Σεπ
26

ΤΟΜΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Κομβικός ο ρόλος τους την περίοδο της πανδημίας
Εκτύπωση

Εντυπωσιακά αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των πολιτών, που προσερχόταν σε αυτές τις δομές για να εξυπηρετηθεί ή ακόμη και για να εξεταστεί – Συνεχώς έδαφος κερδίζει ο συγκεκριμένος θεσμός που κάνει τα πρώτα του βήματα σε όλη τη χώρα

 

Υψηλές και άριστες υπηρεσίες προς τους πολίτες, αποδεικνύεται πως παρέχουν οι ΤΟΜΥ των Ιωαννίνων, σε μια μάλιστα συγκυρία, ιδιαίτερα κρίσιμη για την πόλη και τη χώρα.

Οι ΤΟΜΥ, ως θεσμός, συμπληρώνουν τρία χρόνια λειτουργίας και ήδη εξελίσσονται σε έναν ισχυρό θεσμό που συμβάλλει τα μέγιστα στην μείωση της προσέλευσης των πολιτών στην τριτοβάθμια περίθαλψη, στα νοσοκομεία δηλαδή, χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος. Μάλιστα, όπως αναδείχθηκε μέσα και από χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, οι ΤΟΜΥ που σε επίπεδο Ιωαννίνων είναι από τις καλύτερα στελεχωμένες, έχουν αναλάβει ένα μερίδιο ευθύνης και στην προληπτική ιατρική, κάτι που αποφορτίζει επίσης το σύστημα, ακόμη και από έκτακτα περιστατικά, που σε ένα βαθμό μπορούν να αντιμετωπιστούν σε αυτές.

Ο σημαντικός αυτός ρόλος των Τοπικών Μονάδων Υγείας, αλλά και του οικογενειακού ιατρού αναδείχθηκε ως ιδιαίτερα κομβικής σημασίας την περίοδο της πανδημίας στο πρώτο της κύμα, όπου ο αριθμός των πολιτών, που προσερχόταν σε αυτές τις δομές για να εξυπηρετηθεί ή ακόμη και για να εξεταστεί, αυξήθηκε εντυπωσιακά.

Μιλώντας χθες στο Ioannina TV, η Λαμπρινή Τάτση, συντονίστρια της 2ης ΤΟΜΥ, που λειτουργεί στην οδό Ναπ. Ζέρβα στο κέντρο των Ιωαννίνων, εξήγησε πως εμπεδώνεται με την πάροδο του χρόνου η αντίληψη των πολιτών για τη σημασία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. «Ξεκινήσαμε δειλά – δειλά, στην πορεία όμως, και μέσα στην πανδημία, οι πολίτες άρχισαν να προσέρχονται με μεγαλύτερη ευκολία για να φτάσουμε στο σημερινό επίπεδο, όπου οι πολίτες μας εμπιστεύονται πλήρως και πλέον έρχονται πρώτα σε εμάς, και για ιατρικές εξετάσεις, αλλά και για άλλα θέματα, όπως οι συνταγογραφήσεις, αφού εξυπηρετούνται άμεσα, χωρίς να χρειάζεται να προσεγγίσουν καν το νοσοκομείο ή να παραμείνουν στην αναμονή για ώρες», σημείωσε η κα. Τάτση.

Η εκτίμηση που υπάρχει για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τους ίδιους τους πολίτες μέσα από την επαφή του προσωπικού των ΤΟΜΥ με τους πολίτες, είναι ότι τουλάχιστον στην περιοχή, ανεξάρτητα από την διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά, έχει εμπεδωθεί η αντίληψη ότι η ατομική ευθύνη και η τήρηση των μέτρων πρόληψης είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να προστατευτούμε.

Εθελοντική αιμοδοσία

Τέλος, στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας με το τμήμα Αιμοδοσίας του ΠΓΝΙ και στην προσπάθεια να συμβάλλει για την κάλυψη των αναγκών σε μονάδες αίματος, η 2η ΤΟΜΥ πραγματοποιεί σε συνεργασία με το ΠΓΝΙ, εθελοντική αιμοληψία την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου στους χώρους της από τις 10.00 έως τις 14.00.

Η κα. Τάτση απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους πολίτες να προσέλθουν και να προσφέρουν μία μονάδα αίματος, διαθέτοντας μόλις 10 λεπτά από το χρόνο τους.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος