με τους καλύτερους όρους και σε συνθήκες ασφάλειας την λειτουργία τους.

«Η έναρξη της σχολικής χρονιάς γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες. Απαιτεί από όλους αυξημένη επαγρύπνηση και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Είμαι βέβαιος ότι η εκπαιδευτική κοινότητα θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό της, είμαι σίγουρος ότι οι γονείς θα ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι τα παιδιά μας θα δείξουν την μέγιστη υπευθυνότητα» τόνισε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος.

Παρεμβάσεις

Παράλληλα, ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε και σε σειρά παρεμβάσεων που γίνεται στα σχολικά συγκροτήματα του δήμου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εργολαβία ύψους ενός εκατομμυρίου που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε 20σχολεία του Δήμου ενώ σε άλλα 16 τοποθετούνται αλεξικέραυνα.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποπεράτωσης του Γυμνασίου Πεδινής ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω του αριθμού μαθητών, θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες άλλες δύο εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού 300 χιλιάδων ευρώ, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός ώστε να τοποθετηθούν ράμπες ΑμΕΑ, γίνονται διαγραμμίσεις σε όλα τα σχολεία, ολοκληρώνονται τα έργα για την αδειοδότηση του Μουσικού Σχολείου, ανακατασκευάζεται το πεζοδρόμιο στην Ακαδημία και θα ξεκινήσει η ανάπλαση της αυλής στο ίδιο σχολικό συγκρότημα.

Το 28ο Νηπιαγωγείο

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι βρίσκεται στην τελική φάση η τοποθέτηση μιας επιπλέον αίθουσας για τις ανάγκες του 28ου Νηπιαγωγείου και σύντομα ξεκινά η διαμόρφωση των σχολικών εγκαταστάσεων στο παλιό Χατζηκώστα. Αναγνώρισε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις όμως έπρεπε να ξεπεραστεί μία σειρά σοβαρών γραφειοκρατικών προβλημάτων στα οποία εμπλέκονταν πολλοί και διαφορετικοί φορείς.

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Αϊβατίδης σημείωσε ότι τα σχολεία είναι ζωντανοί οργανισμοί και ο δήμος θα είναι παρών για την αντιμετώπιση όποιου προβλήματος ανακύψει.

«Έχουμε κάνει ήδη συσκέψεις με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης. Προγραμματίσαμε την έναρξη της χρονιάς και είμαστε σε συνεχή επαφή για την επίλυση προβλημάτων» σημείωσε και τόνισε ότι παράλληλα ο δήμος εξετάζει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για την δημιουργία νέων σχολικών υποδομών.

Τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν σε όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια παρουσίασε η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φιλιώ Νόκα - Ζαράχη, παρεμβάσεις που επιλύουν καθημερινά προβλήματα των σχολείων και αναβαθμίζουν τις υποδομές τους.

Όπως είπε ολοκληρώθηκε η κατανομή χρημάτων σε όλα τα σχολεία για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές θα ανταποκριθούν άριστα στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Βιώνουμε μία εντελώς διαφορετική χρονιά. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι πολύ σημαντικός καθώς θα πρέπει να συμβάλλουν ώστε τα παιδιά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Τα παιδιά είμαι σίγουρη ότι θα ανταποκριθούν και θα προσαρμοστούν στα μέτρα για περιορισμό της πανδημίας. Οι γονείς πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους σε φωνές που λένε ότι δεν υπάρχει ιός και να βοηθήσουν τα παιδιά για την τήρηση των μέτρων» επεσήμανε η κα Νόκα.

Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Τσαμπαλάς ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια υλικών για όλες τις σχολικές μονάδες ενώ είχαν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την βελτίωση των υποδομών.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος