Σεπ
29

ΑΞΟΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΚΑΚΑΒΙΑ - Αρκετά τα εμπόδια για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης
Εκτύπωση

Τις ενστάσεις του για την προοπτική κατασκευής του έργου μέσω του Ταμείου, επανέλαβε χθες ο Στ. Καλογιάννης

Εν αναμονή των τελικών προτάσεων της χώρας, σε κεντρικό επίπεδο για τα έργα
που θα ενταχθούν προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, βρίσκονται οι τοπικοί φορείς, καθώς το μείζον ζήτημα που αφορά το Ταμείο είναι η χρηματοδότηση του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά.
Οι τελικές αποφάσεις του κράτους αναμένονται τον Οκτώβριο και στο πλαίσιο αυτό, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ένα μικρό ποσοστό επί του συνόλου των προτάσεων, να αφορά σε έργα υποδομών. Το αν θα συμπεριληφθούν όμως σε αυτόν τον κατάλογο που δεν αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλος, αλλά αρκετά συνοπτικός, έργα οδικών υποδομών, που αφορούν στην Ήπειρο, όπως είναι η ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακαβιά, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.
Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, το υπουργείο Υποδομών έχει εκχωρήσει την αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο τμήμα στην περιφέρεια Ηπείρου, μέσα από μία διαδικασία που είναι πρωτόγνωρη σε περιφερειακό επίπεδο, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να δηλώσει βέβαιος για την αίσια κατάληξή της.
Ήδη, από την πρώτη στιγμή, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλογιάννης, είχε ταχθεί απέναντι σε αυτή την προοπτική, τονίζοντας, ότι το έργο αυτό δε μπορεί να το αναλάβει η περιφέρεια Ηπείρου και ως προς το τεχνικό, αλλά και ως προς το οικονομικό του αντικείμενο.
Χθες, εκ νέου ο κ. Καλογιάννης, ανέφερε ότι κατά τη δική του άποψη, το υπουργείο μπορεί να «τρέξει» το έργο πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε περιφέρεια, πρόσθεσε, ότι ακόμη κι αν υπάρχει μία περίπτωση ένταξής του προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, αυτό θα σημαίνει, ότι θα υλοποιηθούν οι υφιστάμενες μελέτες και όχι κάποια νέα.
Βασικό κριτήριο επιλεξιμότητας άλλωστε, όπως ανέφερε, είναι τα έργα να έχουν δημοπρατηθεί εντός του 2022 και να έχουν ολοκληρωθεί ως το 2026. «Θα μπορούσε πράγματι το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελέσει μία λύση σε τέτοια έργα, όμως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε το ακριβές πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί και τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Το Ταμείο συστάθηκε για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και τα έργα υποδομής έρχονται σε δεύτερη φάση. Περίπτωση να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο και να χρηματοδοτηθεί υπάρχει μόνο εάν προχωρήσει ως έχει με τις υφιστάμενες μελέτες. Διαφορετική περίπτωση δεν υφίσταται, γιατί απαιτείται μεγαλύτερο κονδύλιο και φυσικά περισσότερος χρόνος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος